Και τους επόμενους μήνες αναμένεται να… στενάξουν τα ταμεία των τραπεζών από τις εκροές των καταθέσεων για την εξυπηρέτηση φορολογικών υποχρεώσεων των τραπεζών.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η φορολογική επιδρομή ακυρώνει κάθε προσπάθεια από την πλευρά των τραπεζών να αυξήσουν το επίπεδο ρευστότητας στην οικονομία και η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ εκείνων των χωρών της Ευρωζώνης που παρουσιάζουν σταθερή εκροή καταθέσεων από την εκδήλωση της κρίσης το 2009. Είναι αξιοσημείωτο ότι καμιά άλλη χώρα δεν έχει καταγράψει αντίστοιχη μείωση των καταθέσεών της για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που εμφανίζουν διαφοροποίηση σε σχέση με αυτά που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες συρρικνώθηκαν από 244,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2008 στα 169,9 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου του 2013, καταγράφοντας απώλειες 74,3 δισ. ευρώ, τη στιγμή που ακόμη και στην Κύπρο, που είναι μεταξύ των χωρών που αντιμετώπισε πρόβλημα το τραπεζικό σύστημα, η μείωση εντοπίζεται το τρέχον έτος και συνδέεται με το «κούρεμα» των αποταμιεύσεων.

Η Eurobank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ταυτόχρονα προβλέπει ότι θα φύγουν κι άλλα κεφάλαια από τις τράπεζες για να πληρωθούν οι φόροι, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου.

Η Eurobank, επικαλούμενη τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρει πως, το Σεπ. 2013 οι συνολικές καταθέσεις (ιδιωτικές, κρατικές, εγχώριες και κατοίκων εκτός ευρωζώνης) στα εγχώρια νομισματικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (ΝΧΙ) μειώθηκαν κατά €809εκ. (καθαρή μηνιαία ροή), φτάνοντας τα €214,4δισ. (6,7% ο δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής). Η μείωση αυτή οφείλεται στη μείωση των καταθέσεων των μη κατοίκων της ζώνης του ευρώ (κατά €434εκ.) και κυρίως στη μείωση των καταθέσεων του εγχώριου ιδιωτικού τομέα (κατά €719εκ.) γεγονός που αποδίδεται στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις.

Μάλιστα κατά τους επόμενους μήνες αναμένεται περαιτέρω μείωση των καταθέσεων του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, δεδομένων των καθυστερήσεων στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και στην αποστολή των ειδοποιήσεων για φόρους ακίνητης περιουσίας προηγούμενων ετών (ΦΑΠ2011- 12). Στο τέλος Σεπ. 2013 το σύνολο των καταθέσεων του εγχώριου ιδιωτικού τομέα σε τράπεζες στην Ελλάδα ήταν €161,3δισ. (δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής8: 4,9%) (Σχήμα Π1).

Οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων το Σεπ. 2013 ήταν €18,5δισ. (δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής9: 6,6%), ενώ των νοικοκυριών €135,2δισ. (δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής10: 3,5%).

Στην Ευρωζώνη το Σεπ. 2013 ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε στο 1,9% από 2,7% τον Αυγ. 2013. 

Facebook Comments