Έρευνα πάνω στις καταγγελίες για χειραγώγηση του ποσοστού συμμετοχής στις αμφιλεγόμενες εκλογές της Κυριακής τη Βενεζουέλα άρχισε η ανώτατη εισαγγελέας της χώρας, Λουίζα Ορτέγκα.

Η εξαγγελία της κ. Ορτέγκα, που είναι πολέμιος του καθεστώτος του προέδρου Νίκολας Μαδούρο, ήλθε λίγες ώρες αφότου η εταιρεία πληροφορικής που υποστήριξε την εκλογική διαδικασία υποστήριξε ότι οι Αρχές «φούσκωσαν» κατά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ψήφους τη συμμετοχή.

Σύμφωνα με τις Αρχές συνολικά καταμετρήθηκαν 8,1 εκατομμύρια ψήφοι σε σύνολο περίπου 20 εκατομμυρίων πολιτών, αριθμός που θα έδινε έναν βαθμό λαϊκής νομιμοποίησης στην όλη διαδικασία.

Ο πρόεδρος Μαδούρο και στελέχη της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής διέψευσαν κατηγορηματικά τις καταγγελίες της εταιρείας Smartmatic, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο και στηρίζει ψηφοφορίες στη Βενεζουέλα εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια.

Η κ. Ορτέγκα ανακοίνωσε ότι ανέθεσε σε δύο εισαγγελείς να εξετάσουν τους τέσσερις από τους πέντε διευθυντές της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής. Δεν είναι γνωστό αν η έρευνα θα βασιστεί μόνο στις καταγγελίες της Smartmatic.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν αναγνωρίζουν την συντακτική συνέλευση που αναδείχτηκε από τις κάλπες, και θα έχει την αρμοδιότητα να αναθεωρήσει το Σύνταγμα, να διαλύσει την Βουλή και να νομοθετήσει ερήμην της.

Η νέα 545μελής συνέλευση στελεχώνεται μόνο από αριστερούς υποψήφιους, καθώς η αντιπολίτευση απείχε διαμαρτυρόμενη για την όλη διαδικασία.

Ο κ. Μαδούρο έχει μεταθέσει την ορκωμοσία της νέας συνέλευσης για αύριο Παρασκευή, και η αντιπολίτευση έχει καλέσει τους οπαδούς τους να κινητοποιηθούν μαζικά κατά του καθεστώτος.
 

Facebook Comments