Ανησυχία ότι η στάση των ξένων funds απέναντι στην Ελληνική αγορά έχει διαφοροποιηθεί εδώ και περίπου είκοσι μέρες διατυπώνουν οι χρηματιστές. Αν και ο προφανής λόγος δεν είναι άλλος από την λήξη των παραγώγων την ερχόμενη Παρασκευή, επί της ουσίας διατυπώνονται απόψεις περί αλλαγής ρότας εκ μέρους των ξένων funds, που διατηρούν μία στάση τύπου wait and see, δεδομένου ότι οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα βρίσκονται σε εξέλιξη και μάλιστα πριν την οριστική συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού υπάρχει απόσταση μιλίων και… δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με κάποιους κοινοτικούς αξιωματούχους.

Από την πλευρά της η Ελλάδα προσπαθεί να κλείσει στόματα, παρουσιάζοντας τις επιδόσεις που σημειώνει η κυβέρνηση από το μέτωπο των εσόδων, καταφέρνοντας να βγάλει στο 10μηνο πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δις. ευρώ και αισθητά μειωμένο έλλειμμα του προϋπολογισμού. Ωστόσο, η τρόικα από την πλευρά της θέλει να διασφαλίσει ότι τα επόμενα χρόνια η χώρα μας δεν θα επαναπαυτεί και γι’ αυτό πιέζει να ληφθούν νέα πρόσθετα μέτρα.

Η Eurobank, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ανάλυσής της για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας εκφράζει τις ανησυχίες της. «Παρά την καταψήφιση της προτάσεως μομφής δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού για την κυβέρνηση. Μια ακόμη εβδομάδα πέρασε χωρίς συμφωνία για το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2014. Κυβέρνηση και τρόικα παρέμειναν στις διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με το ύψος του (€0,5 δισ. η κυβέρνηση και €2,5 δισ. η τρόικα). Ήδη κυκλοφορούν φήμες για αδυναμία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του 2013 και για συνέχισή τους ακόμη και τους πρώτους μήνες του 2014».

Και συνεχίζει: «Μια τέτοια λύση, αν και τεχνικά δυνατή, είναι απευκταία. Η ψήφιση του Προϋπολογισμού 2014 μπορεί να πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου με βάση το υπάρχον Προσχέδιο και χωρίς συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό. Από εκεί και πέρα, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα συνεχιστούν και τελικά όταν υπάρξει συμφωνία θα κατατεθεί προς ψήφιση συμπληρωματικός Προϋπολογισμός για το 2014 (ή αναθεωρημένο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-17). Μια τέτοια λύση όμως είναι απευκταία, γιατί θα δημιουργήσει ένα νέο κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ας μην ξεχνάμε ότι τον Μάιο 2013 έχουμε εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και Δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα. Υπάρχει κίνδυνος η συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό του 2014 να εμπλακεί στον προεκλογικό διάλογο ή ακόμη χειρότερα να αναβληθεί η όποια λύση (και για το δημοσιονομικό κενό και για το χρηματοδοτικό κενό αλλά και για τη συνολική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους) για την περίοδο μετά τις ευρωεκλογές. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα βόλευε και τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ευρωζώνης που δεν θέλουν να επωμιστούν πριν από τις ευρωεκλογές το πιθανό πολιτικό κόστος από την χορήγηση ενός 3ου Προγράμματος στην Ελλάδα».

Λιγότερα λεφτά

Υπάρχει ανησυχία, η οποία συνδέεται με το διεθνές κλίμα διόρθωσης στις αγορές, ότι οι ξένοι έχουν τοποθετήσει στο Χ.Α. λιγότερα από αυτά που είχαν ακουστεί ότι επρόκειτο να τοποθετηθούν. Δηλαδή από τα 2,5 με 3 δις. ευρώ, προκύπτει ότι οι συνολικές εισροές διαμορφώνονται κοντά στο 1 δις. Πρόκειται για επιφυλακτικότητα, η οποία, όπως έχει γράψει το «R», οφείλεται σε παράγοντες που άπτονται του πολιτικού κλίματος στη χώρα, την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και την αξιοποίηση των warrants, τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ως προς τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους. Υπό αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με την αγορά, το Χ.Α., έχει δώσει πολλά κέρδη, κοντά στο 40% από τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου, πολύ γρήγορα, ενεργοποιώντας το stock picking, βαδίζοντας οι επενδυτές στα τυφλά σε ότι αφορά στις εξελίξεις αναφορικά με την πορεία της Ελληνικής οικονομίας.

Ταμπλό

Στα της αγοράς, ο γενικός δείκτης έκλεισε με μικρά κέρδη 0,19%, στις 1.132,02 μονάδες, παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά κινήθηκε χαμηλότερα, στις 1.121 μονάδες, επιβεβαιώνοντας τη στήριξη των 1.120 μονάδων. Η μετοχή της Βιοχάλκο βρέθηκε και σήμερα στο μάτι του κυκλώνα, με ισχυρές εντολές πώλησης από συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, πιέζοντας το χαρτί 22% χαμηλότερα σε σχέση με χθες, στα 4,12 ευρώ. Βουτιά πάνω από 4% για τα ΕΛΠΕ, σχεδόν κατά 3% υποχώρησε η Πειραιώς, στο 1,30 ευρώ. Ισχυρά κέρδη κατέγραψε ο Τιτάνας, κλείνοντας στα 19,20 ευρώ με υψηλό τα 20,50 ευρώ. Η μετοχή είχε μείνει πίσω σε σχέση με τα υπόλοιπα εννέα χαρτιά που περιελήφθησαν στο δείκτη της Morgan Stanley. Εντολές αγορών για την Jumbo, που ενισχύθηκε στα 9,96 ευρώ, αντίδραση με κέρδη 2,40% για την Alpha, σταθεροί οι αγοραστές στον Μυτιληναίο, με το χαρτί να ενισχύεται στα 6,10 ευρώ, στα 23,50 ευρώ ενισχύθηκε η Folli Follie. K;erdh 4,24% για την ΓΕΚ/Τέρνα που μπαίνει στον 25άρη, μετά την αποχώρηση της Βιοχάλκο, ενόψει εξόδου της από το Χ.Α. 

Τεχνική ανάλυση

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση του κ. Απ. Μάνθου (Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ), «η συνεχόμενη έντονη αδυναμία ανοδικής επανεισόδου του Γενικού Δείκτη μέσα στη ζώνη αντίστασης των 1.180 με 1.200 μονάδων μπορεί να λειτουργήσει, όπως είχαμε αναφέρει στην προηγούμενη τεχνική ανάλυση, ως καθοδικός  καταλύτης ανάφλεξης, ενδυναμώνοντας τις απαραίτητες διαγραμματικές δυνάμεις πτωτικής εκτόνωσης προς το βραχυχρόνιο επίπεδο στήριξης των 1.120 με 1.100 μονάδων.

Το επίπεδο αυτό όμως δε θα πρέπει να καταστρατηγηθεί καθοδικά διότι θα ανοίξει το τοπίο για τις 1.085 με 1.070 μονάδες κτυπώντας τη κάτω πλευρά του αποτυπωμένου στο ημερήσιο λογαριθμικό chart τιμών μεσοπρόθεσμου ανοδικού καναλιού του περασμένου καλοκαιριού. Κίνηση η οποία, εάν όντως ολοκληρωθεί, θα δημιουργήσει σημαντικές αγοραστικές ευκαιρίες για το επόμενο εξάμηνο. Χορηγός στην επιδείνωση της υπάρχουσας βραχυχρόνιας καθοδικής τάσης θα γίνει διαγραμματικά και η επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση της γραμμής, που ενώνει τους δύο προηγούμενους πυθμένες του Αυγούστου και του Οκτωβρίου, στις 1.147 μονάδες. Αλλαγή στο υπάρχον σκηνικό θα προκληθεί μόνο με τη  καταγραφή κλεισιμάτων πάνω από τις 1.190 μονάδες».

Facebook Comments