Σε νέα επίπεδα ρεκόρ κινείται η Wall Street μετά και το χθεσινό ράλι που προκάλεσε η κατάθεση της Τζάνετ Γέλεν στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η οποία ενίσχυσε τις προσδοκίες πως η Fed θα συνεχίσει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας για αρκετό διάστημα ακόμη.

Αυτήν την ώρα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,17%, ο δείκτης S&Ρ 500 σημειώνει άνοδο 0,10% και 0,02% υψηλότερα κινείται ο δείκτης Nasdaq 0,08%

Για το βραχυπρόθεσμο διάστημα, τα σχόλια της Γέλεν είναι θετικά για τις αγορές, όπως σημειώνει ο Μπενουά Πελόιλ,  στρατηγικός αναλυτής της Natixis . Η Γέλεν είναι στην ίδια γραμμή με τον Μπερνάνκε, και δήλωσε ότι θα μπορούσε να κάνει ακόμα περισσότερα από ότι ο νυν επικεφαλής της Fed. 

Αυτή η ρητορική αρέσει ξεκάθαρα στις αγορές, όπως προσθέτει ο αναλυτής. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η Γέλεν τόνισε αυτό που ήδη γνωρίζουμε, ότι δηλαδή υπάρχουν ακόμα ισχυρές αδυναμίες στην οικονομία των ΗΠΑ.

H Γέλεν δήλωσε, στα πλαίσια της κατάθεσής της ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ότι τα οφέλη του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed ξεπερνούν, για την ώρα, τα κόστη.

«Είναι σημαντικό να μην αφαιρεθεί η στήριξη της οικονομίας , ιδιαίτερα την στιγμή που η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και τα διαθέσιμα εργαλεία για τη νομισματική πολιτική, εάν η οικονομία «χτυπηθεί», είναι περιορισμένα, δεδομένου ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια είναι στο μηδέν», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το πρόσφατο ράλι στην αγορά, η Γέλεν σημείωσε ότι οι τιμές των μετοχών έχουν αυξηθεί αρκετά αλλά σε καμία περίπτωση δεν βρίσκονται σε συνθήκες «φούσκας», αυξάνοντας έτσι την επενδυτική όρεξη για ρίσκο.

Η μετοχή της Exxon Mobil ενισχύεται 1,3% μετά την αποκάλυψη της Berkshire Hathaway του Warren Buffett της απόκτησης μεριδίου στην εταιρεία πετρελαίου.

Η μετοχή της Interpublic Group υποχωρεί 3,9% μετά την ανακοίνωση της WPP Plc ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει στην εξαγορά της εταιρείας.

Η μετοχή της Kellogg υποχωρεί 1% μετά την υποβάθμισή της σε underweight από την Barclays.

Facebook Comments