Νέες κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας ετοιμάζει η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι στο Associated Press, ως απάντηση στις αμφιλεγόμενες εκλογές της Κυριακής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποιήσει ότι εάν οι εκλογές στη Βενεζουέλα προχωρούσαν κανονικά οι νέες κυρώσεις θα μπορούσε να στοχεύσουν την κρατική πετρελαϊκή βιομηχανία, η οποία εξασφαλίζει πολύτιμο συνάλλαγμα για την κυβέρνηση των «τσαβίστας» και είναι υπεύθυνη για το 95% των εξαγωγών της χώρας.

Οι πηγές του AP δεν απέκλεισαν την επιβολή κυρώσεων στον πετρελαϊκό κλάδο, περιλαμβανομένου του κρατικού κολοσσού Petróleos de Venezuela.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ουάσιγκτον επέβαλε στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος 13 νυν και πρώην ανώτερων αξιωματούχων της Βενεζουέλας, ενώ προειδοποίησε ότι στο μέλλον μπορεί να στοχοποιήσει και τα 545 μέλη της νέας συνέλευσης που θα συγκροτηθεί από τις κάλπες της Κυριακής.

Οι εκλογές καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα. Η αντιπολίτευση απείχε από την όλη διαδικασία και αμφισβητεί έντονα τον ισχυρισμό των Αρχών πως η συμμετοχή έφτασε το 41,5%, αντιτείνοντας ότι η συμμετοχή ήταν μόλις το 12%.

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την ημέρα των εκλογών. Προστίθενται στους τουλάχιστον 114 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές Απριλίου, όταν άρχισε το κύμα αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων.

Η νέα συντακτική συνέλευση θα αναλάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το νέο σώμα θα έχει όμως ευρύτατες εξουσίες, καθώς θα μπορεί να διαλύσει την κανονική Βουλή – που ελέγχεται από την αντιπολίτευση – να νομοθετήσει ερήμην και να αναβάλει προγραμματισμένες εκλογές όπου το καθεστώς Μαδούρο θα απειλείται με ήττα.
 

Facebook Comments