Τους κινδύνους που ενέχει για το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα, ο παραλληλισμός των ΗΠΑ με την Ελλάδα, επισημαίνει σε νέο άρθρο του στους New York Times, με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου ο νομπελίστας οικονομολόγος, Paul Krugman.

O Αμερικανός οικονομολόγος υπογραμμίζει την ανάγκη να μη γίνεται σύγκριση της κρίσης χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών με την περίπτωση της Ελλάδας, διότι δεν υπάρχουν ομοιότητες και η σύγκριση αυτή μπορεί να βλάψει το δολάριο.

Όπως τονίζει, έχει αρχίσει να παρατηρεί μια “μετατόπιση στην καταστροφολογία: «Οι φωνές ότι είμαστε έτοιμοι να μετατραπούμε σε Ελλάδα, ακούγονται τώρα λιγότερο, ίσως λόγω των όσων έχω γράψει. Όμως, η θεωρία ότι θα πάρουμε την θέση τους είναι η τρομερή προειδοποίηση ότι βάζουμε σε κίνδυνο τον ρόλο του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα”.

Και συνεχίζει πως “όσοι διατυπώνουν αυτές τις θεωρίες, δεν έχουν ιδέα για το τι εννοούν, για το ποιος είναι ο ρόλος του δολαρίου, τι μπορεί να τον βάλει σε κίνδυνο και γιατί εαυτό είναι τόσο σημαντικό”.

Σε ό,τι αφορά τη σημασία του δολαρίου σημειώνει: “Το δολάριο είναι κατ αρχάς ένα νόμισμα – όχημα: Αν μια τράπεζα θέλει να αλλάξει μπολιβάρ σε ζλότι, κατά κανόνα θα αλλάξει τα μπολιβάρ σε δολάρια και έπειτα τα δολάρια σε ζλότι, αντί να προσπαθήσει να βρει κάποιον που θέλει να κάνει την αντίθετη αλλαγή”. Έως έναν βαθμό, συμπληρώνει, ο κόσμος κρατά τα δολάρια ή assets που σχετίζονται με το δολάριο, επειδή το αμερικανικό νόμισμα έχει μεγαλύτερη αποθεματική διαθεσιμότητα από άλλα νομίσματα.

Facebook Comments