Ούτε κουβέντα από το Μαξίμου για το σχέδιο Grexit και το αεροπλάνο της Βενεζουέλας
Έκθετη παραμένει η ελληνική κυβέρνηση μετά και τις νέες αποκαλύψεις για τις επαφές που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς με το καθεστώς της Βενεζουέλας
Έκθετη παραμένει η ελληνική κυβέρνηση μετά και τις νέες αποκαλύψεις για τις επαφές που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς με το καθεστώς της Βενεζουέλας
Έκθετη παραμένει η ελληνική κυβέρνηση μετά και τις νέες αποκαλύψεις για τις επαφές που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς με το καθεστώς της Βενεζουέλας και άλλες κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής για αναζήτηση βοήθειας σε περίπτωση Grexit.
Όπως αποκαλύπτει στον «Ε.Τ.» πρώην υπουργός της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, μόλις ο κ. Τσίπρας διαπίστωσε ότι ούτε η Βενεζουέλα ούτε η Ρωσία, αλλά ούτε και η Κίνα μπορούσαν να εγγυηθούν βοήθεια, στράφηκε σε Εκουαδόρ, Αργεντινή και Βραζιλία! Μετά την αδυναμία στήριξης και από αυτές τις χώρες, ο κ. Τσίπρας φέρεται «να εγκατέλειψε την ιδέα εξόδου από το ευρώ».
Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η αποκάλυψη ότι αμέσως μετά το ταξίδι Τσίπρα – Παππά στη Μόσχα, για το ραντεβού με τον Μαδούρο το καλοκαίρι του 2013, στην Αθήνα προσγειώθηκε κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας με 5 επιβαίνοντες. Η πτήση αυτή περιβάλλεται από μυστήριο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε ανακοίνωσε το λόγο για τον οποίο το κυβερνητικό αεροσκάφος του Μαδούρο ήρθε στη χώρα μας και ποιες συναντήσεις έγιναν.
Το Μέγαρο Μαξίμου για δεύτερη εβδομάδα τηρεί σιγήν ιχθύος, χωρίς να απαντάει στα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του Ελεύθερου Τύπου αλλά και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.
Η σχέση με Μαδούρο
Οι νέες αποκαλύψεις του «Ε.Τ.» προκάλεσαν την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις.
Η Νέα Δημοκρατία επανήλθε στο θέμα και με ανακοίνωσή της με τίτλο: «Οι πάντες γνωρίζουν το θαυμασμό του κ. Τσίπρα για το καθεστώς Μαδούρο» ζητάει από την κυβέρνηση να απαντήσει σε 3 ερωτήματα που σχετίζονται με τη μυστηριώδη πτήση από Βενεζουέλα τον Σεπτέμβριο του 2013:
«Τα ερωτήματα που προκύπτουν και απαιτούν άμεσες απαντήσεις από τους κ.κ. Τσίπρα και Παππά είναι αμείλικτα», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Ποιοι επέβαιναν στη συγκεκριμένη πτήση; Ποιος ήταν ο σκοπός της επίσκεψής τους που κρατήθηκε μυστική; Συναντήθηκαν με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ»;
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνδέει τις επαφές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στη Μόσχα με το «μυστικό» ταξίδι του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα μαζί με τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, έμπειρο στη διαχείριση offshore εταιριών.
«Μήνες μετά τις αποκαλύψεις των μυστικών ταξιδιών του κ. Παππά με το δικηγόρο των offshore και των Panama Papers κ. Αρτεμίου στη Βενεζουέλα και σε εξωτικούς παραδείσους με ιδιωτικό αεροσκάφος επιχειρηματία που ελέγχεται από τις αμερικανικές αρχές, τον Αύγουστο του 2013, καμία απάντηση δεν έχει δοθεί από την κυβέρνηση για τους πραγματικούς σκοπούς του ταξιδιού τους», αναφέρει η ανακοίνωση της Ν.Δ., που καταλήγει διατυπώνοντας το παρακάτω ερώτημα:
«Οι πάντες γνωρίζουν το θαυμασμό του κ. Τσίπρα για το καθεστώς Μαδούρο. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι πόσο στενή είναι η σχέση με τον κ. Μαδούρο και τι είναι αυτό που τον υποχρεώνει να μην καταδικάζει τις ενέργειές του σε βάρος του λαού της Βενεζουέλας».
Από το ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Ανδρέας Λοβέρδος, με ανάρτησή του στο twitte,r αναφερόμενος στις νέες αποκαλύψεις για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη Βενεζουέλα και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής πριν το κόμμα βρεθεί στην εξουσία, έκανε λόγο για «φουλ της εξαθλίωσης», αναφέροντας: «Δεν τους έφθανε ο Μαδούρο. Εριχναν γέφυρες σε Αργεντινή που πτώχευσε. Φουλ της εξαθλίωσης το σχέδιό τους. Τέτοια κατάντια»!
Οι αποκαλύψεις
Οπως αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, στη συνάντηση που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας στη Μόσχα το 2013, συμμετείχε ο αντιπρόεδρος του Μαδούρο, Ελίας Χάουα, ο Μαξεμίλιεν Αρβελάιζ, υπεύθυνος για τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις του καθεστώτος με την Ευρώπη, και ο Τεμίρ Πόρας, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Υπενθυμίζεται ότι στη Μόσχα, σύμφωνα πάντα με τον πρώην υπουργό της Βενεζουέλας, ο κ. Τσίπρας επρόκειτο να συναντήσει τον Νικολάς Μαδούρο, τον οποίον περίμενε επί διήμερο σε ξενοδοχείο. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας φέρεται να ζήτησε από το καθεστώς της Βενεζουέλας να μεσολαβήσει στη Ρωσία γιατί του ζητούσε παράλογα πράγματα για να τον στηρίξει, όπως την «παραχώρηση μιας αεροπορικής βάσης στην Κρήτη»! Ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε πως είναι αδύνατον να ικανοποιήσει ένα τέτοιο αίτημα.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, όπως αποκαλύπτει πολιτική πηγή της Βενεζουέλας, ο εξ απορρήτων του Μαδούρο, Μαξεμίλιεν Αρβελάιζ, είναι εκείνος που εισηγήθηκε στον πρόεδρο της Βενεζουέλας να μη μεσολαβήσει στη Ρωσία για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «δεν εμπιστευόταν τον Ελληνα πολιτικό» Αλέξη Τσίπρα.
Στη συνάντηση της Μόσχας, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται να συζήτησαν με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Βενεζουέλας και το ενδεχόμενο συνεργασίας στους τομείς του πετρελαίου και των τροφίμων με ελληνικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει με ποια ιδιότητα οι κ. Τσίπρας και Παππάς (που σε εκείνο το ταξίδι δεν συνοδεύονταν από εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων) θα λειτουργούσαν ως μεσάζοντες για ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα.
Μετά τις επαφές στη Μόσχα, ο κ. Τσίπρας φέρεται να στράφηκε στο Εκουαδόρ, στην Αργεντινή και στη Βραζιλία για να αναζητήσει βοήθεια εν όψει της κατάκτησης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να ταξίδεψε σε αυτές τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, από όπου όμως δεν προέκυψε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση. Τότε, όπως αποκαλύπτει ο πολιτικός παράγοντας της Βενεζουέλας, «ο Αλέξης Τσίπρας εγκατέλειψε την ιδέα της εξόδου από το ευρώ και έγινε… φιλοευρωπαϊστής.
Κινήσεις απόγνωσης
Η επιλογή αυτών των χωρών από τον ΣΥΡΙΖΑ στην αναζήτηση διεθνούς «συντροφικής στήριξης» προκαλεί πολλά ερωτήματα, καθώς οι αριστερές λατινοαμερικάνικες κυβερνήσεις εκείνης της περιόδου ναι μεν είχαν αναπτύξει πολιτικές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν διέθεταν την υποδομή για να εγγυηθούν την βοήθεια που αναζητούσε. Η προσέγγιση αυτών των κυβερνήσεων μάλλον δείχνει απόγνωση παρά κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο. Ιδιαίτερα η Αργεντινή, που είχε αρχίσει να ανακάμπτει από την οδυνηρή εμπειρία της χρεοκοπίας του 2000, δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει κάποιου είδους στήριξη στην Ελλάδα. Η Κριστίνα Κίρσνερ, που εκείνο το διάστημα βρισκόταν στην εξουσία, πριν από λίγους μήνες επισκέφθηκε την Ελλάδα προσκεκλημένη από τον ΣΥΡΙΖΑ και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής ταξίδεψε στην Ελλάδα με περιοριστικούς όρους που της είχε θέσει η Δικαιοσύνη, καθώς εμπλέκεται σε σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς και της έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Στο Εκουαδόρ η κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορέα, αλλά και στη Βραζιλία η κυβέρνηση του Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, επίσης δεν διέθεταν ούτε την κατάλληλη οικονομική δυνατότητα αλλά ούτε και επαρκή πολιτική βούληση για να στηρίξουν την Ελλάδα σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ. Η μοναδική βοήθεια που ενδεχομένως θα μπορούσαν να προσφέρουν θα ήταν με τη μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας και αποστολής εξειδικευμένου προσωπικού και όχι κάποιας οργανωμένης στήριξης. Συνεπώς, γεννάται το ερώτημα τι είδους βοήθεια αναζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτές τις χώρες και τι συζητήσεις έγιναν.
Πτήση, επιβαίνοντες, επαφές… μυστήριο
Ο Ελεύθερος Τύπος αποκάλυψε πως αμέσως μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και το ταξίδι του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα, το καλοκαίρι του 2013, στην Αθήνα προσγειώθηκε κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας με πέντε επιβαίνοντες. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, το αεροσκάφος έφθασε στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου, έμεινε για μια μέρα και την επομένη αναχώρησε. Η επίσκεψη αυτή δεν ανακοινώθηκε ποτέ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν έγινε γνωστό ούτε ποιοι επέβαιναν στην πτήση αλλά ούτε και ο σκοπός της επίσκεψης, μόλις δύο μήνες μετά τα ταξίδια Τσίπρα και Παππά σε Μόσχα και Βενεζουέλα. Σε κάθε περίπτωση, η τότε κυβέρνηση Σαμαρά, που έδωσε την άδεια προσγείωσης, δεν είχε προσκαλέσει στην Ελλάδα αξιωματούχους της Βενεζουέλας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε και να αρνηθεί στο κυβερνητικό αεροσκάφος να προσγειωθεί.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμη ούτε στο ερώτημα που έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή για το αν ο Λιβανέζος επιχειρηματίας Μαχέντ Χαλίλέχει επισκεφθεί τη χώρα μας την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο Νίκος Παππάς είχε παραπέμψει τον κ. Βενιζέλο στο υπουργείο Εξωτερικών για να πληροφορηθεί αν ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας, με το ιδιωτικό αεροσκάφος του οποίου ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είχε ταξιδέψει στην Καραϊβική, έχει έρθει στην Ελλάδα και για ποιο λόγο.
Τα ερωτήματα του «Ε.Τ.»
1.Για ποιο λόγο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς έδωσαν ραντεβού με τον Νικολάς Μαδούρο στη Μόσχα το 2013 και τι ζήτησαν από τους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας;
2.«Παζάρεψε» ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας με τη Ρωσία με αντάλλαγμα βοήθεια σε περίπτωση Grexit;
3.Τι ζήτησαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ από το Εκουαδόρ, την Αργεντινή και τη Βραζιλία;
4.Για ποιο λόγο προσγειώθηκε στην Αθήνα κυβερνητικό αεροσκάφος της Βενεζουέλας αμέσως μετά την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα και το ταξίδι Παππά στη Βενεζουέλα; Ποιοι επέβαιναν και τι επαφές έγιναν;
5.Για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενημέρωσε ποτέ για τις επαφές με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας πριν από τις εκλογές του 2015;
Facebook Comments