Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, η αυλαία της οποίας άνοιξε χθες με διαξιφισμούς και αντεγκλήσεις.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, ενώ το ίδιο πρόγραμμα αναμένεται να ακολουθηθεί και την Κυριακή, οπότε η τριήμερη συζήτηση θα κλείσει με ονομαστική ψηφοφορία το αργότερο τα μεσάνυχτα.

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ «συνέπεια αμηχανίας και σύγχυσης».

«Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει την κρίση ταυτότητάς του και επιβεβαιώνει την απουσία πρότασης για την πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ παρέθεσε μία προς μία τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥΠΟΙΚ με στόχο την ανόρθωση της οικονομίας.

Αναφέρθηκε επίσης στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου που -όπως είπε- είναι: η επίτευξη διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων, η σταθεροποίηση της οικονομίας, η ανάταξή της και η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και η ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους.

«Κολλημένο στην ιδεοληψία του παρελθόντος» χαρακτήρισε με τη σειρά του τον ΣΥΡΙΖΑ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο κ. Χαρακόπουλος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «οι μεγαλόστομες υποσχέσεις της δεν συνοδεύονται από οποιοδήποτε ρεαλιστικό σχέδιο» και ότι οι θέσεις του Αλ. Τσίπρα «δεν πείθουν ούτε και τα διακεκριμένα στελέχη τους». «Οι υποσχέσεις του δεν έχουν αντίκρυσμα, διότι λεφτά δεν υπάρχουν» είπε ο αναπληρωτής υπουργός, προσθέτοντας ότι «η βελόνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεχώς κολλημένη στο “όχι σε όλα”».

Για «άσφαιρη πολιτική κίνηση» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος.

«Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εγείρει πολλαπλά ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητά της και ως προς το χρόνο κατάθεσής της», τόνισε ο κ. Γρηγοράκος. Όπως είπε ο ίδιος, αυτό που προσπαθεί να επιτύχει ο κ. Τσίπρας είναι «να μαζέψει τα ασυμμάζευτα» και «να περιχαρακώσει το κόμμα του» αφού «η δήλωσή του ότι ‘η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφή’ πυροδότησε τεράστιες αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ».

Στο μεταξύ «παρών» πρόκειται να δηλώσουν στην ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, οι ανεξάρτητοι βουλευτές επικεφαλής του φορέα «Συμφωνία για μια Νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης, όπως διευκρίνισαν στις ομιλίες τους.

Ο κ. Λοβέρδος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως με την κατάθεση της πρότασης μομφής «κάνει εξαγωγή των εσωτερικών του προβλημάτων», γεγονός το οποίο χαρακτήρισε «επιτομή του τακτικισμού και του καιροσκοπισμού». «Καταψηφίζουμε την πρόταση μομφής» είπε, αλλά αυτό, τόνισε, «δεν σημαίνει πως θα δώσουμε και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία αρκείται στη μέριμνα για τους εθνικούς λογαριασμούς και δεν δίνει την παραμικρή σημασία στην ιδιωτική οικονομία, την οικονομία των οικογενειών».

Facebook Comments