Πέμπτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για το Χ.Α. ο Νοέμβριος, με τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να ξεπερνούν το 31%. Μόλις σήμερα ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, που έκλεισε με κέρδη 2,29%, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 1.195,68 μονάδες και με άνοδο ημέρας 1,26%.

Οι συναλλαγές, λόγω αναδιάρθρωσης της θέσης των ξένων την Τρίτη εξαιτίας της υποβάθμισης του Χ.Α. στα αναδυόμενα χρηματιστήρια, ήταν τριπλάσιες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και με το μέσο ημερήσιο τζίρο να διαμορφώνεται στα 300 εκατ. ευρώ. Αν και δεν έλειψαν οι διακυμάνσεις, στη σημερινή συνεδρίαση, με τα χαμηλά να εντοπίζονται στις 1.173 μονάδες, οι επενδυτές τοποθετήθηκαν στο Χ.Α., προσδοκώντας ότι παρά τα προβλήματα θα υπάρξει τελικά συνεννόηση και συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα. υπάρχει η αίσθηση ότι στην Ελλάδα προχωρούν οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Ο Μάρκ Μόμπιους είναι ένας από αυτούς, καθώς μιλώντας στο CNBC, δήλωσε πως, «είπα σε όλους τους Έλληνες ότι αναβαθμίστηκαν στις αναπτυσσόμενες αγορές. Έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν την μεταρρυθμιστική ατζέντα».

Νέα κίνηση θα μπορούσε να προέλθει από κάποιο καλό νέο που συνδέεται με την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, τις αποκρατικοποιήσεις, τη συμφωνία με την τρόικα ή της Ελλάδας με τους δανειστές για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους καθιστώντας το έτσι βιώσιμο. Υπό τα σημερινά δεδομένα, συστήνεται αναμονή και προσδοκία, με μικρές τοποθετήσεις, αφού η αγορά θεωρείται, σύμφωνα με τους ξένους ότι έχει διορθώσει σημαντικά και πολλές από τις μετοχές του 25άρη απέχουν από τα πρόσφατα υψηλά τους. Επίσης, οι ίδιοι τονίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί και μία περίοδος… χάριτος πρν από την έλευση φρέσκων κεφαλαίων στο Χ.Α., αφού οι ξένοι που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές θα πρέπει να παρακολουθήσουν τα τεκταινόμενα στην αγορά μας και βεβαίως στην οικονομία. Σημειώνουν με νόημα δε, ότι η συμβολή του Χ.Α. και των μετοχών που έχουν επιλεγεί στη διαμόρφωση του δείκτη της Morgan Stanley για τις αναδυόμενες αγορές, υπολογίζεται κάτω του 10%.

Θετικό πρόσημο για τις τράπεζες, αφού τα αποτελέσματά τους, όπως όλα δείχνουν, αφήνουν υποσχέσεις για επιστροφή σε σταθερή κερδοφορία από την ερχόμενη χρονιά. Κλείσιμο στα 0,66 ευρώ για την Alpha, στα 4,58 ευρώ για την Εθνική και στο 1,62 ευρώ για την μετοχή της Πειραιώς, δεδομένου ότι πλησιάζει ο χρόνος εξάσκησης των warrants. Από εκεί και πέρα, αγορές βγήκαν στην Τέρνα Ενεργειακή που έκλεισε με άνοδο 6,27%, στα 3,56 ευρώ, κέρδη 4,595 για τα Folli Follie, που παρά τις περικοπές συνεχίζει την επέκτασή της στο εξωτερικό, 4,19% ενισχύθηκε η MIG, 3,87% ενισχύθηκαν τα ΕΛΠΕ και 3,13% η Motor Oil, 2,92% η ΕΥΔΑΠ, νέα υψηλά, στα 8,05 ευρώ για την ΕΧΑΕκαι στα 9,79 ευρώ ενισχύθηκε ο ΟΠΑΠ. Απώλειες για ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Facebook Comments