Το 2014 αναμένεται να είναι το πιο ομαλό για την παγκόσμια οικονομία εδώ και πολύ καιρό, με την ανάπτυξη να παραμένει ωστόσο σε μέτρια επίπεδα, εκτιμά σε έκθεση της η Credit Suisse.

Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, η έντονη μεταβλητότητα που επικράτησε μετά την χρηματοπιστωτική κρίση έχει σταδιακά αντικατασταθεί από ένα πιο ομαλό οικονομικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης,

H Credit Suisse προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 3,7% το 2014, από 2,9% το 2013.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα είναι αυτές που θα συμβάλλουν περισσότερο στην επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Συγκεκριμένα, οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα αναπτυχθούν με ρυθμό 2,1% το 2014, σχεδόν διπλάσιο από το 1,1% του 2013. Την ίδια ώρα το ΑΕΠ των αναπτυσσόμενων οικονομιών θα αυξηθεί κατά 5,3% το 2014, έναντι 4,7% το 2013.

Ως εκ τούτου η «ψαλίδα» μεταξύ αναπτυσσόμενων και ανεπτυγμένων οικονομιών θα συρρικνωθεί στις 3,2 μονάδες βάσης το 2014, την μικρότερη από το 2002.

Όσον αφορά την νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες, αναμένεται να παραμείνει επεκτατική. Η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των αγορών στοιχείων ενεργητικού, βασιζόμενη ακόμα περισσότερο στην στρατηγική της “μελλοντικής καθοδήγησης”.

Facebook Comments