Οι ξένοι “γλυκοκοιτάζουν” τα ταμεία των εισηγμένων
Η ρευστότητα αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τις εισηγμένες, οι οποίες την τριετία 2010-2012 σημείωσαν ιστορικές ζημίες
Η ρευστότητα αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τις εισηγμένες, οι οποίες την τριετία 2010-2012 σημείωσαν ιστορικές ζημίες
Η ρευστότητα αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τις εισηγμένες, οι οποίες την τριετία 2010-2012 σημείωσαν ιστορικές ζημίες, που σωρευτικά ξεπέρασαν τα 56 δισ. ευρώ.
Η λίστα των 15 εταιρειών περιλαμβάνει επιχειρήσεις από τους κλάδους της βιομηχανίας (Μυτιληναίος, Frigoglass, Τιτάν), των τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ), του λιανεμπορίου (Πλαίσιο Computers, Σαράντης), της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας (Eurobank Properties, MIG Real estate, Trastor), αλλά και του τουρισμού (Autohellas).
Πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν κατορθώσει έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον, αφού και η χρηματιστηριακή τους αξία παραμένει σε αξιοπρεπή επίπεδα και αποτελούν στόχο των ξένων και εγχώριων επενδυτικών funds.
Ακολουθώντας με ευλάβεια και πειθαρχία ένα πρόγραμμα αυστηρής παρακολούθησης των δαπανών και του κόστους οι εταιρείες αυτές διαθέτουν ένα μαξιλάρι ασφαλείας απέναντι σε πιθανές ανατροπές των επενδυτικών τους σχεδιασμών. Οι συγκεκριμένες εταιρείες, αποτελούν σημείο αναφοράς για τα ξένα funds, σε περίπτωση που θέλουν να προχωρήσουν σε κινήσεις εξαγοράς.
Ουσιαστικά είναι οι επιχειρήσεις που έστω και με ελαφρές απώλειες κατορθώνουν να εξέλθουν της πολύχρονης ύφεσης και μάλιστα με γεμάτο ταμείο. Στην Ελλάδα της ύφεσης και της καθίζησης της εγχώριας καταναλωτικής δαπάνης αποδεικνύεται ότι υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που όχι μόνο διατηρούν σταθερές τις ταμειακές ροές αλλά και ενισχύουν τα ταμειακά τους αποθέματα εφαρμόζοντας σταθερά και απαρέγκλιτα ένα management, που διακρίνεται για τη χρηστή διαχείριση, τον έλεγχο του κόστους και την επέκταση των εργασιών.
Στην κορυφή των εταιρειών με τα υψηλότερα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκεται ο ΟΤΕ και ακολουθεί ο όμιλος Μυτιληναίου, με την εξωστρέφεια να αποτελεί το ισχυρότερο πλεονέκτημα για τις θυγατρικές του επιχειρήσεις. Ικανοποιητική εικόνα παρουσιάζει η Eurobank Properties και η Πλαίσιο Computers όπου τα ταμειακά της διαθέσιμα στο 9μηνο του 2013 ήταν διπλάσια από τον συνολικό δανεισμό.
Facebook Comments