Την προηγούμενη εβδομάδα οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση 1.098 ανθρώπους ως υπόπτους για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις ή με το δίκτυο των γκιουλενιστών σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι 831 τέθηκαν υπό κράτηση ως ύποπτοι για σχέσεις με τον μουσουλμάνο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος πέρυσι τον Ιούλιο. Ο Γκιουλέν αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

213 από τα πρόσωπα που τέθηκαν υπό κράτηση είναι ύποπτα για σχέσεις με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που η Άγκυρα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση και το οποίο, εδώ και τρεις δεκαετίες, διεξάγει ένοπλο αγώνα κατά της κυβέρνησης.

Τα 46 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση ως ύποπτα για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, ενώ τα υπόλοιπα 8 κρατούνται για σχέσεις με «αριστερίστικες τρομοκρατικές οργανώσεις», ανέφερε τέλος το υπουργείο.

Με πρόσχημα το επιχειρούμενο πραξικόπημα οι τουρκικές αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη 50.000 ανθρώπων ενώ 150.000 άλλοι έχουν απολυθεί ή παυθεί από τα καθήκοντά τους στον στρατό, στον δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό.

Το πογκρόμ απολύσεων και συλλήψεων έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη Δύση. Η Τουρκία ισχυρίζεται όμως ότι όλα αυτά τα μέτρα τα παίρνει λόγω των αλλεπάλληλων απειλών που έχει δεχτεί.
 

Facebook Comments