Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Νοέμβριο, δύο μέρες πριν από την ανακοίνωση των μετοχών που θα διαρθρώνουν τον Ελληνικό δείκτη της Morgan Stanley κατά την μετάταξή του στις αναδυόμενες αγορές στο τέλος Νοεμβρίου. Και όχι μόνο αυτό.

Οι αναλυτές ανησυχούν για το πολιτικό θερμόμετρο στη χώρα, που αρχίζει να ανεβαίνει με αφορμή τη δολοφονία δύο μελών της Χρυσής Αυγής, ενώ δεν φάνηκε να αλλάζουν οι διαθέσεις των πωλητών, ούτε από τη διάψευση της Κομισιόν ότι η τρόικα που αύριο έρχεται στη χώρα μας δεν θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα 2,9 δις. ευρώ για το 2014.

Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές εστιάζουν στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, ενώ δεν αρέσει η αποφυγή της ανάληψης ευθυνών εκ μέρους των δανειστών να ρυθμιστεί το ζήτημα της εξυπηρέτησης του Ελληνικού χρέους μέχρι τέλος του 2013 και όχι μετά τις Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014.

Στα καλά νέα της ημέρας περιλαμβάνεται η είσοδος του York Capital στην ΓΕΚ/Τέρνα και την Τέρνα Ενεργειακή με ποσοστά άνω του 9% και 3% αντίστοιχα, μέσω της έκδοσης ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα κατευθυνθεί για την εξυπηρέτηση υποχρεώσεων του ομίλου. Πάντως, τα ξένα funds μετά τον Μυτιληναίο, την Πειραιώς κ.ά. συνεχίζουν να τοποθετούνται στην Ελληνική αγορά, ποντάροντας στην επόμενη μέρα της Ελληνικής οικονομίας.

Μετά τη διόρθωση της Παρασκευής, η μετοχή της Βιοχάλκο ανέκαμψε κατά 1,88%, πάνω από τα 7 ευρώ εν αναμονή της γενικής συνέλευσης των μετόχων, όπου θα δοθούν λεπτομέρειες και στοιχεία ως προς την παράλληλη διαπραγμάτευση του ομίλου σε Χ.Α. και Euronext, αλλά και ως προς την αλλαγή της έδρας για τη μητρική, από την Ελλάδα, στο Βέλγιο. Κέρδη 1,10% για την Τέρνα Ενεργειακή, που έκλεισε πολύ κοντά στα υψηλά έτους, τα 3,68 ευρώ (κλείσιμο στα 3,66). Κέρδη, αν και οριακά, για την ΓΕΚ/Τέρνα, στα 3,25 ευρώ με χαμηλό ημέρας στα όρια των 3 ευρώ. Σημειωτέον, ότι το deal εξαγοράς του ομολογιακού με το αμερικανικό fund έγινε στα 2,5 ευρώ. Από εκεί και πέρα θετικό πρόσημο για τα Folli Follie και την Jumbo, δύο μετοχές που κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβάνονται στους δείκτες της Morgan Stanley.

Στον αντίποδα, η απόφαση της διαιτησίας για το ρεύμα του Αλουμινίου, δικαιώνοντας έτσι τον όμιλο Μυτιληναίου, οδήγησε σε πτώση 6,5% τη ΔΕΗ, με κλείσιμο στα 10 ευρώ. Απώλειες 4,5% για την ΕΥΔΑΠ, καθώς το ΣτΕ με απόφασή του μπλοκάρει την ιδιωτικοποίησή της, θεωρώντας ότι δεν έπρεπε να περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, αφού το νερό είναι δημόσιο αγαθό.  Διόρθωση στη ΜΕΤΚΑ, στα 13,09 ευρώ, στον ΟΤΕ στα 8,65 ευρώ, μετά τους τριγμούς που προκάλεσε έκθεση ξένου οίκου, της Morgan Stanley, θέτοντας την τιμή στόχο στα 8,55 ευρώ και σύσταση equal weight.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 80 εκατ. ευρώ, αισθητά μειωμένος από τα 250 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομ΄δας (σ.σ. μέσος όρος, λόγω των πακέτων στη Πειραιώς), με αποτέλεσμα η μετοχή της ΕΧΑΕ να υποχωρήσει σχεόν κατά 2%.  Απώλειες για Εθνική και Alpha, στα 4,11 και 0,65 ευρώ αντίστοιχα, αλλά κέρδη για την Πειραιώς που έκλεισε στην τιμή που έγινε το πακέτο της BCP την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή στο 1,5 ευρώ.

Facebook Comments