Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα σχόλια της αντιπροέδρου της Fed, Τζανετ Γέλεν, η οποία αυτήν την ώρα έχει ξεκινήσει να καταθέτει στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας, στα πλαίσια της υποψηφιότητάς της για επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,87%, παρά τα όχι και τόσο καλά στοιχεία γύρω από την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. Ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,54%, ο DAX ενισχύθηκε 1,05%, ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,04%, και 0,35% και 0,15% υψηλότερα έκλεισαν ο ΙΒΕΧ και ο FTSE MIB.

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά μόλις 0,1% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013 , σημειώνοντας επιβράδυνση από την ανάπτυξη της τάξης του 0,3% κατά το δεύτερο τρίμηνο .

Τα τελευταία στοιχεία από την Eurostat έδειξαν επίσης ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει συρρικνωθεί κατά 0,4% σε σχέση με πέρυσι. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη της τάξης του 0,2% κατά το τρίτο τρίμηνο .

Η Γαλλία ανακοίνωσε απογοητευτικά στοιχεία για το ΑΕΠ, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της. Το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά του 0,1% στο τρίτο τρίμηνο του 2013, σε σύγκριση με αναμενόμενη ανάπτυξη 0,1%.

Εν τω μεταξύ, η οικονομία της Γερμανίας σημείωσε ανάπτυξη 0,3% στο τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες , ανάλογη των προβλέψεων , και 0,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2012.

Ωστόσο, η αγορά δέχθηκε ανάσα ανακούφισης σε ότι αφορά τα μέτρα τόνωσης της Fed, λόγω των παρατηρήσεων της Γέλεν πριν την ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας η οποία εκτυλίσσεται αυτήν την ώρα. Η Γέλεν δήλωσε ότι η Fed έχει πολλά ακόμα να κάνει για ναστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη πριν επιστρέψει σε «μια πιο φυσιολογική προσέγγιση» σε ότι αφορά τη νομισματική πολιτική, επαναλαμβάνοντας την άποψη του νυν προέδρου Μπεν Μπερνάνκε.

Ενώ είπε ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει σημειώσει πρόοδο, εξέφρασε την ανησυχία της για το υπερβολικά υψηλό ποσοστό ανεργίας καθώς και το χαμηλό επίπεδο του πληθωρισμού.

Οι ευρωπαϊκές αγορές βρήκαν επίσης στήριξη και από τον γαλλικό όμιλο Bouygues, οι μετοχές του οποίου έκλεισαν 6,15% υψηλότερα και στα υψηλά δύο ετών, μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα γ τριμήνου.

Η μετοχή της EADS ενισχύθηκε 1,56%, παρά την προειδοποίηση του CEO της εταιρείας για την μελλοντική ρευστότητα.

Η μετοχή της Zurich Insurance Group έκλεισε με άνοδο 2,5% μετά τα αποτελέσματα κεροδοφορίας τα οποία ήταν πολύ ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Η μετοχή της Prudential ενισχύθηκαν 2,5% μετά την πολύ καλή κερδοφορία γ΄τριμήνου λόγω της εκτόξευσης των κερδών στις δραστηριότητες της εταιρείας στην Ασία.

Η μετοχή της Burberry έκλεισε με άνοδο 1,8%, μετά τις καλύτερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις πρώτου εξαμήνου, οι οποίες ξεπέρασαν το 1 δισ. στερλίνες για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Facebook Comments