Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι»
Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι»
Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι»
Στο επίκεντρο των επικρίσεων της αντιπολίτευσης, παρά τις βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, βρέθηκε και σήμερα η επίμαχη τροπολογία η οποία προέβλεπε την επιβολή ποινής τουλάχιστον μέχρι 6 μήνες για όσους παραβιάζουν ή προσβάλουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν κράτη, οργανισμούς ή οντότητες.
Η απάλειψη από τον υπουργό Δικαιοσύνης, της αναφοράς στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και η επιβολή ποινής μόνο σε ό,τι αφορά παραβίαση κανονισμών της ΕΕ, καθώς και η διαβεβαίωση του ότι «θα γίνει παρέμβαση σε περίπτωση που στην πορεία δημιουργηθούν προβλήματα που θα βλάπτουν αξιακά θέματα», δεν έπεισαν τους βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, που επέμειναν στην απόσυρσή της.
Όπως ανέφερε πάντως ο κ. Αθανασίου, μετά τις ενστάσεις και τις επισημάνσεις πολλών βουλευτών, τον προβλημάτισε έντονα η σχετική τροπολογία, γι αυτό και επικοινώνησε με συναδέλφους του που βρίσκονται στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ και αφού συζήτησε το θέμα προχώρησε σε αυτή τη βελτιωτική αλλαγή, προκειμένου, όπως είπε, «να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το σκοπό της ρύθμισης, ούτε παρερμηνεία για ποιες περιπτώσεις επιβάλλονται οι ποινές».
Νωρίτερα, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη, τόνισε την ανάγκη απαραίτητων αποσαφηνίσεων και ενδελεχούς εξέτασης της διάταξης για να αποτραπεί, όπως επεσήμανε, «ενδεχόμενο να ανοίξει η κερκόπορτα ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης».
«Ουσιαστικά ποινικοποιείται η διαμαρτυρία και η ελευθερία έκφρασης, ποινικοποιείται η κινηματική δράση και η έκφραση συμπαράστασης και αλληλεγγύης απελευθερωτικών αγώνων» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου.
Για προκλητική διάταξη που καταργεί κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας, ποινικοποιεί απόψεις και ιδεολογίες, έκανε λόγο ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Πολύβιος Ζησιμόπουλος.
Από το ΚΚΕ, τόσο ο εισηγητής του Γιάννης Γκιόκας όσο και ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Θανάσης Παφίλης, ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας «έστω και αργά», υποστηρίζοντας ότι στόχος των αποφάσεων της ΕΕ είναι να χαρακτηριστούν οργανώσεις, κινήματα και κόμματα τρομοκρατικές οργανώσεις και να μπουν στο ίδιο τσουβάλι με την Αλ Κάιντα.
«Προφανώς έχουμε δεσμεύσεις αλλά έχουμε και εθνική ανεξαρτησία» σημείωσε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, εκφράζοντας επιφυλάξεις.
Facebook Comments