Διακυμάνσεις που πιστοποιούν συσσώρευση πραγματοποιούνται στο Χρηματιστήριο. Και μπορεί η Eurobank να θεωρεί ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, οι επενδυτές από την πλευρά τους έχουν την αφορμή για να αποκομίσουν ρευστότητα και να σκεφτούν τις επόμενες τοποθετήσεις τους, πιθανώς σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές δηλώνουν αποχή προς το παρόν από το Χ.Α., παρά τις διαδοχικές επισκέψεις τους το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, UBS, Morgan Stanley, BNP Paribas. 

Οι συναλλαγές όχι απλώς έχουν μειωθεί κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, τείνουν να σταθεροποιηθούν αισθητά χαμηλότερα. Κορυφαίοι Έλληνες διαχειριστές από εγχώρια τμήματα private banking, σχολιάζουν ότι η αγορά, όπως δείχνει η τάση, μπορεί να ισορροπήσει πιο κάτω.

Χρηματιστηριακά στελέχη της Eurobank, επισημαίνουν από την πλευρά τους ότι είναι συνηθισμένο φαινόμενο μέχρι την κατάταξη μιάς αγοράς από ξένο οίκο και εν προκειμένω του Χ.Α. από την Morgan Stanley, αλλαγή που ως γνωστόν θα γίνει και επισήμως στις 26 Νοεμβρίου, οι ξένοι αποστασιοποιούνται για κάποιο χρονικό διάστημα.  Προηγείται μία περίοδος front running σαν κι αυτή που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 800 μονάδων, οδηγώντας τον γενικό δείκτη μέχρι τις 1.202 μονάδες και στη συνέχεια οι εντολές μοιάζουν να «παγώνουν».

Όπως τονίζουν τα ίδια στελέχη, η στάθμιση του Χ.Α. στους δείκτες της Morgan Stanley θεωρείται μικρή και μάλιστα ορίζεται σε μονοψήφιο αριθμό, που σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να δούμε εντολές σε επιλεγμένες μία ή δύο μετοχές. Όπως προκύπτει από το ταμπλό, μία από αυτές θα μπορούσε να είναι ο Τιτάνας, μετοχή που πλέον κινείται σε νέα υψηλά, στα επίπεδα των 20,50 ευρώ.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι ξένοι δεν ενδιαφέρονται τόσο για τις πολιτικές εξελίξεις, όσο για την πορεία της οικονομίας και όλα δείχνουν ότι το 2014 η χώρα θα περάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι δεν γίνεται συζήτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο εν πολλοίς έχει προεξοφληθεί.

Eurobank

Θα υπάρξει συμφωνία στις επόμενες εβδομάδες με την τρόικα εκτιμά η Eurobank. Όπως αναφέρεται στην εβδομαδιαία της έκθεση για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, η τράπεζα αναφέρει πως, «με δεδομένη την οριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο και την αναμενόμενη δυσαρέσκεια που σίγουρα θα προκαλέσουν νέο οριζόντια μέτρα το ερώτημα που προκύπτει είναι αν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο. Η απάντηση μας είναι όχι για δύο κύριους λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι περιθώρια για συμφωνία υπάρχουν αρκεί να προσδιορισθούν επακριβώς και αντικειμενικά τα δημοσιονομικά οφέλη από το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει και τους δανειστές ότι θα μπορέσεις να εφαρμόσει το πρόγραμμα χωρίς αποκλίσεις. Ο δεύτερος λόγος είναι πιο ουσιαστικός και αφορά το σύνολο του πολιτικού σκηνικού. Το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια. Η τρόικα αναμένει ότι τόσο η παρούσα όσο και η επόμενη κυβέρνηση θα τηρήσει τις συμφωνίες της και μέσα σε αυτό το πλαίσιο λαμβάνει τις αποφάσεις της.

Τα περιθώρια για αλλαγές στην παρούσα συμφωνία είναι περιορισμένα και έχουν να κάνουν κυρίως με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους το οποίο περιμένουμε να επιλυθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2014 κατά προτίμηση πριν από τις ευρωεκλογές (αλλά η παρούσα αδυναμία εύρεσης συμφωνίας φαίνεται να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εταίρων που για λόγους πολιτικού κόστους θα ήθελαν μια συμφωνία μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014).

Δεν φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα αλλαγών στην υπάρχουσα συμφωνία που να οδηγήσει σε καλύτερη ισορροπία την ελληνική οικονομία. Αν κάτι τέτοιο ήταν δυνατό θα είχε επιτευχθεί ήδη. Οποιαδήποτε αθέτηση όρων από την πλευρά μας θα οδηγούσε την οικονομία σε μια χειρότερη ισορροπία.

Η Ευρωζώνη άλλωστε μετά την υιοθέτηση των συμφωνιών για κεντρικό έλεγχο των προϋπολογισμών είναι ένας διαφορετικός μηχανισμός από το 2010 και την υπογραφή του 1ου Προγράμματος Σταθεροποίησης. Ο δημοσιονομικός έλεγχος είναι μια διαρκής διαδικασία για το σύνολο των χωρών και όχι μόνο για τις χώρες των προγραμμάτων σταθεροποίησης».

Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, ανάμεσα στις δύο διαγραμματικές ζώνες αντίστασης 1200 – 1180 μονάδες και στήριξης 1120 – 1100 μονάδων λαμβάνει τιμές από τα τέλη Οκτωβρίου ο Γενικός Δείκτης σχηματίζοντας  βραχυχρόνια  μια ενδιαφέρουσα σημαία  (flag) γνωστό technical charting pattern στατιστικής συνέχειας της υπάρχουσας μεσοπρόθεσμης τάσης.

Η επιβεβαιωμένη λύση (διάσπαση) του εν λόγω σχηματισμού θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη μετέπειτα πορεία του δείκτη ανοίγοντας για τη μεν ανοδική το πεδίο για τις 1.245 με 1.280 μονάδες για τη δε καθοδική  το διαγραμματικό δρόμο για τη κάτω πλευρά του καναλιού τάσης του περασμένου καλοκαιριού στις 1.070 μονάδες.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης κυριάρχησαν τα πακέτα που έφθασαν συνολικά τα 14 εκατ. ευρώ όταν ο συνολικός τζίρος δεν ξεπέρασε τα 81 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πακέτα 750 χιλ. τεμαχίων στην Πειραιώς, 860 χιλ. στην Alpha, 450 χιλιάδων στην Jumbo, 103 χιλιάδων στον ΟΠΑΠ και 72 χιλιάδων στην Folli. O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1136 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,72%.

Στο προσκήνιο αναμένεται να τεθεί η μετοχή της ΜΕΤΚΑ που υποχώρησε οριακά στα 13,50 ευρώ, καθώς από σήμερα το απόγευμα άνοιξε βιβλίο προσφορών για την πώληση 3,2 εκατ. τεμαχίων. Απώλειες στα 5,91 ευρώ για τον Μυτιληναίο, παρά τα θεαματικά αποτελέσματα του 9μήνου, πιέσεις, αλλά οριακές για τον Τιτάνα, στα 20,95 ευρώ, την Alpha και τον ΟΠΑΠ που έχαε τα 9 ευρώ, τη ΔΕΗ στα 10,10 ευρώ, Motor Oil στα 8,10 ευρώ. Κέρδη περίπου 2% για την Εθνική και 1,43% για την Jumbo.

Facebook Comments