Η Ελλάδα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο, σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling σε άρθρο του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ενώ εκφράζει την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί “success story” εάν η κυβέρνηση τηρήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

“Οι ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού του ESM – με επιτόκια της τάξης του 1% και ωριμάνσεις δανείων άνω των 30 ετών – της επιτρέπουν να ξεπεράσει τη βαθιά κρίση χωρίς κόστος για τους φορολογούμενους σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Επιπλέον, οι χώρες της Ευρωζώνης είναι πρόθυμες να βοηθήσουν με περαιτέρω μέτρα ανακούφισης του χρέους εάν αυτό χρειάζεται μετά τον Αύγουστο του 2018, με την προϋπόθεση η Ελλάδα να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα και τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις”, αναφέρει ο επικεφαλής του ESM.

Ο Klaus Regling κάνει ειδική αναφορά και στις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να το αναγνωρίσουν και οι υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ. “Ιδίως στη Γερμανία, λέγεται συνέχεια ότι τίποτα δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα από την έναρξη του προγράμματος. Αυτό είναι προσβολή στον ελληνικό λαό που αναγκάστηκε να δεχτεί περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που θα ήταν αδιανόητες σε άλλες χώρες”.

Σημειώνει ακόμα ότι “η δημοσιονομική πρόοδος είναι αξιοσημείωτη. Το 2009, το έλλειμμα ήταν πάνω από 15% του ΑΕΠ. Το 2016, η Ελλάδα είχε πλεόνασμα 0,7%, περίπου το ίδιο με τη Γερμανία. Αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς  θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις”.

Facebook Comments