Διασυνοριακοί δανειστές, με εξαίρεση αυτούς από τη Ρωσία, είχαν 59,2 δισεκατομμύρια δολάρια εκκρεμών δανείων προς εταιρείες στην Κύπρο στο τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Στα στατιστικά στοιχεία της BIS, που είναι η μόνη που καταγράφει το διασυνοριακό δανεισμό σε όλο τον κόσμο, δεν περιλαμβάνονται δάνεια από τη Ρωσία.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s εκτιμά ότι τα δάνεια που παραχώρησαν ρωσικές τράπεζες σε ρωσικές εταιρείες που εδρεύουν στην Κύπρο ανέρχονταν στα 30-40 δισ. δολάρια. Τα στοιχεία της BIS δείχνουν ότι δανειστές από την Ελλάδα και τη Γερμανία έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην Κύπρο, από τις χώρες που υπέβαλαν εκθέσεις.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου, μερικές τράπεζες δεν αποκάλυψαν τα δάνειά τους στην Κύπρο, αλλά η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή δεν έχει υποχρεώσει τις τράπεζες να ανακοινώσουν μια ανάλυση των στοιχείων με αφορμή το τεστ αντοχής που διενήργησε το 2011 στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το τεστ αντοχής έδειξε ότι η Alpha Bank στην Ελλάδα είχε έκθεση 4,8 δις. ευρώ στο τέλος του 2010, η οποία διαμορφώθηκε στα 4,6 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η γερμανική HSH Nordbank είχε περίπου 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματικά δάνεια προς την Κύπρο στο τέλος Σεπτεμβρίου, κυρίως για πλοία που ανήκουν σε γερμανικές και διεθνείς επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στην Κύπρο.

Ο ολλανδικός όμιλο ING είχε περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ έκθεση του στο τέλος του περασμένου έτους σε εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο. Η ιταλική Intesa Sanpaolo ανακοίνωσε ότι η έκθεση της σε δάνεια ήταν 138 εκατομμύρια ευρώ.

Η βρετανική τράπεζα HSBC είχε μια καθαρή έκθεση περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια προς την Κύπρο στα τέλη του 2012, η Barclays ανακοίνωσε ότι η καθαρή έκθεση της ήταν 323 εκατομμύρια στερλίνες και η RBS είχε δάνεια ύψους 377 εκατομμύρια στερλίνες, ως επί το πλείστον επιχειρηματικά δάνεια.

Τα ακόλουθα στοιχεία δείχνουν την έκθεση χωρών σε δάνεια προς την Κύπρο στο τέλος Σεπτεμβρίου (σε δισεκατομμύρια δολάρια)

Ρωσία 30-40, Ελλάδα 16,4, Γερμανία 7,6, Γαλλία 2,5, Ελβετία 2,2, Ηνωμένο Βασίλειο 2,2, Ολλανδία 1,9, Αυστρία 1,7, Ηνωμένες Πολιτείες 1,7, Ιταλία 1,6, Σουηδία 1,4

Facebook Comments