Οι ΗΠΑ επέπληξαν την Τετάρτη τη Γερμανία λέγοντας πως οι εξαγωγές της εμποδίζουν την οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη και πλήττουν την παγκόσμια οικονομία.

Η κυβέρνηση Ομπάμα καλεί εδώ και καιρό τις χώρες με εμπορικά πλεονάσματα, όπως η Γερμανία και η Κίνα, να κάνουν περισσότερα για να τονώσουν την εγχώρια ζήτηση.

Ωστόσο σε μια εξαμηνιαία έκθεση προς το Κογκρέσο σχετικά με τη διεθνή οικονομική πολιτική, οι επικρίσεις σε βάρος της Γερμανίας ξεχωρίζουν για τις αυστηρές διατυπώσεις και την εξέχουσα θέση τους.

«Ο αναιμικός ρυθμός της αύξησης της εγχώριας ζήτησης στη Γερμανία και η εξάρτηση από τις εξαγωγές έχουν εμποδίσει» τις προσπάθειες να καταστεί σταθερότερη η οικονομία της ευρωζώνης, αναφέρει στην έκθεσή του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Το αποτέλεσμα είναι μια αποπληθωριστική τάση για την περιοχή του ευρώ, καθώς και για την παγκόσμια οικονομία».

Ο αποπληθωρισμός είναι μια επίμονη μείωση των μισθών και των τιμών και μπορεί να δημιουργήσει έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο οικονομικής εξασθένησης.

Οι επικρίσεις αυτές διατυπώνονται σε μια δύσκολη συγκυρία στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Βερολίνο. Γερμανοί απεσταλμένοι συναντήθηκαν την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, έπειτα από πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ.

Εδώ και χρόνια, η εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Οικονομικών αποτελούσε μια ευκαιρία για την αμερικανική κυβέρνηση για να επικρίνει δημοσίως τις συναλλαγματικές πρακτικές της Κίνας, όμως αυτή τη φορά η Γερμανία φαίνεται να παίρνει από την ασιατική χώρα την πρωτοκαθεδρία στις αμερικανικές επικρίσεις.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει, για παράδειγμα, ότι οι καθαρές γερμανικές εξαγωγές αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων υπερέβησαν εκείνες της Κίνας κατά το 2012. Οι συστάσεις προς τη Γερμανία βρίσκονται επίσης στην κορυφή του καταλόγου των ενεργειών που η Ουάσινγκτον θεωρεί απαραίτητες για να καταστεί σταθερότερη η παγκόσμια οικονομία.

Οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η αύξηση της εγχώριας ζήτησης στη Γερμανία θα απορροφούσε περισσότερα αγαθά από τις χώρες στη νότια περιφέρεια της ευρωζώνης, οι οποίες εξακολουθούν να υποφέρουν από την οικονομική κρίση.

Όπως συνηθίζει εδώ και πάνω από μια δεκαετία, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να χαρακτηρίσει επισήμως την Κίνα χειραγωγό των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Επέμεινε στην περιγραφή του γιουάν ως σημαντικά υποτιμημένου νομίσματος, κάτι που αποτελεί μόνιμο παράπονο των πολιτικών και των εταιρειών στις ΗΠΑ, επειδή η χαμηλή ισοτιμία του γιουάν καθιστά τις κινεζικές εξαγωγές φθηνότερες στις ΗΠΑ σε βάρος των αμερικανών κατασκευαστών.

Ωστόσο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επισήμανε επίσης πως η πρόσφατη ανατίμηση του γιουάν ήταν καλή για την οικονομία των ΗΠΑ και κάλεσε την Κίνα να αφήσει το νόμισμά της να ανατιμηθεί ταχύτερα.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει επίσης πως παρακολουθεί στενά τις ιαπωνικές οικονομικές πολιτικές για να καθορίσει αν είναι προσανατολισμένες στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.

Facebook Comments