Στο 8% θα θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον πήχη για την κεφαλαιακή επάρκεια (Core Tier 1) των τραπεζών, στα πλαίσια των επικείμενων επιθεωρήσεων κεφαλαιακής ποιότητας.

Η ΕΚΤ θέλει να διαπιστώσει τους πιθανούς κινδύνους που κρύβουν οι ισολογισμοί των τραπεζών πριν αναλάβει την τραπεζική εποπτεία στην Ευρωζώνη από τον Νοέμβριο του 2014. Για να γίνει αυτό, η κεντρική τράπεζα θα διεξάγει το 2014 ελέγχους στην κεφαλαιακή ποιότητα των τραπεζών, όπου ο πήχης κεφαλαιακής επάρκειας θα τεθεί στο 8%.

Η κεντρική τράπεζα δεσμεύθηκε σήμερα να υποβάλει τις κορυφαίες τράπεζες της Ευρωζώνης σε ενδελεχείς ελέγχους, στο πλαίσιο μιας αξιολόγησης που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στον κλάδο. Παρουσιάζοντας τα σχέδια για τους ελέγχους στις 128 μεγαλύτερες τράπεζες, η ΕΚΤ τόνισε πως στόχος των τεστ είναι να βελτιώσουν την διαφάνεια στον τραπεζικό κλάδο και να εφαρμόσουν «διορθωτική δράση», όπου αυτό είναι απαραίτητο.

«Μια μοναδική περιεκτική αξιολόγηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε όλες τις σημαντικές τράπεζες, που αναλογούν στο 85% περίπου του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την Ευρώπη αλλά και για το μέλλον της οικονομίας της Ευρωζώνης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Η διαφάνεια θα είναι ο βασικός μας στόχος», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η αξιολόγηση αυτή θα ενδυναμώσει την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα στη σταθερότητα των τραπεζών και στην ποιότητα των ισολογισμών τους.

Facebook Comments