Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι η κακή συμπεριφορά του παιδιού τους οφείλεται στα δικά τους λάθη, όμως νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ορισμένα παιδιά είναι γενετικά προδιατεθειμένα να εκδηλώσουν προβλήματα συμπεριφοράς.

Η έρευνα δείχνει ότι κάποια παιδιά έχουν μειωμένο αυτοέλεγχο και προβλήματα διαχείρισης θυμού στην προσχολική ηλικία λόγω κληρονομικότητας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον πιστεύουν ότι το DNA παίζει σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά του παιδιού. Η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Shannon Lipscomb δήλωσε: «Εάν τα ευρήματά μας επαληθευτούν, θα σταματήσουμε να ανησυχούμε ότι όλα τα παιδιά έχουν πιθανότητες να εκδηλώσουν κακή συμπεριφορά.»

«Τα παιδιά με γενετική προδιάθεση στην κακή συμπεριφορά ίσως μπορέσουν να λειτουργήσουν καλύτερα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, όπως στο σπίτι ή σε μικρότερες ομάδες.»

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 233 οικογένειες και διαπίστωσαν ότι οι γονείς που παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα αρνητικών συναισθημάτων και κακό αυτοέλεγχο είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν παιδιά που θα εκδηλώσουν προβλήματα συμπεριφοράς.

Παράλληλα, μελέτησαν τη συμπεριφορά υιοθετημένων παιδιών και εντόπισαν μια άμεση σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών των βιολογικών γονιών του παιδιού. Έτσι, αποκλείστηκαν η ανατροφή και η διαπαιδαγώγηση ως βασικοί παράγοντες στην κακή συμπεριφορά.

«Η μελέτη μάς βοηθά να εξηγήσουμε γιατί ορισμένα παιδιά δυσκολεύονται τόσο πολύ να λειτουργήσουν σε μεγάλες ομάδες. Ίσως το πρόβλημα δεν οφείλεται στο δάσκαλο ή το γονέα, αλλά έχει βιολογικό υπόβαθρο», δήλωσε η Lipscomb.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Behavioural Development.

Facebook Comments