Δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα της ΕΡΤ, καθώς η Βουλή είπε 153 “όχι”. “Ναι” είπαν 124 βουλευτές ενώ “παρών” ψήφισαν 17, σε σύνολο 294. Έντονη η αντιπαράθεση Τσίπρα και Σαμαρά στις ομιλίες τους, ενώ αναστάτωση προκάλεσε το αίτημα Τσίπρα για δευτερολογία.

Η ομιλία Σαμαρά

Επιστροφή «σε λίγα χρόνια», στο επίπεδο του ΑΕΠ και της ευημερίας που είχε η Ελλάδα προ κρίσης, χωρίς όμως τις παθογένειες που την οδήγησαν εκεί, προέβλεψε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης.

Ο κος Σαμαράς δόμησε την ομιλία του, σε δύο βασικούς άξονες: Αφ ενός στην απαξίωση των θέσεων αλλά και των πολιτικών επιτυχιών του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, και αφ ετέρου στην κατάδειξη του «οδικού χάρτη της κυβέρνησης», ως του μόνου τρόπου εξόδου από την κρίση, που παράγει ήδη από σήμερα απτά αποτελέσματα. Εκλογές θα γίνουν το 2016 – οπότε η χώρα «θα έχει βγει απ το πρόβλημα».

Χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός επεφύλαξε αρκετές ειρωνικές εκφράσεις για την πολιτική συγκομιδή της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στην «παλλαϊκή μεγαλειώδη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ απόψε στο Σύνταγμα», για να υπενθυμίσει στη συνέχεια ότι «οι εκκλήσεις σας στον κοσμάκη για ανατροπή της κυβέρνησης δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Γι αυτό αναγκαστήκατε να στήσετε χθες στην ΕΡΤ έναν καραγκιόζ μπερντέ για να παίξει στα δελτία των οκτώ».

Ειδικότερα για την επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ, που απετέλεσε και την αφορμή για την κατάθεση της πρότασης μομφής, ο κος Σαμαράς ανέφερε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ πως «είναι αδιανόητο να υπερασπίζεστε παράνομους. Θέλει ο Τσίπρας να κρυφτεί, αλλά οι παλιές συνήθειες δεν τον αφήνουν» σχολίασε.

«Δημόσια τηλεόραση υπάρχει – και θα μετακομίσει εκεί που πρέπει: Στο ραδιομέγαρο που το είχαν καταλάβει μερικές δεκάδες συνδικαλιστές» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Απέναντι στις βολές του Αλέξη Τσίπρα περί αποτυχημένης πρωθυπουργίας και αθέτησης των προεκλογικών του υποσχέσεων, ο Αντώνης Σαμαράς αντέταξε το επιχείρημα ότι ο πολιτικός του αντίπαλος διολισθαίνει με δειλία προς θέσεις τις οποίες παλαιότερα πολεμούσε – και επισκόπησε τον οδικό χάρτη της εξόδου από την κρίση, που δεν είναι άλλος από αυτά «που ήδη γίνονται»:

«Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης μετά από χρόνια ύφεσης. Ανακτούμε την εμπιστοσύνη μας, βελτιώνουμε την ανταγωνιστικότητα – κάτι που φαίνεται κυρίως από το γεγονός ότι το εμπορικό μας ισοζύγιο δεν είναι φέτος ελλειμματικό, μετά από δεκαετίες. Κατά πάσα πιθανότητα θα βγούμε στις αγορές το 2014, ώστε να μπορέσουμε να δανειζόμαστε σαν φυσιολογική χώρα. Βήμα-βήμα ανακτούμε πρόσθετο έλεγχο. Διευρύνουμε τη φορολογική βάση – φέτος ο κόσμος δοκιμάζεται, καθώς πληρώνει φόρους τριών χρόνων, αλλά του χρόνου αυτό δεν θα υπάρχει. Τη φορολογία σταδιακά θα την μειώνουμε μέχρι να τη φέρουμε εκεί που πρέπει. Το 2016 θα καλύπτουμε, όχι μόνον τα έξοδά μας, αλλά και τους τόκους και τα χρεολύσια» προέβλεψε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Μέχρι το 2016, εμείς θα έχουμε βγάλει τη χώρα απ το πρόβλημα. Όλες οι χώρες του ευρώ θα έχουν μια επιτήρηση – αλλά όταν έχεις βιώσιμα πλεονάσματα, δεν έχεις τίποτε να φοβάσαι από μια επιτήρηση που ισχύει και για τους εταίρους σου. Έτσι βγαίνουν οι χώρες απ τις μεγάλες κρίσεις. Με θυσίες – αλλά χωρίς μαγικά, χωρίς ψέματα με κοντά ποδάρια και φρούδες υποσχέσεις».

Αλλωστε, «ακόμα και όσοι έχουν ασκήσει την πιο σκληρή κριτική στο πρόγραμμα, παραδέχονται πως σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα έχει ανακτήσει το ΑΕΠ και το επίπεδο ευημερίας που είχε πριν την κρίση, χωρίς τις παθογένειες που την οδήγησαν εκεί». Το δύσκολο κομμάτι το περάσαμε – οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο. Η μεγάλη δοκιμασία είναι στο τέλος του μαραθωνίου – αλλά ο μεγάλος μαραθώνιος είναι προς το τέλος του ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αντίθετα με τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά, μένουν πίσω από τις εξελίξεις – κάτι που οδηγεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αλλοπρόσαλλες τακτικές: «Στο Τέξας, τους είπατε το σωστό: Η Ελλάδα δεν θα το κάνει να εξέλθει απ την ευρωζώνη. Αυτό ακριβώς σας λέγαμε κι εμείς ενάμισυ χρόνο πριν – και με λέγατε κινδυνολόγο και μερκελιστή» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον Α. Τσίπρα ο πρωθυπουργός. «Αν ο κος Τσίπρας έχει αλλάξει θέσεις, να το πει καθαρά από δω, να το ακούσουν οι δικοί του, και όχι να το σερβίρουν λίγο-λίγο από μακριά» σχολίασε. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, «η πρόταση μομφής είναι το φάρμακο, η δραμαμίνη για τη ναυτία που προκάλεσε η ομιλία του κου Τσίπρα στους οπαδούς του. Για να γλιτώσει τη μομφή του Λαφαζάνη, έκανε πρόταση μομφής στο Σαμαρά». Με δεδομένο δε, ότι σε πενήντα μέρες ξεκινά η ελληνική Προεδρία στην Ευρώπη, «τη στιγμή που η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της και αντιμετωπίζεται απ όλους ως παράγοντας σταθερότητας, εσείς ζητάτε εσείς να πέσει η κυβέρνηση και να ξαναβυθιστεί η χώρα στο χάος».

«Ψηφίζετε εναντίον μας μαζί με τη Χρυσή Αυγή. Εκεί το φτάσατε, εκεί το καταντήσατε το κόμμα σας – και σύντομα θα αποδειχθεί το μεγαλύτερό σας λάθος» παρατήρησε απευθυνόμενος στον Α. Τσίπρα ο πρωθυπουργός.

Στις κατηγορίες πως δεν έρχεται στη Βουλή να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση, ο κος Σαμαράς επικαλέστηκε ακριβώς τον τρόπο έκφρασης του Αλέξη Τσίπρα: «Έχετε το θράσος να μιλάτε για εγκάθετους τοκογλύφων; Σ αυτές τις απίστευτες ανοησίες, τι να απαντήσω; Αυτά τα λέτε εσείς, η Χρυσή Αυγή και κάποιοι άλλοι που βρίσκονται σε μόνιμο παραλήρημα» ανέφερε. Όσο για την συνύπαρξή του με το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, «δεν συμφωνούμε σε όλα για το χθες μεταξύ μας. Αλλά ο λαός δεν μας έστειλε εδώ για το χθες, αλλά για να διασφαλίσουμε το αύριο. Προχωράμε – και όλοι τώρα παραδέχονται ότι προχωράμε».

Αντιπαράθεση Στουρνάρα – Τσίπρα

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Στουρνάρας αφού καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι δεν πρότεινε τίποτα παρά μόνο στην ομιλία του διατύπωσε απειλές για Εξεταστικές και φυλακίσεις, λέει ότι απέτυχε η κυβέρνηση. «Λέτε ότι αποτύχαμε. Επί ενάμισυ χρόνο επενδύετε στην καταστροφή. Πέρσι λέγατε ότι δεν θα υπάρχει συμφωνία και πήραμε 50 δισ. ενώ περιμέναμε 35. Βάλαμε ρήτρα μείωσης χρέους, Πέρσι πληρώσαμε 12 δισ. σε τόκους και φέτος 6 δισ. λόγω μείωσης των επιτοκίων, σπρώχτηκαν πίσω τα χρεολύσια» ανέφερε και ρώτησε προς τον κ. Τσίπρα: «Δεν ελαφρύνετε έτσι ο ελληνικός λαός; Ποια είναι η δική σας πρόταση; Που λέτε ότι θα μείνουμε στο ευρώ αλλά θα σκίσετε τα μνημόνια και θεωρίες ότι τα μνημόνια τα σκίζει ο λαός; Που τα λέτε αυτά και ποιος τα ακούει; Απειλείτε επενδυτές». «Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο. Το χειρότερο είναι η υποκρισία αυτών που λέτε για την φοροδιαφυγή, καθώς φέραμε και ψηφίσαμε φορολογικούς κώδικες, την φορολογική διαδικασία που δεν ψηφίσατε. Τα 40 εκ. η δική μας κυβέρνηση τα ανακάλυψε κι δική μας εξίσωσε το πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης για να παταχθεί το λαθρεμπόριο και πατάσσουμε και το λαθρεμπόριο στη Ναυτιλία» συνέχισε.

«Το αν αποτυγχάνει το πρόγραμμά μας το κρίνουν οι αγορές. Γι αυτό τα επιτοκιακά περιθώρια έπεσαν τόσο πολύ και για αυτό η πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι μηδενική, ενώ πριν καιρό ήταν 50%. Επενδύετε στην καταστροφή και δε σας βγαίνει. Η πρόταση μομφής σας είναι ένδειξη αμηχανίας», προσέθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Το αν πετυχαίνετε κρίνεται από τα αποτελέσματα. Δεν είχατε την ευγένεια να δείτε τα στοιχεία που σας παρέθεσα να βάλετε χέρι στη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή και συνεχίζετε να εφαρμόζετε ένα πρόγραμμα που κατακρεουργεί την μεσαία τάξη και τους μη έχοντας» ανταπάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνέχισε δε λέγοντας πως «Όμως σε έναν οικονομολόγο και υπουργό που διαρκώς κάθε χρόνο προβλέπει ανάκαμψη και διαρκώς αποτυγχάνει στις προβλέψεις του και που λέει ότι το σημαντικότερο κείμενο στην ιστορία της χώρας είναι το Μνημόνιο δεν μπορεί κανείς να αντικρούσει με επιχειρήματα την πολιτική του τοποθέτηση».

Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον κ. Στουρνάρα: «Εάν λοιπόν δεν αποτύχατε τι γύρευαν οι βουλευτές της ΝΔ να διαμαρτυρηθούν για τις επιλογές σας. Γιατί αυτή η αμηχανία ή σύγχυση στην ΚΟ της ΝΔ εξαιτίας της πολιτικής σας και μιλάτε για δική μας αμηχανία;». Τέλος απευθυνόμενος στον κ. Στουρνάρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε «Θα έπρεπε κανείς να έχει επίγνωση των αποτελεσμάτων που επέφερε στην ελληνική κοινωνία για να μπορεί να μιλάει με την άνεση που το κάνετε εσείς. Λέτε κι απευθύνεστε σε άλλο λαό. Σαν την Μαρία Αντουανέτα που έλεγε «αν πεινάνε δώστε τους παντεσπάνι».

Αντιπαράθεση Βενιζέλου – Τσίπρα

Αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου σημειώθηκε αμέσως μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα.

Αφού ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ενώ είχαν συνδεθεί τα μικρόφωνα της Βουλής με τα μεγάφωνα στο Σύνταγμα όταν μίλησε ο κ. Τσίπρας δεν υπήρχε ούτε κοινό να το ακούσει αλλά ούτε και περιεχόμενο ομιλίας. Είπε δε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε πεισμωμένος γιατί η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί περικοπές μισθών και επιβαρύνσεις προς τον ελληνικό λαό. «Είναι σε απόγνωση γιατί τι θα απογίνει η πολιτική του; Είναι βαριά προσβολή για τον ελληνικό λαό. Τι θα απογίνετε κύριε Τσίπρα χωρίς Μνημόνιο; Εμείς θέλουμε να βγούμε μια ώρα αρχύτερα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενος στο θέμα των υποβρυχίων ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε προσωπικά στον κ. Τσίπρα για να πει πως είναι «πάρα πολύ άτιμη πράξη η συκοφαντία κατά το ποινικό δίκαιο» ενώ ζήτησε να καταθέσει την πρότασή του για Εξεταστική «γιατί πρέπει να διεξαχθεί στη Βουλή μια μονομαχία πολιτικού και προσωπικού ήθους ανάμεσα στους δυό μας». Επισήμανε ακόμη ότι αυτό που γίνεται σήμερα είναι σκηνές από το έργο που θα παιχθεί στη Βουλή και πρόσθεσε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «βγήκατε πολύ νωρίς στην πιάτσα κύριε Τσίπρα». Τέλος ο κ. Βενιζέλος καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ έλλειμμα αντιπολίτευσης και πρόσθεσε «αν η εναλλακτική σας πρόταση είναι η σημερινή σας ομιλία, τότε αλίμονο στον τόπο.

Απαντώντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι κάθε φορά που μιλάει ο Ευάγγελος Βενιζέλος δίνει δημοσκοπικούς πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ φέρνει σε δύσκολη θέση και τον πρωθυπουργό που τον έχει συνεταίρο και τον υποκαθιστά.

«Στην πρόσκληση για μονομαχία εγώ ένα θα απαντήσω. Πήγα στο Τέξας για να μάθω πως μονομαχούν στο Ελ Πάσο. Στη μονομαχία αυτή λοιπόν θα είμαι παρών», απάντησε ο κ. Τσίπρας.

«Σας συγχαίρω γιατί έχετε προσφύγει στην αμερικανική βοήθεια προκειμένου να σας εκπαιδεύσουν οι Αμερικάνοι. Αυτό που βάλατε ως στόχο στο Τέξας, είναι τρύπιο δολάριο».

Τσίπρας: Το μνημόνιο μπορεί να το ακυρώσει ο λαός – Η λύση είναι οι εκλογές

Ψεύτικες είναι οι διαβεβαιώσεις σας ότι δεν θα πάρετε νέα μέτρα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε πως καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ακυρώσει το μνημόνιο. Το μνημόνιο μπορεί να το ακυρώσει μόνο ο λαός με την ψήφο του. Η λύση είναι μόνο οι εκλογές είπε κ. Τσίπρας .

Κατ΄ εντολή του λαού η νέα κυβέρνηση θα ακυρώσει όλους τους μνημονιακούς νόμους και θα ψηφίσει νέους νόμους που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό υπογράμμισε πως «κάναμε μομφή γιατί αποτύχατε σε όλα όσα εξαγγείλατε προεκλογικά και σε όλα όσα εφαρμόσατε μετεκλογικά» είπε ο κ. Τσίπρας.

Τα ψέματα τελειώνουν ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την βουλή να αποσύρει την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και να εναρμοστεί με την πραγματικότητα που επικρατεί στην χώρα και στον λαό. Η πολιτική έχει οδηγήσει την χώρα σε μια ανείπωτη καταστροφή, είπε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον πρωθυπουργό να δει την πρόταση μομφής όχι ως απειλή αλλά ως ευκαιρία.

Ιδού η λύση, ιδού οι εκλογές, ιδού η δημοκρατία, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

«Ακατανόητη και άσκοπη κίνηση» χαρακτήρισαν νωρίτερα οι περισσότεροι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας την κίνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ερμηνεύοντάς την ως προσπάθεια συσπείρωσης των βουλευτών του. Παράλληλα επεσήμαναν πως η αξιωματική αντιπολίτευση δυναμιτίζει την ομαλή πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, επιλέγοντας την ακραία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία πριν την κρίσιμη διαπραγμάτευση της χώρας και την ώρα που η Ελλάδα, έχοντας πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, μπορεί να φέρει τους δανειστές της «προ των ευθυνών τους».

«Δύο μέρες τώρα, προσπαθώ να ακούσω από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μια κουβέντα υπεράσπισης του κυβερνητικού έργου στον τομέα που ο κάθε βουλευτής εργάζεται εδώ στη Βουλή. Αντ αυτού, αναπτύσσεται χωρίς ευρηματικότητα το σκονάκι των έξι σημείων: «Τέξας», «Γλέζος», «συνιστώσες», «σπατάλη υπερόπλου μομφής», «πισώπλατη μαχαιριά στη χώρα», «ευχαριστούμε που μας ενώσατε»…» απάντησε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, η Θεανώ Φωτίου.

«Ποιος είναι ο μοναδικός τρόπος να διασφαλίσετε την πολιτική σας επιβίωση; Να διχάσετε, να πολώσετε, να κάνετε ντόρο!» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ασημίνα Σκόνδρα. «Μόνο που δεν σας βγαίνει: Δεν σας βγήκε στην απεργία που καλέσατε τους δασκάλους, σας ακύρωσαν οι υπάλληλοι στους δήμους, δεν σας εμπιστεύονται στα Πανεπιστήμια και στην υγεία…» συμπλήρωσε.

«Είστε αξιοθρήνητοι αν πραγματικά πιστεύετε ότι η αδράνεια της κοινωνίας σ αυτή τη φάση σημαίνει συναίνεση στην πολιτική σας» απάντησε ο Ανδρέας Ξανθός (ΣΥΡΙΖΑ). «Είστε αφελείς και έχετε άγνοια κινδύνου αν εκλαμβάνετε το φόβο, την ανασφάλεια και την απελπισία που εσείς έχετε προκαλέσει, ως υποστήριξη σ ένα καταστροφικό πρόγραμμα που παράγει εξαθλίωση και βαρβαρότητα».

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Γιαννακάκη, υπενθύμισε πως σε δύο προηγούμενες προτάσεις δυσπιστίας που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ για αποπροσανατολισμό και προσπάθεια εντυπωσιασμού. «Στην προσπάθειά σας να ανασυστήσετε έναν ιδιότυπο και κακέκτυπο δικομματισμό, φαίνεται ότι είχατε καλούς δασκάλους» σχολίασε.

«Δεν σας έφταναν κύριοι της ΔΗΜΑΡ τα νομοσχέδια που ψηφίσατε και που γίνατε το δεκανίκι της πολιτικής της Δεξιάς; Αποδεικνύεται ότι από την προγονική εστία της ανανεωτικής αριστεράς και του ΚΚΕ Εσωτερικού, εμείς κρατήσαμε τη φλόγα, κι εσείς κρατήσατε τη στάχτη» ανέφερε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Κοντονής.

«Καταθέτουμε μομφή για την επιλογή σας να δώσετε Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μαζί, δώρο δωρεάν ψηφιακές συχνότητες στους μεγαλοκαναλάρχες» ανέφερε αργότερα ο Δ. Παπαδημούλης.

Ο Θάνος Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ), ανέφερε πως θα δώσει λόγω απουσίας εναλλακτικής πρότασης, «ψήφο πολύ επώδυνης ανοχής στην κυβέρνηση – σε μια κακή κυβέρνηση της οποίας το μεταρρυθμιστικό έργο είναι σχεδόν ανύπαρκτο, με ευθύνη του πρωθυπουργού». «Ο κος Σαμαράς είναι πρωθυπουργός με παραχώρηση του ΠΑΣΟΚ. Δεν μας κάνει καμιά χάρη. Αν δεν μπορεί να διαπραγματευτεί, ενώ η χώρα βρίσκεται στο καλύτερο σημείο διαπραγμάτευσης των τελευταίων ετών, υπάρχουν και άλλες λύσεις» ανέφερε ο βουλευτής.

Την «απόλυτη συμφωνία» του με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε ο βουλευτής Γιάννης Δημαράς. Ο κος Δημαράς υποστήριξε πως «ο στόχος του κυβερνητικού οικονομικού προγράμματος δεν είναι η σωτηρία της Ελλάδας, αλλά να κερδηθεί χρόνος προκειμένου να ευνοηθούν οι πιστωτές. Σ αυτό συμφωνούν όλοι οι οικονομολόγοι που είναι άξιοι του ονόματός τους».

Σε μήνυμά του από τη φυλακή, το οποίο συνυπογράφουν οι συγκρατούμενοί του Χ. Παππάς και Γ. Λαγός, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, αναφέρει πως τάσσεται υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, «ενάντια σε μια κυβέρνηση την οποία θεωρούμε εθνικά επικίνδυνη και υποτελή σε ξένα συμφέροντα και κέντρα εξουσίας, η πολιτική της οποίας έχει ήδη οδηγήσει τον λαό μας σε εξαθλίωση και την πατρίδα μας στην εκχώρηση της εθνικής της κυριαρχίας.

Επίσης, καταγγέλλουμε αυτούς που φρόντισαν να μας αφαιρέσουν κατ ουσίαν τα πολιτικά μας δικαιώματα με μία πρωτοφανή για το κράτος δικαίου, που υποτίθεται ότι έχουμε, μεθόδευση».

«Το ΚΚΕ δεν θέλει τη μακροημέρευση της κυβέρνησης. Θέλει, όμως, το λαό πρωταγωνιστή, να μην αφήσει τόπο να σταθεί καμμία αστική κυβέρνηση» δήλωσε ο βουλευτής του Γ. Λαμπρούλης. «Ο λαός να κάνει άνω-κάτω το αστικό πολιτικό σύστημα, αλλά έχοντας καθαρό στο μυαλό του το ότι ο πραγματικός αντίπαλος με τον οποίον πρέπει να αναμετρηθεί είναι τα μονοπώλια, είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, που επιτρέπει στους καπιταλιστές να τσεπώνουν τον πλούτο που αυτός παράγει».

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσης με την Τρόικα

Την ίδια ώρα, με τη συνάντηση της τρόικας με τον κ. Γ. Στουρνάρα, συνεχίζονται σε κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας οι συνομιλίες για τα προαπαιτούμενα και το δημοσιονομικό κενό του 2014. Δεν αποκλείεται δε να δημιουργηθεί σκηνικό κρίσης, αν η τρόικα επιμείνει στις αξιώσεις της. Στην τρόικα εκτιμούν ότι κάποιοι στην κυβέρνηση θέλουν να παρατείνουν, για επικοινωνιακούς λόγους, τις διαβουλεύσεις. Στην ελληνική πλευρά θεωρούν ότι η άτεγκτη στάση μελών της τρόικας καθορίζεται από προσωπικές στρατηγικές και διαμηνύουν πως η Αθήνα δεν πρόκειται να συναινέσει στη λήψη νέων οριζόντιων μέτρων. Πάντως και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρχει ουσιαστική σύγκλιση και πρόοδος έως το Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου, αλλιώς είναι πιθανό να μην επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του κλιμακίου που θα μεταβούν στις Βρυξέλλες μαζί με τον κ. Στουρνάρα. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται ο προϋπολογισμός του 2014 να κατατεθεί στη Βουλή χωρίς να υπάρχει η «έγκριση» των δανειστών.

Facebook Comments