Δεν αγγίζει τις τράπεζες το δυσμενές σενάριο που εφαρμόζει η Blackrock στο πλαίσιο των stress tests που πραγματοποιεί την περίοδο αυτή και που πρόκειται να παραδοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος στις 30 Νοεμβρίου.

Το δυσμενές σενάριο της BlackRock για την εξέλιξη της οικονομίας θα προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2014, έναντι πρόβλεψης του ΔΝΤ για αύξηση κατά 0,6%, μείωση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2014 έναντι πρόβλεψης του ΔΝΤ για άνοδο 2,95%, ενώ για το 2016 το χειρότερο σενάριο της BlackRock προβλέπει ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 1% έναντι πρόβλεψης για ενίσχυση 3,74% από το ΔΝΤ.

Η BlackRock θα συνεκτιμήσει τις προβλέψεις του βασικού σεναρίου (που είναι αυτές του ΔΝΤ) με αυτές του δυσμενούς σεναρίου και από τον συνδυασμό των δύο θα καθορίσει τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ήδη από το δεύτερο 3μηνο του 2013 φάνηκαν ψήγματα επιστροφής των τραπεζών στην κερδοφορία. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έγινε με επιτυχία και οι ίδιες φρόντισαν να κουρέψουν τα υβριδικά ομόλογά τους την ίδια περίοδο, προβαίνοντας σε σημαντική βελτίωση των οικονομικών τους μεγεθών.

Η Εθνική, επίσης, έχει σε εξέλιξη την πώληση του Αστέρα της Βουλιαγμένης, με προσδοκώμενο τίμημα, όχι μικρότερο από 250 εκατ. ευρώ και εντός του 2014 θα κινηθούν οι διαδικασίες για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Επιπρόσθετα, παρά τις διαψεύσεις, η τράπεζα συνομιλεί με funds για την πώληση του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου σε επιχειρήσεις, αλλά και με ξένα funds, όπως άλλωστε και η Πειραιώς, για την δημιουργία bad bank.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη είναι ζωτικής σημασίας το να μην καταφύγουν στο ΤΧΣ οι Alpha, Πειραιώς και Εθνική για την άντληση πρόσθετων κεφαλαίων. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε σημαντική απομείωση της συμμετοχής των παλαιών μετόχων με σοβαρές επιπτώσεις στα δικαιώματα αγοράς (warrant’s) από την άσκηση των οποίων θα επανέλθουν οι παραπάνω τράπεζες σε πλήρη ιδιωτικό έλεγχο.

Σημειώνεται ότι στελέχη των παραπάνω τραπεζών έχουν διατυπώσει τη βεβαιότητά τους ότι δεν θα απαιτηθεί «εξωτερική» βοήθεια για την κάλυψη τυχόν πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών.

Tαυτόχρονα, οι τραπεζίτες, έχοντας τις αναλύσεις από τα δικά τους τμήματα επεξεργασίας των Ελληνικών δημοσιονομικών μεγεθών, εν πολλοίς συμβαδίζουν με τα στοιχεία που δίνει η Ελληνική κυβέρνηση, για ύφεση κοντά στο 4% φέτος, 0,6% ανάπτυξη το 2014 και πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από φέτος, εξελίξεις που αν επιβεβαιωθούν θα επιτρέψουν στις Ελληνικές τράπεζες να βγουν στις αγορές πριν από το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Morgan Stanley

Σε πρόσφατη έκθεσή της η Morgan Stanley ανέφερε πως οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα χρειαστεί να αντλήσουν 20 δισ. με 50 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων των νέων stress tests της ΕΚΤ. Ειδικότερα, το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων, αναμένει πως το κεφαλαιακό έλλειμμα θα είναι της τάξης των 50-100 δισ. ευρώ. Το 6% εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν 100-200 δισ. νέα κεφάλαια και μόνο το 1% πιστεύει ότι το ποσό θα ξεπεράσει τα 200 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Morgan Stanley, το 30% των ερωτηθέντων – που αποτελείται από επενδυτές της αγοράς μετοχών, της πιστωτικής αγοράς αλλά και «παίκτες» της αγοράς συναλλάγματος – αναμένει πως η κεφαλαιακή ανεπάρκεια θα είναι κάτω των 20 δισ. ευρώ.

Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει, επίσης, ότι οι τράπεζες στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία αναμένεται να έχουν τα χειρότερα αποτελέσματα στα τεστ αντοχής, ενώ το 42% των ερωτηθέντων εκτιμά πως 5 με 10 τράπεζες συνολικά θα αποτύχουν. Το 36% εκτιμά ότι 10 έως 20 τράπεζες θα αποτύχουν, από το σύνολο των 128 μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η πλειοψηφία των επενδυτών επίσης θεωρεί ότι 5 έως 15 τράπεζες θα προχωρήσουν σε εκδόσεις δικαιωμάτων, στην προσπάθειά τους να αντλήσουν κεφάλαια, ενώ δεν αναμένει τα stress tests να έχουν αντίκτυπο στις δανειακές συνθήκες της Ευρωζώνη ή να επηρεάσουν το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Το 41% εκτιμά ότι η αξιολόγηση της ΕΚΤ και τα stress tests θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, ενώ το 24% εκτιμά ότι θα έχουν αρνητική επίδραση στον κλάδο αλλά και στην οικονομία.

Facebook Comments