H τρόικα έδειξε ότι θα υπάρχει μεταβλητότητα στην αγορά μέχρι τέλος του χρόνου. Αφού μέχρι τότε, όπως τονίστηκε χθες από το Eurogroup, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού μέχρι το 2017.

Και οι ξένοι που έχουν τοποθετηθεί, ή σκέφτονται να τοποθετηθούν στην Αθήνα, επιθυμούν να είναι ξεκάθαροι οι όροι του παιχνιδιού και συγκεκριμένα θέλουν να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους ως προς τη διαχείριση και τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους.

Επισπόσθετα, οι παράγοντες της αγοράς αναγνωρίζουν ότι υπάρχει κόπωση στην εγχώρια κεφαλαιαγορά μετά το ράλι που κράτησε από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και τις 21 Οκτωβρίου με αποδόσεις που ξεπερνούν το 40% για τον γενικό δείκτη, στοιχείο που κατέστησε το Χ.Α. σε επίπεδα p/e ως ιδιαίτερα ακριβή χρηματιστηριακή αγορά. Σ όρους όμως, τιμής προς λογιστική αξία,, κατά την Credit Suisse το Χ.Α. παραμένει ελκυστικό.

Σύμφωνα με τον Ελβετικό οίκο, το πολύ θετικό για τις ελληνικές μετοχές είναι ότι εάν και εφόσον τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας επιστρέψουν στα προ της κρίσης επίπεδά τους, τότε ο δείκτης P/E για τις μη τραπεζικές μετοχές θα είναι στις 6 φορές.

Αν ο δείκτης αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων (RoE) επιστρέψει στα προ της κρίσης μεγέθη του, τότε για την αγορά στο σύνολό της το Ρ/Ε θα είναι μόλις 4 φορές. Η εγχώρια δυναμική των κερδών είναι ισχυρότερη από εκείνη της Ευρώπης στο σύνολό της και μόλις έχει αρχίσει να εξελίσσεται.

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 1.140,69 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,26%. Ενδοσυνεδριακά έχει κινηθεί σε εύρος διακύμανσης 11 μονάδων. Έχει καταγράψει ανώτερη τιμή στις 1.150,33 μονάδες (+0,59%) και κατώτερη τιμή στις 1.139,41 μονάδες (-0,37%).

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 36εκατ. ευρώ.Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,24%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,27%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές του ΟΤΕ (+1,88%), της Βιοχάλκο (+1,50%) και  της ΔΕΗ (+1,11%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-2,94%), της Alpha Bank(-2,16%), της Ελλάκτωρ(-1,54%), της ΜΕΤΚΑ(-1,25%) και των ΕΛΠΕ(-1,11%). Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες  των Τηλεπικοινωνιών (+1,88%) και της Υγείας (+1,08%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Κατασκευών (-0,87%), της Τεχνολογίας (-0,83%) και του Πετρελαίου (-0,75%).

Facebook Comments