Οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών το Φεβρουάριο, επισημαίνει το Bloomberg, καθώς η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και τους πιστωτές της χώρας, θέτουν ξανά στο… τραπέζι, την προοπτική της ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.


Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώθηκαν 5% το Φεβρουάριο σε € 140,5 δισεκατομμύρια ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2005, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που δημοσιεύτηκαν.

Οι Έλληνες έχουν τραβηχτεί περίπου 23,8 δισεκατομμύρια ευρώ από το τραπεζικό σύστημα κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, το 15% του συνόλου της καταθετικής βάσης.

Οι ελληνικές τράπεζες εδώ και αρκετό διάστημα, εξαρτώνται από τον ELA για να κρατηθούν στην επιφάνεια και αν μην καταρρεύσουν.

Η HSBC σημειώνει στο Bloomberg ότι, αυτό που είναι πιθανό να δούμε είναι κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων είναι η συνέχιση της ασφυξία στη ρευστότητα.

Όπως επισημαίνει, μπορεί ο ELA να αυξηθεί και άλλο δίνοντας στην Ελλάδα μία ανάσα, αρκεί να ανακοινώσει σύντομα τις μεταρρυθμίσεις και να αρχίσει να τις εφαρμόζει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ο δημοσιογράφος του Bloomberg, Μαρκ Γκίλμπερτ ξαναθυμάται την άποψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ περί ελέγχου κεφαλαίων στην Ελλάδα και την κρίνει εκ των υστέρων. Τότε, μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ είχε εκφράσει την άποψη, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει, πως ίσως χρειαστεί να επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων στην Ελλάδα. «Εκείνη τη στιγμή φαινόταν σαν μια τρελή αδιακρισία. Γιατί το ανώτερο στέλεχος της Ευρωζώνης να πει στους ανθρώπους Ξέρετε, σκοπεύουμε να κλειδώσουμε τα χρήματά σας στο εσωτερικό της χώρας, επομένως όσο μπορείτε σηκώστε τα;», αναφέρει ο Γκίλμπερτ.

Το θέμα, λοιπόν, είναι οι τραπεζικές εκροές που το τελευταίο διάστημα (λίγο πριν από τις εκλογές και τους τελευταίους δύο μήνες) έχουν οδηγήσει τα πράγματα σε οριακό σημείο.

Άραγε, είχε δίκιο ο Ντάισελμπλουμ; Ο Γκίλμπερτ τονίζει: «Προφανώς, μιλούσε για μια έσχατη λύση, προέβαλλε το χειρότερο δυνατό σενάριο, βλέποντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να αιμορραγεί. Επιπλέον, ο λόγος που η ΕΚΤ έγινε ξαφνικά πιο χαλαρή δεν έχει να κάνει με μια χειρονομία φιλίας προς τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά ότι ο δανειστής της επιβάλλεται να δράσει. Επί του παρόντος, τα σημερινά στοιχεία δείχνουν πως οι Έλληνες καταθέτες, υπό τον κίνδυνο του Grexit, αποσύρουν τις τραπεζικές καταθέσεις τους».

Facebook Comments