Στο χαμηλότερο δημοσκοπικό επίπεδο στην ιστορία του καταποντίστηκε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ μετά την πρόσφατη κρίση για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και το πλαφόν του δημοσίου χρέους.

Περί τα δύο τρίτα των Αμερικανών, συγκεκριμένα το 63%, έχουν αρνητική γνώμη για το κόμμα, έναντι 32% θετικών γνωμών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης των Washington Post – ABC News.

Η διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών προκλήθηκε από την σκληρή στάση του υπερσυντηρητικού Tea Party, το οποίο συνέδεσε την έγκριση του προϋπολογισμού με την αναστολή της μεταρρύθμισης Ομπάμα στον τομέα της ασφάλισης υγείας.

Έπειτα από 16ήμερη παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, το Κογκρέσο ενέκρινε την τελευταία στιγμή την αύξηση του ανωτάτου ορίου δημοσίου χρέους των ΗΠΑ, αποτρέποντας τη στάση πληρωμών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μόνο το ¼ των Αμερικανών έχει θετική γνώμη για το Tea Party μετά την κρίση.

Ωστόσο, ούτε το Δημοκρατικό Κόμμα βγαίνει αλώβητο. Οι έξι στους 10 ερωτηθέντες δεν εγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο οι Δημοκρατικοί διεξήγαγαν τις διαπραγματεύσεις και οι αρνητικές γνώμες για το κόμμα έφθασαν στο επίπεδο ρεκόρ του 49%.

Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς επιρρίπτουν την ευθύνη για την κρίση στους Ρεπουμπλικανούς (53%), το 29% στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και το 15% τόσο στους Ρεπουμπλικανούς, όσο και στους Δημοκρατικούς.

Facebook Comments