Αν και το ελληνικό ζήτημα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, θεωρείται βέβαιο ότι στο περιθώριο των εργασιών της, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει στους ομολόγους του τις ελληνικές θέσεις στην αντιπαράθεση με την τρόικα.

Η λαθρομετανάστευση μετά τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών στη θάλασσα της Μεσογείου, η ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση, η κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ και η ψηφιακή οικονομία, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της διήμερης Συνόδου Κορυφής.

Αναφορικά με τη λαθρομετανάστευση οι ηγέτες 9 κρατών-μελών του νότου, στις οποίες περιλαμβάνεται η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν υποβάλει κοινή πρόταση πιέζοντας τους άλλους ομολόγους να δεσμευθούν στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων μέχρι το τέλος του έτους τόσο για την ενίσχυση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων όσο και τη δίκαια κατανομή των βαρών μέσω της στήριξης των χωρών που πλήττονται από το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης.

Εν αναμονή του «μεγάλου συνασπισμού»

Σχετικά με την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση δεν αναμένονται σήμερα και αύριο αποφάσεις δεδομένου ότι η Γερμανία που διατυπώνει και τις μεγαλύτερες ενστάσεις, έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, αφού μόλις τώρα ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων για το σχηματισμό του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού».
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι θα επιχειρήσει την έκδοση πολιτικών κατευθύνσεων, ώστε να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου ECO-FIN και να καταστεί δυνατή η λήψη συνολικής απόφασης για την τραπεζική ενοποίηση στον επόμενη Σύνοδο, στις 19 και 20 Δεκεμβρίου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η πρόταση της Κομισιόν για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης τραπεζών, όπου αντιπροτείνεται να αποφασίζει η ίδια πότε μια τράπεζα θα οδηγείται σε εξυγίανση. Το Βερολίνο δεν θέλει να εκχωρήσει την εθνική αυτή αρμοδιότητα στις Βρυξέλλες, επικαλούμενο νομικά προβλήματα, ενώ η Γερμανία δεν είναι ιδιαίτερα θερμή στην πρόταση για σύσταση ευρωπαϊκού ταμείου εξυγίανσης τραπεζών.

Σχετικά με την κοινωνική διάσταση της Ευρωζώνης, που προωθείται ως αντίβαρο στη δημοσιονομική πειθαρχία, η Κομισιόν προτείνει πιο ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας. Τονίζει την ανάγκη επιδοτήσεων για την πρόσληψη προσωπικού, μείωσης της φορολογίας της χαμηλά αμειβόμενης εργασίας, και εξατομικευμένη υποστήριξη για την αναζήτηση εργασίας. Παράλληλα η Επιτροπή προτείνει την εισαγωγή ενός πίνακα επιδόσεων με δείκτες, μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται οι εξελίξεις στον τομέα της απασχόλησης και της κοινωνικής κατάστασης, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα οι ανισορροπίες και να λαμβάνονται μέτρα.

Facebook Comments