Μεικτές τάσεις επικράτησαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί, εν αναμονή και της δημοσιοποίησης των πρακτικών της Fed.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε οριακά 0,13%, έχοντας αλλάξει κατεύθυνση στις απογευματινές συναλλαγές, μετά την είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να μειώσει τα επιτόκια καταθέσεων σε αρνητικά, από 0% σήμερα.

Ο δείκτης FTSE 100  του Λονδίνου έκλεισε με πτώση 0,25%, ο DAX σημείωσε άνοδο 0,10%, ο CAC 40 ^FCHI-0,09% έκλεισε με απώλειες 0,09%, ενώ 0,73% και 0,21% χαμηλότερα έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει μια μείωση του επιτοκίου καταθέσεων για τις εμπορικές τράπεζες που τοποθετούν την πλεονάζουσα ρευστότητά τους στην ΕΚΤ, στο -0,1% από 0%, σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου

Αξίζει να σημειώσουμε πως τα μέλη του Δ.Σ της ΕΚΤ έχουν δηλώσει πως ένα αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων περιλαμβάνεται στα πιθανά εργαλεία για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού, ενώ και ο επικεφαλής της τράπεζας , Μάριο Ντράγκι, είχε δηλώσει στην συνέντευξη Τύπου της τελευταίας συενδρίασης της ΕΚΤ, πως η τράπεζα είναι τεχνικά έτοιμη για ένα αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων εάν χρειαστεί.

Aπό τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, οι επενδυτές διεθνώς, έχουν την προσοχή τους στραμμένη στην δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed του Οκτωβρίου, για τυχόν ενδείξεις των προθέσεων της ομοσπονδιακής τράπεζας, γύρω από την πορεία του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, έδωσαν έναν τόνο αισιοδοξίας, καθώς επεσήμανε πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει για όσο χρειαστεί την τρέχουσα νομισματική της πολιτική και θα αρχίσει να μειώνει τον ρυθμό αγοράς assets μόνον όταν διασφαλιστεί πως η βελτίωση στην αγορά εργασίας συνεχίζεται.

Επίσης, νωρίτερα σήμερα δημοσιεύθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας, τα οποία έδειξαν πως υπάρχει αβεβαιότητα από την μεριά της ΒοΕ σχετικά με την διάρκεια της οικονομικής ανάκαμψης της Βρετανίας.

Παράλληλα, τα πρακτικά αποκάλυψαν πως υπάρχει πιθανότητα να μην αυξηθούν τα επιτόκια ακόμη και εάν το ποσοστό της ανεργίας ση χώρα, αγγίξει το 7%, που ήταν και το όριο μέχρι σήμερα.

Στο μέτωπο των μετοχών, η μετοχή της γαλλικής ραδιοτηλεοπτικής εταιρείας ΤF1 σημείωσε άνοδο της τάξης του 4,17% μετά την πρόκριση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, μετά τη νίκη της επί της Σουηδίας.

Οι μετοχές της γεμανικής Metro έκλεισαν με άνοδο της τάξης του 2,39%, μετά από την αναβάθμισή της από τη Citigroup και την Barclays.

Οι μετοχές της Wire Card υποχώρησαν 5,19% μετά την υποβάθμισή τους από την Barclays σε equalweight  από overweight.

Οι μετοχές της Thyssenkrupp έκλεισαν με πτώση 1,62% μετά από αναφορές στα μέσα ενημέρωσης ότι είχε έλθει σε συμφωνία να καταβάλει αποζημίωση στην Deutsche Bahn για τη συμμετοχή της σε καρτέλ. Υπήρχε επίσης η είδηση ​​ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες για την πώληση της αμερικάνικης μονάδας επεξεργασίας χάλυβα.

Facebook Comments