Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την ανάγκη επιτάχυνσης της ανάληψης δράσης κατά της Βόρειας Κορέας λίγες ώρες μετά τη δήλωση της πρέσβεως των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ότι η Ουάσινγκτον “έχει τελειώσει με τα λόγια σχετικά με τη Βόρεια Κορέα”.

Η Νίκι Χέλεϊ τόνισε σε ανακοίνωσή της, ότι η Κίνα πρέπει να αποφασίσει εάν θα υποστηρίξει την εφαρμογή σκληρότερων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, σχετικά με τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς το βράδυ της Παρασκευής. Πρόκειται για τη δεύτερη πυραυλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ μέσα στον Ιούλιο.

Οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας “η οποία δεν κλιμακώνει ουσιαστικά τη διεθνή πίεση κατά της Βόρειας Κορέας δεν θα έχει καμία αξία”, είπε η Χέλεϊ προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα πρέπει επίσης να κάνουν περισσότερα.

Ο Αμπε μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνομιλία με τον πρόεδρο Τραμπ δήλωσε ότι οι επαναλαμβανόμενες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας δεν έχουν αποδώσει ακόμη έναντι της μονομερούς “κλιμάκωσης” της έντασης από την πλευρά της Πιονγκγιάνγκ. “Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Κίνας, θα πρέπει να το λάβει αυτό σοβαρά υπόψη και ν’ αυξήσει την πίεση”, τόνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να κάνουν βήματα για ανάληψη συγκεκριμένης δράσης, χωρίς ωστόσο, να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Άμπε κι ο Τραμπ δεν συζήτησαν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Βόρειας Κορέας, ούτε και τι θα συνιστούσε το ξεπέρασμα των ορίων της “κόκκινης γραμμής” από την Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ιαπωνικής κυβέρνησης.
 

Facebook Comments