Μόχλευση και… τζόγος λίγο πριν από την ένταξη της αγοράς στις αναδυόμενες (αγορές) που καλύπτει η Morgan Stanley παρατηρήθηκε στο Χ.Α., βελτιώνοντας την εικόνα του Χρηματιστήριου που έπειτα από τρεις εβδομάδες, ανεκόπη η πτώση και έγραψε κέρδη 3,13% και από την αρχή του χρόνου 28,75%. Μόνο την Παρασκευή, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,37%, στις 1.168,90 μονάδες και με τις συναλλαγές να επιστρέφουν πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, τόσο την Πέμπτη, όσο και σήμερα Παρασκευή, όπου ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 120,5 εκατ. ευρώ.

Ο τζίρος αυξήθηκε στην εβδομάδα κατά 10,54% με συγκέντρωση άνω του 85% στις μετοχές που εμπλέκονται στην αναδιάρθρωση του MSCI δίνοντας μια καλή ένδειξη για το τι θα πρέπει να αναμένεται στις προσεχείς δύο συνεδριάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Δευτέρα έχει ληφθεί μέριμνα στο ΧΑ ώστε να παραταθεί κατά πέντε λεπτά η χρονική περίοδος των δημοπρασιών κλεισίματος προκειμένου να υπάρχει ομαλή ροή εντολών στο σύστημα και να περιοριστούν ενδεχομένως απότομες διακυμάνσεις βελτιώνοντας το βάθος της αγοράς στα κλεισίματα της ημέρας.

Επισημαίνεται ότι στην είσοδο της αγοράς στις ώριμες αγορές στις 31 Μαΐου του 2001 η αγορά είχε καταγράψει συναλλαγές 824 εκ. ευρώ και ισχυρή μεταβλητότητα στο τέλος εκείνης της συνεδρίασης. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκη, «η ψυχολογία στο τέλος της εβδομάδας ήταν σαφώς πιο βελτιωμένη καθώς και η απόσταση από την συμφωνία με την Τρόικα φαίνεται να έχει μειωθεί ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου αν και δεν περιέχουν την μεγάλη έκπληξη εμφανίζουν καλύτερη εικόνα σε σχέση με τα προηγούμενα δύο φετινά τρίμηνα».

Όπως αναφέρει ο αναλυτής, «μέχρι στιγμής στο 13,3% του συνόλου των εταιριών που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται μειωμένος κατά 4,6%, τα λειτουργικά κέρδη είναι μειωμένα κατά 21,2% και τα καθαρά κέρδη 45,8%.

Βέβαια σε αυτή την εικόνα η φορολογία του ΟΠΑΠ για πρώτη φορά στα μικτά κέρδη με 30% και οι διαφορές αποτίμησης των αποθεμάτων στον κλάδο των διυλιστηρίων έχουν καταλυτική επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα και εφόσον εξαιρεθούν η συνολική εικόνα μείωσης των κερδών επιβραδύνεται κατά 1100 μονάδες βάσης (-11%). Στο τρίμηνο το σύνολο δείχνει σταθεροποίηση σε σχέση με πέρυσι καθώς ο τζίρος ενισχύεται κατά 1%, τα λειτουργικά είναι μειωμένα κατά 13,7% και η καθαρή κερδοφορία είναι αυξημένη κατά 4,3% με την επίδραση ωστόσο και έκτακτων γεγονότων (Μυτιληναίος, ΟΤΕ)».

«Τεχνικά», υποστηρίζει ο κ. Χατζηδάκης, « ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 26 συνεδριάσεις διαπραγμάτευσης σε στενό εύρος διακύμανσης χωρίς να χάνει την επαφή από τα υψηλά του Οκτωβρίου. Η υπέρβαση των 1.050 μονάδων ξαναβάζει το Γενικό Δείκτη σε τροχιά δοκιμασίας των υψηλών έτους ξεκινώντας από ουδέτερες ζώνες ταλαντωτών και χωρίς να διαταραχθούν οι μεσοπρόθεσμοι δείκτες τάσης. Το ανοδικό σενάριο έχει καλές πιθανότητες επικράτησης την ερχόμενη εβδομάδα λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμορφώνουν οι εισροές του MSCI, οι πυκνές ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων και ενδεχομένως ένα καλό φινάλε για τον Νοέμβριο.

Το θετικό για τους αγοραστές είναι ότι η αγορά είναι πλέον αποφορτισμένη μετά την πολυήμερη συσσώρευση τιμών δημιουργώντας τουλάχιστον τεχνικά ένα επίπεδο στήριξης που έχει σαν βάση την ζώνη μεταξύ 1.120 – 1.130 μονάδων. Η διαφύλαξη αυτής της ζώνης και αυτή την εβδομάδα ήταν καθοριστική για την επανείσοδο στην αγορά γρήγορων χαρτοφυλακίων που ρευστοποίησαν υψηλότερα αναζητώντας χαμηλότερα επίπεδα εισόδου τα οποία ωστόσο δεν πληρώθηκαν από τους δείκτες».

Πάντως, οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης την βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για το τρίτο και γενικότερα βλέπουν μία κινητικότητα. Σημειωτέον, ότι ο όμιλος Μυτιληναίου, τόσο μετά το deal με την Fairfax, η οποία σε ποσοστό αγγίζει το 10%, όσο και μετά το placement της METKA, σε περίοδο κρίσης και σε διάστημα ούτε καν ενός μηνός, κατάφερε να συγκεντρώσει 65 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των πολύ καλών σχέσεων με τα funds, αλλά και των επιδόσεων του ομίλου ακόμα και στα πέτρινα χρόνια της κρίσης. Η μετοχή της Μυτιληναίος επανήλθε πάνω από τα 6 ευρώ και η ΜΕΤΚΑ ανακάμπτει στα  12,57 ευρώ.

Ταμπλό

Από τις μετοχές που ξεχώρισαν, ήταν η ΔΕΗ με κέρδη 5,42%, στα 10,89 ευρώ, 4,65% και νέα υψηλά για τον Τιτάνα, στα 22,50 ευρώ, 4,40% για τα ΕΛΠΕ, στα 9,50 ευρώ, 4,38% για την Πειραιώς, στο 1,43 ευρώ, 3,26% η Jumbo, στα 11,10 ευρώ, πάνω από το 1,91 ευρώ επέστρεψε η Ιντραλότ, στα 23,52 ενισχύθηκε η Folli Follie, στα 8,78 ευρώ ο ΟΤΕ, στα 8,91 ευρώ ο ΟΠΑΠ. Κέρδη σχεδόν 1% για την ΕΤΕ και μικρές απώλειες 0,16% για την Alpha.

Facebook Comments