Στις προτροπές του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για συμβιβασμό με τους εταίρους, και στις απέλπιδες προσπάθειες της κυβέρνησης να βρει εναλλακτική λύση στις απαιτήσεις για νέο μνημόνιο, είτε με βοήθεια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μέσω φίλου του Πάνου Καμμένου, είτε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρεται ο Γιάνης Βαρουφάκης στο πολύκροτο βιβλίο του. 

Όπως αναφέρει μάλιστα ο οικονομολόγος στο βιβλίο του, νέα αποσπάσματα του οποίου παρουσιάζει Το Πρώτο Θέμα, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε χιούμορ, λέγοντας για τον κ. Βαρουφάκη «θα μπορούσα κάλλιστα να του ζητήσω να μού δανείσει χρήματα». 

Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ακόμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας «παραδόθηκε» στις απαιτήσεις των θεσμών, συγκρίνοντάς τον με έναν ήρωα της σειράς επιστημονικής φαντασίας Star Trek, τον Άναν 7, που θυσίαζε το λαό του, ενώ στον πρωθυπουργό αποδίδει και πολύ καυστικά σχόλια κατά των κ. Τσακαλώτου και Λαφαζάνη.

Η συνάντηση με τον Ομπάμα

Όσον αφορά τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα, στις 15 Απριλίου 2015, ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσιάζει το διάλογό τους: 

Ομπάμα: Ξέρω τι σημαίνει να κληρονομείς μια γιγαντιαία κρίση κερδίζοντας τις εκλογές. Το αντιμετώπισα και εγώ αυτό, το 2009. Βαρουφάκης: Όλοι θυμόμαστε ότι η κρίση ήταν η μεγαλύτερη από το 2009. Ωστόσο, η μεγαλύτερη διαφορά κ. πρόεδρε, είναι ότι εσείς είχατε μια κεντρική τράπεζα (Fed) που σας στήριζε διαρκώς. Εμείς έχουμε μια κεντρική τράπεζα που μας μαχαιρώνει διαρκώς – επειδή προσπαθούμε να κάνουμε παρόμοια πράγματα με εκείνα που κάνατε εσείς το 2009! Ομπάμα: Εμείς θα βοηθήσουμε συνεχίζοντας να πιέζουμε τους Ευρωπαίους. Αλλά και εσείς πρέπει να τους συναντήσετε στα μισά του δρόμου. Βαρουφάκης: Και πιο πέρα από τα μισά του δρόμου κ. πρόεδρε. Έχουμε ήδη φτάσει στα 4/5 προς την κατεύθυνσή τους, εκείνοι όμως δεν υποχωρούν. Ομπάμα: Δεν έχετε άλλη επιλογή από το να συνεχίσετε την προσπάθεια. Κι εμείς θα βοηθήσουμε. 

«Βοήθεια από Fed μέσω φίλου»

Πάντως, όπως αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, επέμενε ότι μπορεί να φέρει δισεκατομμύρια από τις ΗΠΑ με συμφωνία με τη Fed που θα κάνει μέσω φίλου του, τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης συνάντησε, χωρίς να υπάρξει τελικά αποτέλεσμα. «Το σωσίβιο των δολαρίων απλώς δεν υπήρχε» σχολιάζει ο Βαρουφάκης. 

Ανώμαλη προσγείωση από Πούτιν

Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ανώμαλη προσγείωση περίμενε τον Αλέξη Τσίπρα και από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Στο πρώτο του ταξίδι στη Ρωσία, τον Απρίλιο του 2015, είχε εξασφαλίσει 5 δισεκ. ευρώ από το ρώσο πρόεδρο για την κατασκευή ενός αγωγού, ωστόσο ο τότε υπουργός Οικονομικών δεν συμμερίστηκε τον ενθουσιασμό του κ. Τσίπρα όπως ο ίδιος περίμενε. Τελικά, κατά τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού ο ρώσος πρόεδρος αποσύρει την προσφορά του, και συστήνει στον Αλέξη Τσίπρα να αποταθεί στο Βερολίνο. 

Star Trek και Εμίνιαρ 

Έχοντας απογοητευτεί από τον πρωθυπουργό, ο Γιάνης Βαρουφάκης συγκρίνει τον Αλέξη Τσίπρα με ήρωα από τη σειρά επιστημονικής φαντασίας Star Trek. Όπως αναφέρει, ο Αλέξης Τσίπρας του θύμιζε «τον Άναν 7, τον αρχηγό των Εμίνιαρ, ο οποίος απαιτούσε από το λαό του να μπαίνει οικειοθελώς στους θαλάμους αποσύνθεσης διότι αυτό είχε συμφωνήσει με τον εχθρό». 

Facebook Comments