Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως ύστατη λύση για τη στήριξη των ισολογισμών των τραπεζών, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιοργκ Άσμουσεν.

Σε συνέντευξή του στον γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ARD, ο κ. Άσμουσεν υποστήριξε πως πρώτα θα πρέπει να υπάρξει προσφυγή στους ιδιοκτήτες των τραπεζών και την αγορά για την άντληση κεφαλαίων και στη συνέχεια σε εθνικά ή τραπεζικά ταμεία διάσωσης.

«Κατά την άποψη της ΕΚΤ, ο ESM με τα μέσα που έχει στη διάθεσή τους αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο», δήλωσε ο γερμανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να αποσαφηνισθεί πώς θα στηριχθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests.

Η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί να υποβάλει τις τράπεζες της Ευρωζώνης σε αυστηρές χρηματοοικονομικές ασκήσεις το 2014, διακινδυνεύοντας την αξιοπιστία της με τον έλεγχο που θα κάνει, ο οποίος αποσκοπεί να δημιουργήσει εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα. Στόχος της είναι να αποκαλύψει τους όποιους κινδύνους είναι κρυμμένοι στους ισολογισμούς προτού αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης τραπεζικής ένωσης.

Για να λειτουργήσει η τραπεζική ένωση, ο κ. Άσμουσεν έχει ταχθεί υπέρ ενός ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης και εκκαθάρισης των τραπεζών που θα χρηματοδοτείται από τη φορολόγηση των τραπεζών. Μέχρι να γίνει αυτό, ο ESM θα πρέπει να προσφέρει στήριξη.

Facebook Comments