Με μεικτές τάσεις έκλεισε την εβδομάδα η Ευρώπη, σημειώνοντας ωστόσο τον τρίτο συνεχή μήνα ανόδου, μετά την ανακοίνωση των ενθαρρυντικών στοιχείων για τον πληθωρισμό και την ανεργία στην Ευρωζώνη, σε μία υποτονική από πλευράς όγκου συνεδρίαση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,07% υψηλότερα, ο FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε οριακές απώλειες 0,06%, ο DAX  ενισχύθηκε 0,19%, ο CAC 40 ^ κατέγραψε πτώση 0,17%, ενώ στο -0,23% και στο -0,41% έκλεισαν ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 και ο ιταλικός FTSE MIB αντίστοιχα.

Η επενδυτική διάθεση ενισχύθηκε σήμερα, μετα την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία και τον πληθωρσιμό της Ευρωζώνης. Σε ότι αφορά την ανεργία, σημείωσε την πρώτη μείωση από τον Φεβρουάριο του 2011 και ανήλθε στο 12,1% τον Οκτώβριο από 12,2% τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν πως το ποσοστό των ανέργων θα μείνει αμετάβλητο.

Καθησυχαστικά ήταν και τα στοιχεία της Eurostat σε ότι αφορά τον φόβο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Νοέμβριο κατά 0,9% σε ετήσια βάση, από την απότομη υποχώρηση στο 0,7% τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, η Standard & Poors προχώρησε σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου (σε Β-/Β από CCC+/C ) καθώς και του outlook της Ισπανίας σε σταθερό από αρνητικό διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγηση BBB-/A-3. Παράλληλα, υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ολλανδίας σε ΑΑ+ από ΑΑΑ.

Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν υποτονική σήμερα, μετά την χθεσινή αργία και τη σημερινή ημιαργία στις αγορές μετοχών και ομολόγων των ΗΠΑ, την στιγμή που και οι διαχειριστές κεφαλαίων κλείνουν τα βιβλία τους λόγω του τέλους του μήνα.

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της TeliaSonera υποχώρησαν 1,65%, μετά την ανακοίνωση της άμεσης αποχώρησης του επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της.

Η μετοχή της Credit Agricole ενισχύθηκαν 3,2% μετά την εισαγωγή της από την UBS στην λίστα με τις βασικές της προτιμήσεις στο ευρωπαϊκό περιβάλλον μετοχών.

Η μετοχή της Telecom Italia ενισχύθηκαν,1,48%, μετά την αύξηση της σύστασης της HSBC σε overweight  από ουδέτερη.

Facebook Comments