Μία δύσκολη περίοδος δύο εβδομάδων ξεκίνησε σήμερα για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Αφενός οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα παίξουν τον δικό τους καταλυτικό ρόλο για την πορεία της αγοράς, αφού όσο δεν υπάρχει συμφωνία, τόσο δυσκολεύει το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινούνται οι ξένοι, αφετέρου η αγορά είναι αντιμέτωπη με την ώρα τη αλήθειας.

Κι αυτή δεν είναι άλλη από τα εταιρικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, από τα οποία θα φανεί τελικά αν η βελτίωση της εικόνας ύφεσης και η επιστροφή στο δρόμο της ανάπτυξης και στον ενάρετο κύκλο της οικονομίας θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα των εισηγμένων. Τόσο αυτή την εβδομάδα, όσο και την επόμενη η αγορά θα κρίνει και θα σταθμίσει την εικόνα των εισηγμένων και πρωτοκλασάτων εισηγμένων, τη στιγμή μάλιστα που στις 26 Νοεμβρίου αναμένεται και επισήμως η επιστροφή της αγοράς μετά από 12 χρόνια στις αναδυόμενες αγορές που παρακολουθεί η Morgan Stanley.

Στο ενδιάμεσο αναμένεται η κατάθεση του προϋπολογισμού, την ερχόμενη Πέμπτη, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή ανεξάρτητα αν υπάρχει συμφωνία ή όχι με την τρόικα και την επόμενη μέρα, θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο κυρία Ανγκέλα Μέρκελ, όπου ανοίγει ο κύκλος της πολιτικής διαπραγμάτευσης για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη μπορεί να έχει τον αέρα του πρωτογενούς πλεονάσματος, στόχο που έπιασε ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά ο μη σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία και οι Ευρωεκλογές τον ερχόμενο Μάιο, δημιουργούν περιορισμένα περιθώρια πολιτικών ελιγμών.

Υπό αυτά τα δεδομένα, όπως και το ότι ο δείκτης κερδίζει πάνω από 25% από την αρχή του χρόνου και περίπου 35 με 40% από τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου, δίδεται η εντύπωση ότι οι εντολές αγορών, το ενδιαφέρον και η συνέχεια του καλού κλίματος, κάπου φρενάρουν.  Ο γενικός δείκτης «διόρθωσε» μέχρι τις 1.121 μονάδες και την Δευτέρα φαίνεται να ανακάμπτει με 1%, στις 1.144 μονάδες, χωρίς όμως, «καύσιμα». Δηλαδή, τζίρο, συναλλαγές.

Ο τζίρος διαμορφώνεται μόλις στα 22 εκατ. ευρώ, ιδιαίτερα χαμηλός, αν φανταστεί κανείς ότι την περασμένη εβδομάδα, οι συναλλαγές ήταν μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη σχεδόν κατά 8%. Που σημαίνει ότι οι επενδυτές, όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, παραμένουν επιφυλακτικοί και κουμπωμένοι για τη συνέχεια, για τους λόγους που καταγράφηκαν παραπάνω. Η Jumbo, ξεχωρίζει από τον 25άρη με κέρδη πάνω από 3%, ενώ κέρδη πάνω από 2% σημειώνουν Eurobank Properties και MIG.  Στα 9,91 ευρώ ανακάμπτει η ΔΕΗ, η οποία αρνείται πεισματικά να προσαρμοστεί στην απόφαση της διαιτησίας για το Αλουμίνιο, στα 4,23 ευρώ ενισχύεται η Εθνική, στο 1,39 ευρώ η Πειραιώς, στα 5,93 ο Μυτιληναίος και στα 7,42 ευρώ η ΕΧΑΕ. 

Facebook Comments