Η ζημιά από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, ότι το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Κύπρο θα εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., είναι μεγάλη και φαίνεται ξεκάθαρα στο ταμπλό του Χ.Α., αναφέρει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή κ. Τ. Ζαμάνης.

Υπό αυτά τα δεδομένα, υποστηρίζει ο αναλυτής, η προσοχή των επενδυτών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Ήδη, το Χ.Α. αποτελεί bear trap και για τα επίπεδα των 900 μονάδων, ενώ είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η κατάσταση της Κυπριακής οικονομίας κάνει ζημιά και στη χώρα μας.

«Κάθε μέρα που περνάει θα μαθαίνουμε όλο και κάτι άσχημο για την αλληλεπίδραση της κυπριακής οικονομίας στην Ελληνική», αναφέρει ο σύμβουλος επενδύσεων κ. Δ. Τζάνας, εξηγώντας τους λόγους πτώσης σε μεγάλο ποσοστό, κοντά στο 4,5% του γενικού δείκτη, ο οποίος κινείται στα επίπεδα των 888 μονάδων.

Πρόκειται για επίπεδα που αποτελούν τα χαμηλότερα από τον Δεκέμβριο του 2012, ενώ πολλές μετοχές, όπως ο Μυτιληναίος έχουν χάσει τα κέρδη που κατέγραψαν μέσα στο 2013. 

Οι απώλειες στη MIG έχουν μαζευτεί σχετικά κι εκεί που υποχωρούσε στα 21 λεπτά, πλέον κινείται στα 0,25 με υψηλό ημέρας τα 0,27 ευρώ. Εντολές πώλησης βγαίνουν στη Jumbo, με τη μετοχή να υποχωρεί στα 5,89 ευρώ και πτώση σχεδόν κατά 9%, λόγω της έκθεσης που έχει η εταιρεία στην Κύπρο.

Πτώση για τη ΔΕΗ, άνω του 6%, ΟΤΕ, 8,7%, στα 4,82 ευρώ, ΟΠΑΠ 3,38%, ΟΛΠ 4,73% και φήμες ότι τελικά οι αποκρατικοποιήσεις πηγαίνουν προς τα πίσω. Ο τραπεζικός κλάδος πάντως, έχει περιορίσει τις αρχικές του απώλειες κι εκεί που σημείωνε πτώση πάνω από 5%, πλέον υποχωρεί 1,8%, με τις απώλειες της Alpha πάνω από 4,5%, ΕΤΕ πάνω από 2%, Πειραιώς 1,7% και Eurobank 2,3%.

Όχι ότι ο συστημικός κίνδυνος εκλείπει, σημειώνουν οι χρηματιστές, αλλά υπάρχει προσδοκία για μεταφορά των καταθέσεων στην Ελλάδα από την Κύπρο και το προβληματικό πλέον τραπεζικό της σύστημα.

Οι συναλλαγές στο Χ.Α. είναι ικανοποιητικές και διαμορφώνονται πάνω από τα 53 εκατ. Ευρώ.

Facebook Comments