Χρ. Πισσαρίδης: Αισιοδοξία για σταθεροποίηση της οικονομίας
Αισιοδοξία για σταθεροποίηση της οικονομίας
Αισιοδοξία για σταθεροποίηση της οικονομίας
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι μετά την εμπειρία της Ελλάδας, οι πιστωτές κάνουν πολύ συντηρητικές προβλέψεις υιοθετώντας το χείριστο σενάριο.
Η τρόικα αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για το 2013 σε 7,7% από 8,7% και για το 2014 εκτιμά ότι η ύφεση θα πλησιάσει το 4,8% αντί 3,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
«Πιστεύω πως αν συνεχίσουμε όπως πάμε η ύφεση δεν θα φθάσει το 5%. Η οικονομία θα σταθεροποιηθεί και νομίζω πως έχουμε φθάσει τον πάτο», ανέφερε.
Πριν δύο βδομάδες, το κέντρο οικονομικών ερευνών του Πανεπιστημίου εξέδωσε πρόβλεψη ότι η ύφεση θα πλησιάσει το 8% το 2014. Παρόμοιες εκτιμήσεις δημοσίευσε τη Δευτέρα και ο οίκος Fitch εκτιμώντας ότι η οικονομία θα παραμείνει σε βαθιά ύφεση το 2014, θα συρρικνωθεί με ρυθμό 5% το 2015 και θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2016 προτού αρχίσει το 2017 να ανακάμπτει.
Στην εισήγηση του ο κ. Πισσαρίδης έδωσε έμφαση στο χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και είπε ότι είναι αναπόφευκτο να πέσουν οι τιμές των ακινήτων και αυτό δεν πρέπει να το φοβόμαστε. «Επείγει να γίνει κάτι με τα NPLs για να μπορέσουν οι τράπεζες να αρχίσουν πάλι να δανείζουν». Για το δημόσιο είπε ότι πρέπει να γίνουν τομές μεταξύ των οποίων και η πώληση ημικρατικών οργανισμών σε ιδιώτες.
Ζένιος: Να δέσουμε τα χέρια των πολιτικών
Στη δική του εισήγηση ο καθηγητής Σταύρος Ζένιος αναφέρθηκε στην αλληλεπίδραση δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών παραγόντων στην κρίση.
Μιλώντας για το μέλλον, έδωσε έμφαση στις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε η κοινωνία να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της στους θεσμούς και στο πολιτικό σύστημα.
«Πρέπει να δούμε τι κάνουμε σαν κοινωνία για να δέσουμε τα χέρια πολιτικών», είπε.
Αναφέρθηκε σε τέσσερις θεσμούς που θα συμβάλουν στον εξορθολογισμό του συστήματος. Μίλησε για την ανάγκη θεσμοθέτησης του εθνικού συμβουλίου οικονομίας ώστε να έχει πιο ξεκάθαρο ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικής. Τόνισε τη σημασία κατάρτισης δημοσιονομικού συμβουλίου, ενός ανεξάρτητου μηχανισμού που να μπορεί να εξετάζει τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη διαφάνειας και εφαρμογής των συστάστων Greco για χρηματοδότηση των κομμάτων. Μίλησε επίσης για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος, ενδεχομένως μέσω ενός εκλογικού συστήματος που να επιτρέπει την οριζόντια ψηφοφορία.
Νικολάου: Κρίση του πολιτικού συστήματος
Στην δική της εισήγηση η πρώην επίτροπος διοίκησης και μέλος της επιτροπής για διερεύνηση της κρίσης στην οικονομία Ηλιάνα Νικολάου τόνισε πως η οικονομική κρίση είναι απόρροια της κρίσης του πολιτικού συστήματος.
Είναι μια κρίση που διατρέχει θεσμούς και πολιτικό σύστημα, μια κρίση αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας του συστήματος, είπε.
Έκανε λόγο για «εγγενείς στρεβλώσεις και αγκυλώσεις του πολιτικού συστήματος που εμποδίζουν τη λειτουργία των θεσμών».
Για να βγούμε από την κατάσταση κρίσης, είπε, ίσως να χρειάζεται μια «δημιουργική καταστροφή».
Τσούκας: Θεσμοί, κουλτούρα και συμπεριφορές
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο συντονιστής της εκδήλωσης, κοσμήτορας της σχολής οικονομικών και διοίκησης καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας, μίλησε για τη σημασία της ορθής διάγνωσης των αιτιών της κρίσης.
Χρειάζονται υπεύθυνες αφηγήσεις αντί αφελής μελλοντολογία, είπε.
Τόνισε την αλληλεπίδραση τραπεζών, πολιτικής και θεσμών στη διαμόρφωση καλών και κακών φαινομένων.
Μέσα από τη συζήτηση, που έγινε στην κατάμεστη αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου, θίχτηκαν ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής πολιτικών όπως και λάθη ή παραλείψεις θεσμικών οργάνων στην Κύπρο και στην ΕΕ.
Facebook Comments