Πέντε στρατηγικοί επενδυτές, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ευρωπαϊκές βιομηχανίες και τρία fund από τη Γηραιά Ήπειρο, ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν το πλειοψηφικό μετοχικό ποσοστό της ΕΒΖ, το οποίο πωλείται από τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι για την εταιρεία μπορούν μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου να καταθέσουν τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, καθώς και τα επενδυτικά τους σχέδια για την ΕΒΖ.

Μεταξύ των «μνηστήρων» είναι τέσσερις ζαχαροβιομηχανίες, η Cristal Union, η Polski Cukier, η Sunoco και η Litex, οι οποίες έχουν ενδιαφερθεί και στο παρελθόν για την ΕΒΖ.

Το μεγαλύτερο ίσως «αγκάθι» στην προσπάθεια πώλησης της ΕΒΖ είναι τα δάνεια της, ύψους 118 εκατ. Ευρώ, τα οποία οφείλει στην τράπεζα Πειραιώς, στην οποία και περιήλθαν, αφού η τελευταία απορρόφησε την «καλή» ΑΤΕ.

Η ΕΒΖ έχει πάρει παράταση των δανείων της μέχρι τις 31/1/2014, τα οποία από 127 εκατ. Ευρώ, τα έχει συρρικνώσει σε 118 εκατ. Ευρώ και συνεχίζει να τα εξυπηρετεί, ενώ στο επόμενο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί σταδιακά να ξεπληρώσει και περίπου 14,5 εκατ. Ευρώ προς τευτλοπαραγωγούς, προμηθευτές και για το ενεργειακό κόστος της.

Να σημειωθεί ότι στη σημερινή τακτική συνέλευση της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, εγκρίθηκε μείωση στις αμοιβές των μελών του Δ.Σ. κατά 30%.

Facebook Comments