Ο Αμερικανός επενδυτής και νυν CEO της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ, μιλώντας στο CNBC, έκανε ειδική μνεία στην ελληνική κρίση χρέους και επισήμανε πως «η κρίση στην Ελλάδα απεικονίζει τις αλλαγές που απαιτούνται να γίνουν για να καταστεί δυνατή η οικονομία της Ευρωζώνης και να ευδοκιμήσει το ευρώ».

Όπως τονίζει «έχω την αίσθηση πως η παρούσα συμφωνία γύρω από το ευρώ δεν θα αντέξει στις δοκιμασίες του χρόνου. Έτσι, υπό κάποια έννοια, θα πρέπει να τροποποιηθεί».

Το πρόβλημα κατά τον Μπάφετ είναι ότι μπορεί οι 19 χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα ενός κοινού νομίσματος, όμως, δεν έχουν και ενιαία δημοσιονομική πολιτική ή πρακτικές στον τομέα της εργασίας, ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να εκδίδει ομόλογα.

«Το να εναρμονίζεις τις χώρες γύρω από ένα νόμισμα, δίχως προηγουμένως να εναρμονίζεις άλλα πράγματα, αυτό αναπόφευκτα θα έχει συνέπειες στο νόμισμα», λέει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει, «είναι ένα είδος εμφύλιου πολέμου – ειδικά όταν λες πως δεν γίνεται να υπάρχουν ημι-σκλάβοι ή ημι-ελεύθεροι».

Η περίπτωση της Ελλάδας είναι ενδεικτική από τη στιγμή που αναγκάστηκε να λάβει υπέρογκα ποσά ως πακέτα διάσωσης και τώρα διαπραγματεύεται ευνοϊκότερους όρους. Ο Μπάφετ λέει: «Η ελληνική κατάσταση μπορεί να καταδείξει το είδος των προσαρμογών που απαιτούνται να γίνουν εντός της Ευρωζώνης.

Facebook Comments