Ξεκάθαρος και αποστομωτικός, ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξή στη REAL News, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε: “Δεν γίνεται λόγος για νέα μέτρα, αλλά για την υλοποίηση και εφαρμογή θεσμικών παρεμβάσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί και ψηφιστεί. Από εκεί και πέρα, το δημοσιονομικό κενό για τη φετινή χρονιά είναι ένα θέμα που βρίσκεται ακόμη σε διαπραγμάτευση”.

Στο θέμα των προβλέψεων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 500 εκατ € για το 2014 και τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ο κ. Βρούτσης, υπεραμύνθηκε των πρωτοβουλιών και είπε:  “Πρόκειται για καλά επεξεργασμένες εκτιμήσεις που έχουν προκύψει ύστερα από στενή συνεργασία με τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Σε κάποια σημεία, μάλιστα, θα έλεγα ότι είναι και συντηρητικές” και τόνισε:

Την εβδομάδα που έρχεται κατατίθεται το νομοσχέδιο στη Βουλή που με τη ψήφισή του θα καταλάβουν ότι τα ψέματα τελείωσαν! Η πρώτη επίπτωση είναι ότι οι ασυνεπείς εισφοροφυγάδες που τώρα τους γνωρίζουμε έναν προς έναν , θα βρεθούν εκτός συστήματος”.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης του, ο κ. Βρούτσης, είπε πως “μέχρι το τέλος του χρόνου, θα υπάρξει νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις”. Ενώ στο καίριο θέμα του εφάπαξ ο Υπουργός Εργασίας τόνισε: “Μιλάτε για μειώσεις στα εφάπαξ, προσπερνώντας το πραγματικό γεγονός ότι – χωρίς την παρέμβασή μας – θα υπήρχε το ισχυρό ενδεχόμενο αδυναμίας καταβολής οποιουδήποτε εφάπαξ.

Γνωρίζετε ότι τα εφάπαξ που σήμερα λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, πληρώνονται χάρις στα χρήματα μέρους της δόσης που εκταμιεύτηκε τον Δεκέμβρη του 2012; Γνωρίζετε ότι χρηματοδοτικοί πόροι των ταμείων εφάπαξ είχαν ουσιαστικά εξαντληθεί, αφού για πολλά χρόνια ένα πελατειακό πολιτικό σύστημα υπέκυπτε – αν δεν υποδαύλιζε – στις συντεχνιακές πιέσεις για επίπεδα εφάπαξ πολύ υψηλότερα των εισφορών που είχαν πραγματικά καταβληθεί;

Με τον μαθηματικό τύπο δίνουμε οριστική λύση σε αυτό το ζήτημα.”

 

Άντζελα Πεϊτση

Facebook Comments