Με το βραβείο καλύτερου σεναρίου τιμήθηκαν οι Αλέξανδρος Αβρανάς και Κώστας Περούλης για την ταινία «Miss Violence» στο πλαίσιο του 24ου διεθνούς Φεστιβάλ κινηματογράφου της Στοκχόλμης.

Η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα ανάμεσα σε άλλες δεκαεννέα – ανάμεσά τους το «Μέλι» της Βαλέρια Γκολίνο και το «The selfish giant» (Ο εγωιστής γίγαντας) της Κλιό Μπάρναρντ, δύο ταινίες υποψήφιες για το ευρωπαϊκό βραβείο Lux, το «Luton» του Μιχάλη Κωνσταντάτου και η νέα ταινία του Στηβ Μακουίν, με τίτλο «12 χρόνια σκλάβος».

Το βραβείο  σεναρίου είναι μία ακόμη διάκριση για την πολυβραβευμένη ταινία του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Αβρανά με θέμα τις σχέσεις βίας και εξουσίας μεταξύ των μελών μίας σύγχρονης οικογένειας.

H επιτυχημένη φεστιβαλική πορεία της «Miss Violence» ξεκίνησε με τον Αργυρό Λέοντα στο 70ό διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, ενώ o πρωταγωνιστής της, Θέμις Πάνου, τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του. Στο ίδιο Φεστιβάλ, η ταινία απέσπασε τα βραβεία «Arca Cinema Giovani » (καλύτερης ταινίας) και «Fedeora» από την Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου της Ευρώπης και της Μεσογείου. Παράλληλα, στην Ολυμπία Μυτιληναίου, διευθύντρια φωτογραφίας, απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο στο τμήμα ξενόγλωσσων ταινιών για την εξαιρετική δουλειά της στα 18α διεθνή βραβεία κινηματογράφου «Gianni di Venanzo».

Η επιτυχημένη πορεία της ταινίας συνεχίστηκε με τη συμμετοχή της στα διαγωνιστικά τμήματα των Φεστιβάλ του Ρέικιαβικ, όπου τιμήθηκε με ειδική μνεία από την κριτική επιτροπή, του Ζάγκρεμπ, του Σάο Πάολο και του Μόντρεαλ όπου και απέσπασε το βραβείο καινοτομίας «Daniel Langlois», ενώ ήταν μία από τις δέκα ταινίες που προβλήθηκαν στο Τορόντο στο  πλαίσιο του προγράμματος «City to City», όπου Αθήνα ήταν η τιμώμενη πόλη για τη φετινή διοργάνωση.

Η παραγωγή ανήκει στις εταιρείες Faliro House Productions και Plays2place Productions, με παραγωγούς τους Βασίλη Χρυσανθόπουλο, Αλέξανδρο Αβρανά, executive producer τον Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και η διανομή στην Ελλάδα ανήκει στη Feelgood Entertainment.

Η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ της Στοκχόλμης που ξεκίνησε στις 6 και ολοκληρώνεται στις 17 Νοεμβρίου, περιλαμβάνει συνολικά 170 ταινίες  από περισσότερες από 40 χώρες. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός ότι στο τμήμα «twilight zone» συμμετείχε η ταινία της Ελίνας Ψύκου «Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά».

Facebook Comments