Την επανεξέταση του πλαισίου φορολόγησης καπνικών προϊόντων, ώστε να συμβάλλει στην ανάσχεση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και στην τόνωση των δημοσίων εσόδων και των προοπτικών βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου, ζητά ο Ελληνικός Σύνδεσμος Καπνικών Εταιρειών Ευρώπης (ΕΣΚΕΕ).

Βασίζοντας το αίτημα αυτό σε μελέτη του ΙΟΒΕ, η ΕΣΚΕΕ αναφέρεται στα σενάρια της μελέτης ζητώντας ουσιαστικά τη μη περαιτέρω αύξηση του φόρου στα καπνικά προϊόντα και κάνοντας ένα βήμα περαιτέρω ζητώντας μείωσή του.

Υποστηριζόντας ότι η φορολογία σε όλες τις κατηγορίες των  καπνικών καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ, υπογραμμίζει ότι  η  αύξηση της φορολογίας οδήγησε σε μείωση των κρατικών εσόδων.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί της ΕΣΚΕΕ έρχονται σε αντίθεση με την εικόνα που προκύπτει για την πορεία των φόρων και τους στόχους του δεκαμήνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών ο ΕΦΚ  καπνού, έχει επιτρέψει να επιτευχθεί η πλήρωση του στόχου των εσόδων.

Για το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2013 τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,8% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και κατά 5,7% έναντι του στόχου. Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 38,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,5% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, αλλά αύξηση 5% έναντι του στόχου, με αιχμή την καλή απόδοση των άμεσων φόρων, των φόρων ακινήτων και των ΕΦΚ καπνού. Τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 40,9 δισ. ευρώ, 1,5 δισ. ευρώ ή 3,9% υψηλότερα από το στόχο που είχε τεθεί.

Το οικονομικό επιτελείο εγείρει το συγκεκριμένο επιχείρημα μεταξύ άλλων και στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, σημειώνοντας ότι το πλεόνασμα φέτος θα είναι μεγαλύτερο του εκτιμώμενου, στη βάση υπολογισμών για αποτελεσματικό «νοικοκύρεμα» δαπανών και αποδόσεις εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους. Μάλιστα,  υποστηρίζει ότι δεν απαιτούνται άλλα μέτρα που θα αποδυναμώσουν περισσότερο την εικόνα της εσωτερικής αγοράς, αλλά αντίθετα θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε ζητήματα διαρθρωτικού χαρακτήρα, ειδικά στον τομέα της ασφάλισης, της υγείας και της ανασφάλιστης εργασίας.

Το τεράστιο ζήτημα του λαθρεμπορίου καπνικών και των πιθανών επιπτώσεων στη δημόσια υγεία από την έξαρση του φαινομένου, αναμφισβήτητα αποτελεί σημείο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουν οι κοινές προσπάθειες του κράτους και της βιομηχανίας, με ένταση των ελέγχων και βελτίωση του συστήματος ιχνηλασιμότητας των καπνικών προϊόντων ώστε να παταχθούν τα κυκλώματα λαθρεμπορίας.

Facebook Comments