Οριστικό: Συμφωνία για τους πλειστηριασμούς
Προς συμβιβασμό οδηγείται η κυβέρνηση, αν δεν έχει ήδη δώσει τα χέρια, για τους πλειστηριασμούς των ακινήτων
Προς συμβιβασμό οδηγείται η κυβέρνηση, αν δεν έχει ήδη δώσει τα χέρια, για τους πλειστηριασμούς των ακινήτων
«Δώρον άδωρον», όπως εξηγούν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και τραπεζίτες που συμμετέχουν στα παζάρια με την τρόικα, διότι και οι τράπεζες θα επιβαρυνθούν, αφού θα φορτωθούν ακίνητα και είναι πιθανό να τα εκπλειστηριάσουν στο μισό, του… μισού του δανείου που χορήγησαν στον δικαιούχο, γράφοντας νέες ζημιές στους ήδη προβληματικούς ισολογισμούς τους, δημιουργώντας ταυτόχρονα κοινωνικό πρόβλημα και σοβαρό κίνδυνο να πέσει η κυβέρνηση, την οποία εδώ και 18 μήνες, οι δανειστές, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο δείχνουν να εμπιστεύονται.
Το πιθανότερο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι να αρθεί η απαγόρευση για ακίνητα άνω των 280 χιλιάδων ευρώ και για περιπτώσεις δανειοληπτών που από τη φορολογική τους δήλωση προκύπτει ότι διαθέτουν εισοδήματα, αλλά συστηματικά αποφεύγουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους.
Σύμφωνα με υπολογισμούς υψηλά ιστάμενων κυβερνητικών παραγόντων που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με τους τροϊκανούς, η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για πάνω από 280 χιλιάδες ή 300 χιλιάδες ευρώ, αφορά μόνο μερικές χιλιάδες ιδιοκτήτες – δανειολήπτες, ίσως και κάτω από… πέντε χιλιάδες. Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που η κυβέρνηση δεν προβαίνει σε σχετικές ανακοινώσεις διότι σε φάση διερεύνησης του πραγματικού κόστους κοινωνικού και οικονομικού, πριν «επικοινωνήσει» την απόφαση του μέτρου.
Σύμφωνα με την πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα στο Mega, η «μέση λύση» που υποστηρίζει η ελληνική πλευρά προβλέπει:
Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει ότι αρχικά θα προστατεύονται κύριες κατοικίες αξίας λίγο κάτω από τις 300.000 ευρώ. Για τις μεγαλύτερης αξίας δεν θα υπάρχει προστασία.
Για να τύχει της προστασίας ο οφειλέτης θα πρέπει να είναι «συνεργάσιμος» με την τράπεζα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να… «φορέσει τη γραβάτα του» και να δώσει το παρών στην τράπεζα, για να εξηγήσει γιατί δεν μπορεί να πληρώσει την οφειλή του. Τότε θα μπορεί να έρθει σε συμφωνία να πληρώνει μόνο ό,τι μπορεί στην τράπεζα για το δάνειό του και η τράπεζα να αποδεχτεί μία ελάχιστη καταβολή. Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει «κούρεμα» του χρέος του οφειλέτη, αλλά επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.
Σε επόμενη φάση, όσο θα διαρκεί το μεταβατικό καθεστώς προστασίας, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει και άλλους πιο ευέλικτους και σύγχρονους τρόπους διαχείρισης των προβληματικών δανείων, που θα λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα της κτηματαγοράς και των δανειοληπτών.
Τόνισε δε ότι επιχειρείται να εισαχθεί ο θεσμός του συνεργαζόμενου δανειολήπτη.
Εξηγώντας το ζήτημα των εισοδηματικών κριτηρίων είπε πως η ελληνική πλευρά δίνει περισσότερη σημασία στην αξία του ακινήτου παρά στο οικογενειακό εισόδημα και πρόσθεσε ότι αναμένεται η απάντηση της τρόικας.
Facebook Comments