Έχουν περάσει ήδη τέσσερις εβδομάδες από την τελευταία μας ανάλυση, της οποίας επαληθεύτηκε ή υπόδειξη για το πολύ σημαντικό 1015 του Γενικού Δείκτη, σημείο που τονίσαμε πως η ανοδική του διάσπαση, θα σηματοδοτούσε έτσι απλά, την πολυπόθητη αντιστροφή τάσης στο μακροπρόθεσμο διάγραμμα τιμών. Ο ΓΔ βρίσκεται πλέον σαφώς υψηλότερα, έχοντας 16 ανοδικές συνεδριάσεις επί συνόλου 20, οι οποίες τον έφεραν να κλείσει ακόμα και πάνω από τις 1.200 μονάδες την Τρίτη, και ήρθε πιστεύουμε η ώρα να ξαναδούμε τι προβλέπει για την συνέχεια η θεωρία της Τεχνικής Ανάλυσης.

Πριν από αυτό όμως, να μην παραλείψω να αναφερθώ στην εκδήλωση του GreekTrader την ερχόμενη Τετάρτη, με θέμα τo Trading και τις επενδύσεις στο Ελληνικό και τα διεθνή χρηματιστήρια και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους 80 φίλους μας που δήλωσαν συμμετοχή, αλλά και να μεταφέρω ένα στατιστικό στοιχείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής! Όλες οι συμμετοχές προς μεγάλη μας έκπληξη εξαντλήθηκαν σε μόλις 8 ώρες, πράγμα που σημαίνει πως ΟΧΙ μόνο η αγορά μας, αλλά και οι συμμετέχοντες σε αυτή άρχισαν να ξυπνάνε σιγά σιγά από τον λήθαργο. Και αυτό μόνο στα θετικά μπορεί να συνυπολογιστεί για τη συνέχεια, καθώς «αποτελεσματική» είναι μια αγορά με ενδιαφερόμενους και όχι χωρίς.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν πρώτα με την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, καθώς αυτή καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις εσωτερικές διακυμάνσεις.

Στην οικονομική επικαιρότητα κυριαρχούν οι δηλώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα, ενώ η τρόικα εμφανίζεται να τηρεί πιο σκληρή στάση όσον αφορά την κάλυψη του «χρηματοδοτικού κενού». Πολλά θα κριθούν στην επίσκεψή της τρόικας στη χώρα μας στις αρχές Νοεμβρίου.

Οι επίσημες εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ δεν έχουν αλλάξει (ύφεση 4% για φέτος και ανάπτυξη από το 2014) όμως η νέα έκθεση της Citigroup κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι, καθώς προβλέπει δύο επιπλέον χρόνια ύφεσης (2,9% το 2014 και 1,4% το 2015), ανεργία στο 32,4% και δημόσιο χρέος στο 201% του ΑΕΠ. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η Citigroup έχει παράδοση στις αρνητικές προβλέψεις για την Ελλάδα, όπως οι προβλέψεις της για το GREXIT που δεν επαληθεύτηκαν. Ας μην χαριζόμαστε στους διεθνείς αναλυτές από όπου και αν προέρχονται και ας θυμόμαστε τις αποτυχίες τους τόσο συχνά, όσο συχνά συζητάμε και αναπαράγουμε και τις προβλέψεις τους, καθώς αυτοί έχουν το προνόμιο να είναι στο απυρόβλητο και να λένε ότι θέλουν δημιουργώντας κλίμα.

Στο πιο στενά χρηματιστηριακό πεδίο τώρα, η επικείμενη μετάταξη της Ελλάδος στις αναδυόμενες αγορές έχει οδηγήσει σε τοποθετήσεις κεφαλαίων από fund που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες αγορές, γεγονός στο οποίο πολλοί αποδίδουν την πρόσφατη άνοδο των τιμών.

Παράλληλα, στο παγκόσμιο σκηνικό κυριάρχησε το κλείσιμο των υπηρεσιών της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το οποίο έληξε την περασμένη εβδομάδα, ενώ εμείς θεωρούμε πολύ σημαντική και την ανακοίνωση της επιλογής της κ. Janet Yellen ως διαδόχου του κ. Bernanke στο τιμόνι της Fed. Η επιλογή αυτή δείχνει τη βούληση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να συνεχιστεί η σημερινή πολιτική της παροχής ρευστότητας και των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων. Επιπλέον, έχει αρχίσει να διαφαίνεται ότι η σταδιακή μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα αναβληθεί περαιτέρω, ίσως και για την άνοιξη του 2014.

Επίσης, στο παγκόσμιο σκηνικό παραμένει η “εκκρεμότητα” του μη σχηματισμού κυβερνήσεως μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, περιέργως όμως αυτό φαίνεται ότι ελάχιστα απασχολεί τις χρηματιστηριακές αγορές.

Έχοντας όλα τα παραπάνω στο μυαλό μας, θα ρίξουμε τώρα μια ματιά στην ανάλυση του διαγράμματος του Γενικού δείκτη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αρχικά σας καλώ να θυμηθείτε ότι στην προηγούμενη υπόδειξη από το 930 του ΓΔ, είχαμε πετύχει όχι μόνο την τιμή που θα έπιανε (1015-1022) σύμφωνα με τη θεωρία του Fibonacci, αλλά και τον χρόνο σύμφωνα με θεωρία που έχει βάση τον GANN, καθώς υποδείξαμε πιθανή ημερομηνία, κοντά στο τέλος Σεπτεμβρίου, και στις 30/09 ο ΓΔ έκλεισε 1014, επιβεβαιώνοντας απόλυτα την ύπαρξη αρμονίας στην χρονικότητα.

Τώρα, η ημερομηνία που εμφανίζεται να είναι πολύ σημαντική (για πιθανό τοπικό ΥΨΗΛΟ ή ΧΑΜΗΛΟ) είναι κοντά στις 4-7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ και επίσης έχουμε άλλο ένα σημάδι από αυτή τη θεωρία που υποδεικνύει ως σημαντικό σημείο στηρίξεων γύρω από το 1082, εφόσον φυσικά γίνει διόρθωση.

Αλλά για να μην κάνω υπέρβαση καθήκοντος και εκτελώ και χρέη χειρούργου, θα έλεγα λίγο πιο γενικά, πως το διάστημα του 1056 – 1082 μας είναι αρκετό, διότι εμπεριέχει και τις 2 θεωρίες, μαζί και μια υπερβολή της στιγμής που συνοδεύει συνήθως τα διορθωτικά κύματα.
Επίσης έχουν διαγραφεί 2 πολύτιμοι βοηθοί για την συνέχεια, η ΑΝΟΔΙΚΗ και η ΠΤΩΤΙΚΗ κλίση των καναλιών, που θα χρησιμοποιούμε στο κοντινό μέλλον, και η εκτίμηση μου είναι πως η ανοδική κλίση που έχω ζωγραφίσει έχει μεγάλες πιθανότητες να διασπαστεί έστω και προσωρινά (αν όχι και μόνιμα στη συνέχεια), για λόγους τεχνικούς που δε χρειάζεται να επεκταθώ, και για να ολοκληρωθεί ιδανικά το υποκύμα 5 του κύματος 3.

Το ΧΑΑ έκανε προχθές μια πολύ μεγάλη και ασυνήθιστη πτώση, σε σχέση με τη σταθερότητα στην οποία μας είχε συνηθίσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ανόδου και ίσως να ακούσατε πολλούς και διαφόρους λόγους για αυτήν την πτώση, αλλά η αλήθεια είναι ότι η αγορά μας είχε ανάγκη ούτως ή άλλως από μια διορθωτική κίνηση και αναζητά αφορμές για κάτι τέτοιο.

Επιπροσθέτως αυτό είναι απαραίτητο να συμβεί για μία σειρά από λόγους. Καταρχάς είναι σημαντικό να απορροφώνται οι τιμές, αλλά και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε κάποιοι να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο εισόδου στο ΧΑΑ. Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι δεν έχουν τοποθετηθεί καθόλου, είτε επειδή βρεθήκανε προ μεγάλης εκπλήξεως (όσο κι αν είχαμε κάνει φανερές τις πολύ καλές πιθανότητες αντιστροφής της τάσης πάνω από το 1015), είτε όμως και επειδή δεν υπήρχε μέχρι τώρα η ικανότητα να δημιουργούνται υψηλότερα υψηλά, που είναι ο απλούστερος και πειστικότερος όλων σχηματισμός, που οδηγεί μακροπρόθεσμα σε κέρδη.

Η υποχώρηση λοιπόν αυτή που συνέβηκε δεν είναι ουσιαστική και είναι και μη υπολογίσιμη ακόμα τεχνικά, καθώς η άνοδος έχει δημιουργήσει «μαξιλαράκια» ασφαλείας τα οποία ΔΕΝ προσέγγισε.

Επίσης κατά τη προσωπική μου άποψη, ίσως να μην έχει έρθει ακόμα η ώρα της μεσοπρόθεσμης διόρθωσης, δηλαδή να μην έχουμε δει και το οριστικό υψηλό στον εσωτερικό κυματισμό (βλέπε 3 στο σχήμα), καθώς αυτός φαίνεται να έχει ελάχιστό στόχο το 1226 και όχι το 1200 που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, και με ένα extension μπορεί άνετα να κάνει και τιμές κοντά και πάνω από 1250 πριν ο Γενικός Δείκτης τιμών κληθεί να αναρωτηθεί μήπως ήρθε η ώρα για μία ξεκούραση διαρκείας, η οποία θα θέλαμε να είναι βέβαια μέχρι της τάξεως του 11 – 13 % .

Σε περίπτωση όμως άμεσης υποχώρησης μέχρι το 1056 – 1082 (χωρίς να προηγηθεί νεότερο υψηλό), θα συνειδητοποιήσουμε (τότε μόνο) ότι τελικά το 1203 ήταν το σημείο που ψάχναμε ως τέλος του κύματος 3 και θα έχουμε μπροστά μας πλέον ξεκάθαρα ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ για το κάτω ελάχιστο όριο (ανησυχίας) αλλά και για το πάνω μέγιστο όριο (αποκόμισης των κερδών μας), για όλο το επόμενο διάστημα. Εάν συμβεί αυτό θα χρειαστεί να ανανεώσω το διάγραμμα υποδεικνύοντας πλέον και αυτά τα σημεία στηρίξεων/αντιστάσεων της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης τάσης, είναι όμως ακόμα πρόωρο.

Τόσο από την ειδησεογραφία όσο και διαγραμματικά διαφαίνεται μία σχετική νότα αισιοδοξίας για περαιτέρω ανοδική πορεία. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αισιοδοξία αυτή στηρίζεται σε μία εύθραυστη οικονομική συγκυρία και ότι το επόμενο διάστημα πολλά μπορούν να αλλάξουν που να αποτυπωθούν και στο χρηματιστήριο. Ας μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις, το χρηματιστήριο ανεβαίνει όχι γιατί η οικονομία μας πετάει, αλλά επειδή οι τιμές είχανε συμπιεστεί υπερβολικά και παίρνει ανάσες.

Όσοι φίλοι θέλουν να ενημερώνονται για τα τεχνικά θέματα και άλλων αγορών, αλλά και για την επόμενη εκδήλωση μας στο HILTON, εγγραφείτε, ΔΩΡΕΑΝ φυσικά, στο GreekTrader.gr

Facebook Comments