Mεγάλος είναι ο… τζόγος, τα πονταρίσματα και τα στοιχήματα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ως προς τις μετοχές που θα περιλαμβάνονται στο καλάθι της Morgan Stanley ενόψει της μετάταξης του Χ.Α. στις αναδυόμενες αγορές τέλος του μήνα.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στις 7 Νοεμβρίου, δηλαδή την ερχόμενη Πέμπτη και κατάταξη το Χ.Α., πρόκειται να αλλάξει στις 26 του ίδιου μήνα, με βάση την ενημέρωση που έχουν οι αρμόδιες αρχές. Το μπες – βγες των ξένων στο Χ.Α. είναι μεγάλο στο Χ.Α., με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για καθαρές εισροές κεφαλαίων εκ μ’έρους των ξένων πάνω από 1 δις. ευρώ.

Εισροές  827 εκατ. δολαρίων αναμένονται στις ελληνικές μετοχές, από την ένταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου στον δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών, στις 26 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την HSBC.

Όπως επισημαίνεται άλλωστε σε πρόσφατη έκθεση της HSBC, θα σημειωθούν εκροές ύψους 259 εκατ. δολαρίων και εισροές 827 εκατ. δολαρίων, κι έτσι οι καθαρές εισροές θα αγγίξουν τα 568 εκατ. δολάρια.

Οι μετοχές που θα εισέλθουν στον δείκτη είναι οι Εθνική, Πειραιώς, Αlpha, OΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Folli-Follie και Jumbo, όπως επισημαίνει η HSBC, και το μεγαλύτερο μέρος των ροών θα κατευθυνθεί στις τράπεζες, με την Πειραιώς να προσελκύει 77 εκατ. δολ, την Εθνική 89 εκατ. δολ και την Alpha 73 εκατ. δολ.

Επίσης, στον ΟΠΑΠ αναμένονται τοποθετήσεις ύψους 35 εκατ. δολαρίων, στην Jumbo 74 εκατ. δολάρια, στον ΟΤΕ 35 εκατ. , στα, ΕΛΠΕ 53 εκατ. στη Folli- Follie 48 εκατ. και στη ΔΕΗ 84 εκατομμύρια δολάρια.

Deutsche Bank

Σε όρους p/e ωστόσο, η ελληνική αγορά δείχνει ακριβή, αλλά αυτό οφείλεται στις πιέσεις που έχουν δεχθεί τα εταιρικά κέρδη και σύμφωνα με την DB η ομαλοποίηση της κερδοφορίας των ελληνικών εταιρειών, θα φέρει τον δείκτη p/e  σε ελκυστικά επίπεδα. H κύρια αβεβαιότητα είναι το πόσο χρόνο θα πάρει στις ελληνικές επιχειρήσεις να ομαλοποιήσουν τα κέρδη τους, ιδιαίτερα σε ένα μη ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον.

Στη σύνθεση του δείκτη MSCI αναμένεται να συμπεριληφθούν με μεγάλη πιθανότητα οι OTE, ΟΠΑΠ, Εθνική, ΔΕΗ, Τιτάν και ΕΛΠΕ. Οι Jumbo και Folli Follie με μικρότερη πιθανότητα, και με χαμηλή πιθανότητα οι Alpha Bank, Βιοχάλκο και Motor Oil.

Οι εκτιμώμενες εισροές στον ΟΤΕ είναι τα 60,3 εκατ. δολάρια , στον ΟΠΑΠ τα 55,2 εκατ. δολάρια, στην Εθνική 36 εκατ. δολάρια, στη ΔΕΗ 31,3 εκατ. δολάρια, στην Τιτάν 27,2 εκατ. δολάρια και στα ΕΛΠΕ οι εκτιμώμενες εισροές είναι 18,8 εκατ. δολάρια.

Επίσης, οι εκτιμώμενες εισροές στη Jumbo είναι τα 26,4 εκατ. δολάρια, στη Folli τα 15,9 εκατ. δολάρια, στην Alpha Bank τα 25,2 εκατ. δολάρια, και στη Βιοχάλκο και τη Motor Oil 13 εκατ. δολάρια για την κάθε μία.

Η Ελλάδα θα έχει μέγιστο βάρος στο δείκτη 0,419% και έτσι θα έχει ελάχιστη επίδραση από τις κινήσεις των παθητικών funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές. Μεγαλύτερη θα είναι η επίδραση από τα funds που εξειδικεύονται σε αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, να και πάλι το βάρος θα είναι πολύ μικρότερο από άλλες αγορές.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται αλλά ο δρόμος προς την ομαλοποίηση θα είναι μακρύς. Η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 είναι σχεδόν βέβαιη, ωστόσο το ζήτημα είναι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού τα επόμενα έτη.

Η Deutsche Bank σημειώνει πως ένα δεύτερο PSI ή ένα OSI είναι πολύ πιθανά, αν και πιο πιθανές είναι άλλες δράσεις πρώτα, όπως η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων.


Citigroup

Η μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες σήμερα είναι η μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ η οποία σήμερα αγγίζει το 20% των συνολικών αναγκών.

Η διαχείριση των κόκκινων δανείων θα είναι καθοριστική για τις λειτουργικές δραστηριότητες των ελληνικών τραπεζών, όπως προσθέτει, και θα πρέπει να γίνουν ακόμα πιο ξεκάθαροι οι όροι γύρω από αυτά. Η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ θα μειωθεί στο πολύ μακροπρόθεσμο διάστημα και θα είναι μία διαδικασία η οποία θα κρατήσει χρόνια, με τη δέσμευση προς την τρόικα να είναι η υποχώρηση κάτω του 15% των συνολικών υποχρεωτικών στοιχείων έως το 2017, για κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Η Citi εκτιμά πως οι προοπτικές για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ θετικές και «βλέπει» διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων το 2016 και το 2017, με την προσπάθεια της αναδιάρθρωσης του κλάδου, να αποδίδει καρπούς. Παράλληλα η Citi προσθέτει ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με επιβράδυνση της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές έχει αυξηθεί σημαντικά και η Ελλάδα, μέσα σε έξι μήνες, έχει καταφέρει να γίνει μία αρκετά δημοφιλής αγορά πλέον.  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι καθαρές εισροές τον Σεπτέμβριο άγγιξαν το 1 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Facebook Comments