Κέρδη 50% γράφει ο γενικός δείκτης από τα χαμηλά της 15ης Ιουλίου και πάνω από 27% από την αρχή του χρόνου. Αυτή είναι η εικόνα της αγοράς, χαρίζοντας συγκινήσεις, τη στιγμή που η Goldman Sachs αμφισβητεί σε έκθεσή της την έξοδο της χώρας στις αγορές την επόμενη χρονιά και θεωρεί αναπόφευκτα τα νέα μέτρα για να βγει ο προϋπολογισμός του 2014 και ταυτόχρονα να καταφέρει να βγάλει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα για δεύτερη φορά.

Το θετικό στοιχείο της ημέρας ήταν η ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση του ΑΕΠ στο 3ο τρίμηνο, σε επίπεδα, ίσως και κάτω του 3%, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, εξέλιξη η οποία άρεσε στους ξένους επενδυτές, που συνέχισαν να τοποθετούνται στο Χ.Α. Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 174 εκατ. ευρώ, αν και κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης επικράτησαν και σκέψεις… διόρθωσης. Η προσφορά που βγήκε και οδήγησε τον γενικό δείκτη μέχρι τα χαμηλά ημέρας, δηλαδή τις 1.186 μονάδες απορροφήθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα η αγορά να κλείσει σε επίπεδα που έχει να δει από τον Ιούλιο του 2011, πάνω από τις 1.200 μονάδες και με κέρδη 0,45%.

Ισχυρά ήταν τα κέρδη για την Eurobank Properties που έκλεισε σε νέα υψηλά, στα 9,27 ευρώ και κέρδη 7,79%, αποτέλεσμα των συνεχών αγορών από την Fairfax. Το ίδιο fund, σύμφωνα με την αγορά, όπως αποκάλυψε το «Μ» ενδιαφέρεται να επενδύσει και σε τράπεζα κι αυτή δεν είναι άλλη από την Eurobank με τη μετοχή να σημειώνει σούπερ άνοδο 28,7%. Ισχυρά κέρδη για την Εθνική που ενισχύθηκε κατά 6,82%, στα 4,70 ευρώ και με το warrant κατά 15%, στο 1,84 ευρώ. Κέρδη 2,94% για την Πειραιώς, στο 1,75 ευρώ, με το warrant όμως, να καταγράφει οριακές απώλειες 0,30%, στα 0,9880 ευρώ. Απώλειες 0,71% για την Alpha, στα 0,6950 ευρώ και 1,32% για το warrant, στο 1,49 ευρώ.

Γιατί ανεβαίνουν οι τράπεζες

Από την ανακεφαλαιοποίηση και μετά, οι ξένοι χτίζουν συστηματικά θέσεις σε εγχώριες τράπεζες. Οι ξένοι κατέχουν τόσο μετοχές όσο και δικαιώματα (warrants). Από τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια που κατέχουν εγχώριες τραπεζικές μετοχές ξεχωρίζουν η Fidelity και Wellington Capital. Μεταξύ των hedge funds που αναπτύσσουν μεγάλη δραστηριότητα στην εγχώρια αγορά τους τελευταίους μήνες περιλαμβάνονται ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον, καθώς και επενδυτικά σχήματα όπως: Baupost, Eaglevale, Dromeus Capital, Falcon Edge, York Capital και Och-Ziff. Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν ότι η ελληνική αγορά μπορεί να προσφέρει αποδόσεις αναδυόμενης αγοράς, έχοντας παράλληλα το μεγάλο πλεονέκτημα ενός ισχυρού σταθερού νομίσματος.

Oλοένα και περισσότεροι ξένοι επενδυτές διαβλέπουν τις τραπεζικές μετοχές σαν μια χρυσή ευκαιρία για να τοποθετηθεί κανείς «ποντάροντας» στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Το μεγάλο δέλεαρ είναι τα warrants, καθώς οι κάτοχοι έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν σημαντικό αριθμό μετοχών των τριών συστημικών τραπεζών σε καθορισμένη τιμή. Ο κάτοχος warrant της Alpha Bank έχει δικαίωμα να αγοράσει 7,4 μετοχές για κάθε warrant που κατέχει και αντίστοιχα ο μέτοχος της Εθνικής 8,229 μετοχές ανά warrant και ο μέτοχος της Πειραιώς 4,47 μετοχές. Ετσι, η άνοδος της τιμής των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο οδηγεί σε πολλαπλασιαστικά κέρδη για τους κατόχους των warrants.

Ταμπλό

Κατά τα άλλα νέα υψηλά για τη ΜΕΤΚΑ που έκλεισε στα 14 ευρώ, κλείσιμο με κέρδη 1,51% για την Ιντραλότ, που επέστρεψε πάνω από τα 2 ευρώ, σε υψηλά έτους, στα 3,70 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή και θετικό πρόσημο για τα Folli Follie στα 20,83 ευρώ.

Πρόσκαιρη θεωρείται η διόρθωση σε MIG, Mυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Τιτάν και ΔΕΗ. Σημειωτέον, ότι μετοχές είχαν βρεθεί σε υψηλά έτους το περασμένο διάστημα.

Οι χρηματιστές πάντως, υποστηρίζουν ότι από το ύψος της διόρθωσης θα φανούν και τα νέα περιθώρια ανόδου της αγοράς. Όσο λιγότερο, τόσο πιο πειστική θα είναι νέα αντίδραση της αγοράς, παρά το γεγονός ότι το Χ.Α. έχει αρχίσει να ξεφεύγει σε αποτιμήσεις. 

ΧΣ

Facebook Comments