Γ. Ντάισελμπλουμ: Το καλύτερο για τη Σλοβενία θα ήταν να αποφύγει τον διεθνή δανεισμό της
Το καλύτερο για τη Σλοβενία θα ήταν να αποφύγει τον διεθνή δανεισμό της
Το καλύτερο για τη Σλοβενία θα ήταν να αποφύγει τον διεθνή δανεισμό της
Με τον —κατά το μεγαλύτερο μέρος του κρατικό— τραπεζικό της τομέα να βαρύνεται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 7,9 δισεκ. ευρώ, η Σλοβενία πασχίζει να αποφύγει το ενδεχόμενο να γίνει η έκτη χώρα της ευρωζώνης η οποία θα ζητήσει διεθνή δανεισμό.
Ερωτηθείς ποιο είδος βοήθειας θα ήταν το καλύτερο για τη Σλοβενία ο Ντάισελμπλουμ απάντησε: «κανένα».
Οι καθυστερήσεις στους συνεχιζόμενους ελέγχους αντοχής στις τράπεζες της χώρας δεν αποτελούν ένδειξη για το τελικό τους αποτέλεσμα, αφού είναι καλύτερο η διαδικασία να είναι εξαντλητική παρά βιαστική, εκτίμησε ο ίδιος.
“Το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο δείχνει πόσο περίπλοκη είναι. Το να εξετάζονται τα τραπεζικά βιβλία είναι μία χρονοβόρα διαδικασία. Είναι σημαντικότερο να γίνει με σωστό τρόπο. . . παρά να γίνει εσπευσμένα. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ποιο θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμά της», υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Σλοβενίας, Ούρος Τσάφερ.
Η Λιουμπλιάνα σχεδιάζει να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της εντός του έτους ή στις αρχές του 2014, αφού συγκεντρώσει τα αποτελέσματα των ελέγχων αντοχής, τα οποία αναμένεται να γίνουν γνωστά περί τα τέλη της χρονιάς.
Αν και στη Σλοβενία πραγματοποιεί επίσκεψη μια αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και μία της Ευρωπαϊκού Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) αυτήν την εβδομάδα, ο Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη εξέταση της χώρας από μέρους των διεθνών οργανισμών, αποκαλώντας τις επισκέψεις αυτές «τυπικές».
“Κάτι καλό που προέκυψε από την κρίση του ευρώ είναι το ότι πλέον παρακολουθούμε ο ένας τον άλλο πιο στενά», πρόσθεσε.
“Το μήνυμά μου προς τη Σλοβενία και κάθε άλλη χώρα είναι πως πρέπει να τηρούμε τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει ο ένας στον άλλο, να αντιμετωπίζουμε τα δημοσιονομικά προβλήματα, να εργαζόμαστε για να εφαρμόσουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ενεργούμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό μας τομέα. Αυτά είναι τα τρία κορυφαία ζητήματα στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως όλον», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ.
Η κυβέρνηση της Σλοβενίας υποστηρίζει ότι θα καταφέρει να αποφύγει τον διεθνή δανεισμό της εφαρμόζοντας μια σειρά μέτρων και μεταρρυθμίσεων: περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, αυξήσεις φόρων, αποκρατικοποιήσεις. Ο Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις μεταρρυθμίσεις αυτές, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στην δημοσιότητα την αξιολόγησή της γι αυτές στα μέσα του Νοεμβρίου.
Facebook Comments