Ανάληψη από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), που έχει ρευστά διαθέσιμα 3,3 δισ. ευρώ, ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση καθώς διαπιστώνει ότι το κράτος ξεμένει από λεφτά και δεν βγαίνει ο λογαριασμός για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σχετικά με το πάγωμα των νέων μειώσεων σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ!
 
Για να χρηματοδοτήσει τις παροχές αυτές, που ανοίγουν νέες τρύπες στα ήδη ελλειμματικά ταμεία, αλλά και για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας που απειλεί πλέον και την πληρωμή των συντάξεων κατά το προσεχές διάστημα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να σπάσει τον κουμπαρά του ασφαλιστικού παρότι ο ιδρυτικός νόμος του (3855/08) προβλέπει ότι το ΑΚΑΓΕ δεν θα ανοίξει πριν από το 2019!
 
Προικοθηρία…
 
Αφού έγινε το πρώτο «σάρωμα» στα ταμειακά διαθέσιμα κρατικών οργανισμών και «τραβήχτηκαν» μέχρι τώρα περίπου 534 εκατ. ευρώ, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ΟΑΕΔ, την Περιφέρεια Αττικής και την Ελληνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, σειρά παίρνει το μεγάλο Ταμείο με τα 3,3 δισ. ευρώ.
 
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ ως προίκα για το υπό σύσταση Ταμείο Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθούν και άλλες κοινωνικές παροχές, όπως η επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης τον Δεκέμβριο.
 
Το όλο εγχείρημα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, τελεί υπό την εποπτεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος είναι και αρμόδιος για την οικονομική πολιτική, ενώ ρόλο συντονιστή έχει αναθέσει στον καθηγητή Οικονομικών του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββα Ρομπόλη. Ηδη, στις πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας και το γενικό γραμματέα, Γιώργο Ρωμανιά, τέθηκαν επί τάπητος τα ποσά που θα απαιτηθούν για να καλυφθεί το έλλειμμα του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων ώστε να μη μειωθούν τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων μόνο για φέτος, καθώς και ένα μέρος των χρημάτων που θα πρέπει να εξασφαλίσει το ΕΤΕΑ από το πάγωμα του νόμου που προβλέπει νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.
 
Από τα έτοιμα
 
Η στόχευση της κυβέρνησης είναι να δείξει πάση θυσία ότι, παρά την τρομακτική έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία, είναι σε θέση να τηρήσει έστω κάποιες από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις της, κόντρα στις διαφωνίες των θεσμών της τρόικας και για το σκοπό αυτό δεν διστάζει να πάρει «από τα έτοιμα» αδιαφορώντας αν θα υπάρχουν χρήματα στον κουμπαρά του ασφαλιστικού όχι για τις επόμενες γενιές, αλλά ακόμη και για την επόμενη χρονιά!
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κουμπαράς είχε ανοίξει και τον περασμένο Δεκέμβριο από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να καλυφθεί με έξτρα χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ το έλλειμμα του ΟΑΕΕ και με 50 εκατ. ευρώ το έλλειμμα του ΕΤΕΑ. Τα χρήματα βέβαια δεν έφτασαν, καθώς ο ΟΑΕΕ έχει έλλειμμα 543 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ το πάγωμα των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις απαιτεί 380 εκατ. ευρώ!
 
Τα ελλείμματα εξετάζεται να χρηματοδοτηθούν τώρα από το ΑΚΑΓΕ, παρότι συστάθηκε με σκοπό να καλύπτει συμπληρωματικά, δηλαδή πέραν της κρατικής χρηματοδότησης, τις ανάγκες των Ταμείων μετά το 2019 και για τα επόμενα χρόνια να αποτελέσει κύρια πηγή χρηματοδότησης των συντάξεων όταν θα αρχίσουν να συνταξιοδοτούνται οι σημερινοί 45άρηδες.
 
Σπάζοντας όμως τον κουμπαρά πριν από την ώρα του, για να κλείσουν οι τρύπες και τα ελλείμματα των Ταμείων, οι νέοι και πιο παραγωγικοί σήμερα εργαζόμενοι κινδυνεύουν κυριολεκτικά αντί για συντάξεις να πάρουν φιλοδωρήματα! Τρώνε, δηλαδή, την προίκα του ασφαλιστικού για να μη φανούν αναξιόπιστοι στις επιπόλαιες και ανεύθυνες υποσχέσεις που έδωσαν, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι «λεφτά δεν υπάρχουν»!
 
Το φυλλομέτρημα
 
Μέχρι στιγμής πάντως έχουν «αποσυρθεί» για τις τρέχουσες ταμειακές ανάγκες του κράτους και έχουν διοχετευθεί στο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος τα εξής ποσά από τους παρακάτω Οργανισμούς:
 
* 120 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα του ΟΑΕΔ. Μάλιστα εκείνο που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι αν δόθηκαν από το λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης ή από το λογαριασμό στον οποίο κατευθύνονται οι εισφορές ανεργίας των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, που συνεισφέρουν με εισφορά 0,45% για τα προγράμματα κατάρτισης μέσω ΛΑΕΚ.
* 80 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας Αττικής. Μάλιστα, επίκειται και η διάθεση ενός επιπλέον ποσού της τάξης των 110 εκατ. ευρώ που είναι σε προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες λήγουν στο αμέσως προσεχές διάστημα.
* 220 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (τον Οργανισμό Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων).
* 114 εκατ. ευρώ από την Ελληνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
 
«Ντου» στις ΔΕΚΟ
 
Επόμενος στόχος είναι τα διαθέσιμα των ΔΕΚΟ που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, διαθέτουν ποσά μεταξύ 1,3-1,5 δισ. ευρώ και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες κινήσεις ώστε σε πρώτη φάση να αποφασίσουν οι ίδιες οι διοικήσεις να δώσουν τις καταθέσεις τους στο κράτος παίρνοντας ρέπος, ενώ αν διαπιστωθεί ότι το σχέδιο δεν έχει προοπτική τότε τα λεφτά θα «φύγουν» με κυβερνητική απόφαση από τις αμιγώς κρατικοδιοικούμενες δημόσιες επιχειρήσεις.
 
Εκεί όπου έχει μείνει πίσω το σχέδιο αναγκαστικού εσωτερικού δανεισμού είναι στα ασφαλιστικά ταμεία. Κανένα δεν έχει αποφασίσει να δώσει τις καταθέσεις του στην Τράπεζα της Ελλάδος για να πάρει κρατικά ρέπος, ακριβώς επειδή όλοι φοβούνται πως τα χρήματα αυτά δεν τα επιστρέψουν στα δικά τους ταμεία!
 
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος αρχικά είχε ταχθεί υπέρ της ανταλλαγής ρευστού με κρατικά ρέπος, το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει στάση, σε σημείο που να υποστηρίζει σε συζητήσεις του στο Δ.Σ. του Ιδρύματος ότι «εμείς δεν έχουμε ρευστά διαθέσιμα για να δανείσουμε το κράτος»!

Facebook Comments