Πρόβλεψη για την πορεία της Στερλίνας (GBP)
Δεκαέξι χρόνια μετά τη δημιουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η Στερλίνα μοιάζει πιο κραταιά από ποτέ
Δεκαέξι χρόνια μετά τη δημιουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η Στερλίνα μοιάζει πιο κραταιά από ποτέ
Το ζεύγος GBP/EUR μοιάζει πιο ρευστό παρά ποτέ, παρά τη φαινομενικά καλή εικόνα του νομίσματος βάσης σε συνδυασμό με την υπαρκτή αστάθεια του ευρώ. Η φετινή χρονιά ήταν γεμάτη ανακατατάξεις και για τα δύο νομίσματα, ενώ αναμένονται ακόμα περισσότερες μέχρι το τέλος του έτους.
Το ενιαίο νόμισμα απλώς συνέχισε την ασταθή πορεία των τελευταίων χρόνων και όσο η ευρωζώνη δε συνοδεύεται από μία ενιαία πολιτική, τόσο οι εποχές της αρχικής επίπλαστης σταθερότητας θα μοιάζουν πολύ μακρινές.
Η εμμονή της Γερμανίας στην πολιτική λιτότητας για τις «ασθενείς» χώρες, με τη Γαλλία να καταρρέει εκ των έσω και τις υπόλοιπες χώρες να παρακολουθούν ως κομπάρσοι, τελικά είχε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα, ενώ και η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είχε τον αναμενόμενο καθησυχαστικό ρόλο για τις αγορές, αφού το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι ένα βήμα μεν, αλλά όσο συνοδεύεται από προϋποθέσεις, θα αφήνει την κατάσταση μετέωρη. Ο αδύναμος κρίκος της υπόθεσης, η Ελλάδα, φαντάζει ως ο ρυθμιστής της σταθερότητας του ενιαίου νομίσματος, αφού η όποια απόφαση για το μέλλον της έχει καθοριστικό αντίκτυπο στην ισοτιμία του ευρώ με τα υπόλοιπα συναλλάγματα. Ας πάμε όμως να τα δούμε αναλυτικά.
Το ευρώ συνεχίζει να παραμένει ασταθές. Κι αν πριν από λίγες εβδομάδες, με την ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative ease), η ΕΚΤ ευελπιστούσε σε ηρεμία των αγορών, φρόντισε η ίδια να αναιρέσει τον εαυτό της με την εξαίρεση από το πρόγραμμα αυτό της Ελλάδας, της πιο αδύναμης χώρας της ευρωζώνης αυτή τη στιγμή. Αυτό, σε συνδυασμό με τους επικίνδυνους ελιγμούς της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα, έχει τονώσει την αβεβαιότητα των επενδυτών, με την κυβέρνηση Τσίπρα να δυσκολεύεται μέχρι στιγμής να βρει κοινό τόπο με τους δανειστές. Μια ματιά στο παρακάτω διάγραμμα θα μας διαφωτίσει σχετικά με την πορεία του κοινού νομίσματος σε σχέση με τη στερλίνα τους τελευταίους τρεις περίπου μήνες, ήτοι από την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών μέχρι σήμερα:
Παράλληλα, μέσα στο μελετώμενο χρονικό διάστημα, η ευρωζώνη μπήκε ακόμα και σε φάση αποπληθωρισμού (-0.6% τον Ιανουάριο και -0.3% το Φεβρουάριο), σκορπώντας την αμφιβολία και κάνοντας το ευρώ ακόμα λιγότερο ελκυστικό στους επενδυτές. Όλα αυτά, με την ΕΚΤ να παραμένει σταθερή στο χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού της σύντομης ιστορίας της (0.05%).
Η πτώση της ισοτιμίας τις τελευταίες μέρες οφείλεται στο κλίμα συμφωνίας μεταξύ της καγκελαρίου κ. Μέρκελ και του Έλληνα πρωθυπουργού, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο. Συμφωνία που όλοι ελπίζουν να μεταφραστεί σε πράξεις για την επίλυση του χρόνιου ελληνικού προβλήματος χρέους. Όμως δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος.
Κοιτώντας στην αντίπερα όχθη, εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού. Μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και την τελική αρνητική απόφαση που σήμανε και τη σταθεροποίησή της, η στερλίνα δοκιμάζεται εκ νέου. Κύρια αιτία είναι οι εκλογές τον ερχόμενο Μάιο. Εκλογές που χαρακτηρίζονται από τις πιο κρίσιμες στην ιστορία, καθώς ο νικητής είναι αυτός που θα καθορίσει την πορεία του UK στην Ευρώπη. Ο τωρινός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, στην προσπάθειά του να ανακόψει τη διαρροή ψήφων εκ δεξιών προς το ευρωσκεπτικιστικό UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, υποσχέθηκε ότι σε περίπτωση επανεκλογής του, θα επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η επαναδιαπραγμάτευση έχει οριστεί κατ’ αρχήν ως επαναπροσδιορισμός κάποιων βασικών κανόνων της ΕΕ (με κύριο θέμα αυτό της μετανάστευσης), με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ, το οποίο υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει το 2017. Η εξέλιξη αυτή είναι γεγονός ότι έχει προκαλέσει μια νευρικότητα στις αγορές, η οποία θα εντείνεται όσο η ημερομηνία των εκλογών πλησιάζει. Παράλληλα όμως, υπήρξε μία έκτακτη εξέλιξη, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει καθοριστικά την αγορά της στερλίνας για τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά, ο πληθωρισμός για το μήνα Φεβρουάριο έπεσε στο 0%. Κι αν αυτό θεωρείται καλό νέο για το μέσο Βρετανό καταναλωτή, ο μέσος… trader δε μπορεί να νιώθει σε καμία περίπτωση έτσι. Ο λόγος είναι ότι η πτώση του πληθωρισμού καθυστερεί την ανακοίνωση της ανόδου των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας. Αυτό, εν συντομία, έχει ως αποτέλεσμα το περαιτέρω «πάγωμα» του επιτοκίου των κρατικών ομολόγων, σε αντίθεση με τις προσδοκίες των επενδυτών. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την άνοδο του δολλαρίου και τη φαινομενική σταθερότητα του ευρώ, οδήγησαν σε πτώση της ισοτιμίας GBP/EUR κατά 4.5% μέσα σε δύο εβδομάδες, από 1.4250 σε 1.3600.
Η κάμψη ωστόσο της στερλίνας δεν αναμένεται να διαρκέσει για πολύ. Η κατ’ αρχήν απόφαση του IoD να αυξήσει τους μισθούς του προσωπικού, καθώς και η μείωση της φορολόγησης που ανακοινώθηκε στον τελευταίο προϋπολογισμό, στέλνουν μήνυμα ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κραταιά και αντέχει τους κραδασμούς, κάτι που επιβεβαιώνεται και από μελέτη της Lloyd’s, η οποία προβλέπει ότι έως και το τέλος του 2015, η στερλίνα μπορεί να έχει “σπάσει” ακόμα και το φράγμα του 1.4500! Η μελέτη στηρίζεται και στο γεγονός της αβεβαιότητας του ελληνικού ζητήματος.
Συμπερασματικά, πρότασή μας είναι ότι η περίοδος έως και τις βρετανικές εκλογές (δηλ. όλος ο Απρίλιος και οι αρχές του Μάη) προσφέρονται για αγορά στερλίνας, καθώς δεν αναμένεται να ξαναβρεθεί σε τόσο χαμηλά επίπεδα μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους. Αυτό, σε συνδυασμό με την παρούσα αστάθεια του ευρώ, τη μετατρέπει σε πολύ καλή επιλογή επένδυσης για το άμεσο μέλλον. Η παραπάνω ανάλυση είναι αρκετά θεωρητική. Ωστόσο, το ρίσκο του προαναφερθέντος ζεύγους είναι πάνω απ’ όλα πολιτικό και εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα παρθούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Μάιος και ο Ιούνιος θα είναι μήνες ραγδαίων εξελίξεων. Ίδωμεν…
Γιώργος Στακιάς *Analyst at Morgan Stanley
http://www.forex24.gr/
Facebook Comments