Αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνει τελικά η έκτακτη σύσκεψη της Κομισιόν σε επίπεδο υπουργών για το σκάνδαλο των μολυσμένων αυγών που φαίνεται να έχει εξαπλωθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όχι όμως στην Ελλάδα.

Έπειτα από γερμανική πρόταση η έκτακτη σύσκεψη της Κομισιόν για το σκάνδαλο των μολυσμένων με ίχνη του επιβλαβούς εντομοκτόνου Fipronil αυγών αναμένεται να γίνει τελικά στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σε αυτό συμφώνησαν ο γερμανός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κρ. Σμιτ και ο αρμόδιος ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία Β. Αντριουκάιτις, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Το πρόβλημα των μολυσμένων αυγών «έχει ευρωπαϊκές διαστάσεις και πρέπει να λυθεί ευρωπαϊκά», σχολίασε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ο γερμανός υπουργός.

Αρχές Σεπτεμβρίου η έκτακτη σύσκεψη

Οι διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν στις 4 ή 5 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης στην Εσθονία, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών από τις εμπλεκόμενες χώρες. Αρχικώς η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι η συνάντηση επρόκειτο να γίνει στις 26 Σεπτεμβρίου προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος ώστε να αξιολογηθούν σωστά όλα τα δεδομένα.

Εν τω μεταξύ αρκετά υψηλότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις φαίνεται να είναι ο αριθμός των μολυσμένων αυγών στη Γερμανία. Εκτιμάται ότι περίπου 10,7 εκατομμύρια αυγά που έχουν μολυνθεί πιθανότατα με το επιβλαβές εντομοκτόνο Fipronil έχουν εισαχθεί στη χώρα από τη γειτονική Ολλανδία. Αυτό αναφέρει η σημερινή Rheinische Post, επικαλούμενη σχετική απάντηση του γερμανικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έπειτα από ερώτημα που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Πρασίνων. Προηγουμένως ο αρμόδιος υπουργός του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας Κρ. Μάγερ είχε κάνει λόγο για πιθανότατα 10 εκατομμύρια μολυσμένα αυγά.

Σε ποιεςχώρες εντοπίστηκαν μολυσμένα αυγά

Τα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ Aldi Nord και Aldi Süd πωλούν εν τω μεταξύ και πάλι αυγά. Την περασμένη Παρασκευή είχαν αποσύρει όλα τα προϊόντα από τα καταστήματά τους, αναμένοντας τους σχετικούς ελέγχους για να διαπιστωθεί εάν εμφανίζουν ίχνη του επίμαχου εντομοκτόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Fipronil είναι σύνηθες συστατικό σε εντομοκτόνα, όμως η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση του σε προϊόντα και ζώα που προορίζονται για κατανάλωση από ανθρώπους, καθώς σε μεγάλες ποσότητες ενδέχεται να είναι επιβλαβές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίστα των χωρών όπου εντοπίζονται ή έχουν εξαχθεί μολυσμένα αυγά μεγαλώνει καθημερινά. Στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, στη Γαλλία και στη Γερμανία έχουν εντοπιστεί μολυσμένα αυγά και πτηνοτροφικές μονάδες έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους ενώ μολυσμένα αυγά ή προϊόντα αυγών με Fipronil έχουν εξαχθεί στη Βρετανία, την Ιρλανδία, την Αυστρία, τη Σουηδία, τη Δανία, την Ιταλία, την Πολωνία τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, τη Ρουμανία και το Λουξεμβούργο, στην Ελβετία και εκτός Γηραιάς Ηπείρου στο Χονγκ Κονγκ.

Facebook Comments