Παρέλαση των funds από τις εισηγμένες, κάτι που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης, όχι μόνο για το Χ.Α., αλλά και για την οικονομία. Οι ξένοι βιάζονται και μαζί με αυτούς επιχειρηματίες και κοινωνία να δουν την επόμενη μέρα της ανάκαμψης στη χώρα μας, υποστηρίζει επιχειρηματίας που πριν από λίγες γνωστό fund ανακοίνωσε ότι κατέχει σημαντικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του.

Λίγο πριν από την αναδιάρθρωση των δεικτών από την Morgan Stanley και την μετάταξη του Χ.Α. στις αναδυόμενες αγορές οι ξένοι ενεργοποιούνται παίρνοντας θέση σε μετοχές – κλειδιά του ASE 25 και του Μid Cap, δηλαδή σε εταιρείες που έχουν και ποσοστό μεγαλύτερο του 60% επί της συνολική κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. Είναι αξιοσημείωτο ότι στις 22 Οκτωβρίου που κατεγράφη το υψηλό έτους των 1.202 μονάδων και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς εκτοξεύθηκε στα 73,1 δις. ευρ, τα 60 δις. ευρώ κάλυπταν δώδεκα εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δις. ευρώ.

Μέσω των funds, οι εισηγμένες κατορθώνουν να βρίσκουν πολύτιμη ρευστότητα, τη στιγμή που οι τράπεζες παραμένουν «κλειστές» και η χρηματοδότηση γίνεται με το σταγονόμετρο. Η περίπτωση του York Capital που παρέχει 100 εκατ. ευρώ στην ΓΕΚ/Τέρνα μέσω έκδοσης ομολογιακού, είναι χαρακτηριστική. Η εξαγορά του ομολογιακού, το οποίο έχει διάρκεια πέντε ετών θα γίνει στα 2,5 ευρώ, όταν η τιμή της μετοχής βρισκόταν χθες λίγο πάνω από τα 3 ευρώ.

Σημαντική θέση λαμβάνουν οι ξένοι και στις τράπεζες. Αποκορύφωμα, η πώληση του 5% που κατείχε η BCP στην Πειραιώς, πακέτο το οποίο, στην κυριολεξία πουλήθηκε μέσα σε ένα βράδυ, όταν ξένες τράπεζες, όπως η Goldman Sachs κρατούν τα βιβλία προσφορών ανοικτά για μέρες.

Το δε discount που δίδεται στις τρέχουσες αποτιμήσεις δεν προβληματίζει τους αναλυτές, αφού είναι σύνηθες σε τόσο μεγάλες «δουλειές» να δίδονται εκπτώσεις.

Τράπεζες

Επίσης, από την ανακεφαλαιοποίηση και μετά, οι ξένοι χτίζουν συστηματικά θέσεις σε εγχώριες τράπεζες. Οι ξένοι κατέχουν τόσο μετοχές όσο και δικαιώματα (warrants). Από τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια που κατέχουν εγχώριες τραπεζικές μετοχές ξεχωρίζουν η Fidelity και Wellington Capital.

Μεταξύ των hedge funds που αναπτύσσουν μεγάλη δραστηριότητα στην εγχώρια αγορά τους τελευταίους μήνες περιλαμβάνονται ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον, καθώς και επενδυτικά σχήματα όπως: Baupost, Eaglevale, Dromeus Capital, Falcon Edge, York Capital και Och-Ziff. Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν ότι η ελληνική αγορά μπορεί να προσφέρει αποδόσεις αναδυόμενης αγοράς, έχοντας παράλληλα το μεγάλο πλεονέκτημα ενός ισχυρού σταθερού νομίσματος.

Oλοένα και περισσότεροι ξένοι επενδυτές διαβλέπουν τις τραπεζικές μετοχές σαν μια χρυσή ευκαιρία για να τοποθετηθεί κανείς «ποντάροντας» στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Το μεγάλο δέλεαρ είναι τα warrants, καθώς οι κάτοχοι έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν σημαντικό αριθμό μετοχών των τριών συστημικών τραπεζών σε καθορισμένη τιμή.

Ο κάτοχος warrant της Alpha Bank έχει δικαίωμα να αγοράσει 7,4 μετοχές για κάθε warrant που κατέχει και αντίστοιχα ο μέτοχος της Εθνικής 8,229 μετοχές ανά warrant και ο μέτοχος της Πειραιώς 4,47 μετοχές. Έτσι, η άνοδος της τιμής των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο οδηγεί σε πολλαπλασιαστικά κέρδη για τους κατόχους των warrants.

Μυτιληναίος

Με αποκορύφωμα την τοποθέτηση της Fairfax στον Μυτιληναίο με ποσοστό άνω του 5% (πλέον), το οποίο δεν αποκλείεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να πιάσει και το 10%, οι ξένοι ενδιαφέρονται στην πράξη πλέον να επενδύσουν σοβαρά στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι προ δεκαημέρου ο ιδιοκτήτης ενός από τα μεγαλύτερα funds παγκοσμίως, του Franklin Templeton, κ. Μαρκ Μόμπιους κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, είπε ότι εξετάζει τις περιπτώσεις 41 εταιρειών για επενδύσεις στη χώρα μας. Ήδη το fund του κ. Μόμπιους είναι επενδεδυμένο με 5,03% στην ΕΧΑΕ και με 10% στην Jumbo.

Eurobank Properties

Και όχι μόνο αυτό. Το ίδιο fund, η Fairfax, αποκτά ενεργότερο ρόλο στην Eurobank Properties. Η Eurobank Properties θα προχωρήσει σε αύξηση µετοχικού κεφαλαίου ύψους περίπου 193 εκατ. ευρώ µε δικαίωµα προτίµησης υπέρ των παλαιών µετόχων της Eurobank Properties και τιµή διάθεσης 4,80 ευρώ για κάθε νέα µετοχή.

Η Fairfax έχει δεσµευτεί να αγοράσει τα ∆ικαιώµατα της Eurobank έναντι συνολικού τιµήµατος 20 εκατ. ευρώ περίπου και να εξασκήσει τα εν λόγω ∆ικαιώµατα καθώς και αυτά που αναλογούν στις µετοχές τις οποίες κατέχει, επενδύοντας έτσι συνολικά 144 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ. Ως αποτέλεσµα της Αύξησης, η Fairfax θα αυξήσει το ποσοστό συµµετοχής της στην Eurobank Properties σε περίπου 41% (από περίπου 19%) και η Eurobank θα διατηρήσει ποσοστό περίπου 33,5% (µε την παραδοχή της πλήρους κάλυψης της Αύξησης).

Ποιοι έχουν ρίξει λεφτά

Και άλλα funds επενδύουν σημαντικότατα ποσά σε ελληνικές επιχειρήσεις. Xαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αμερικανικού hedge fund Third Point, που διαθέτει κεφάλαια της τάξης των 20 δισ. ευρώ, καθώς τοποθέτησε περί τα 100 εκατ. ευρώ στην ελληνική επιχείρηση real estate Dolphin Capital, και άλλα 50 εκατ. στην Energean Oil & Gas που εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια στην Καβάλα και ανοίγεται τώρα στη Δυτική Ελλάδα και στον Θερμαϊκό. Ο ιδιοκτήτης του κ. Ντάνιελ Λεμπ έχει, άλλωστε, συγκροτήσει και ειδικό όχημα, το Hellenic Recovery Fund, με αποκλειστικό αντικείμενο τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Το ίδιος ισχύει και για τον κ.  ο Αχ. Ρίσβα της Dromeus Capital, που βλέπει Έλληνες επιχειρηματίες για τον ίδιο σκοπό. Επίσης, ο Τζον Κάλαμος της Calamos Asset Management, που πραγματοποιεί due diligence και σε θυγατρικές ελληνικών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται δε, ότι στα μέσα του καλοκαιριού, η Qatar Petroleum International συμφώνησε και αγόρασε από τη ΓΕΚ Τέρνα ποσοστό 25% στη μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού Ηρων ΙΙ έναντι τιμήματος 58 εκατ. δολαρίων. Λίγο νωρίτερα, οι Μύλοι Λούλη πούλησαν το 10% στην Al Dahra Agriculture του Αμπου Ντάμπι, η οποία τώρα θα καλύψει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 7,8 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το ποσοστό της στην ελληνική επιχείρηση στο 20%.

Facebook Comments